Jag är inte uppväxt med söndagsstek, kanske därför jag tycker att det är lite mysigt och roligt att äta det. Jag bakar den sakta i ugnen för att få ut så mycket smak och behålla saftigheten. Mina barn tycker att detta blir supergott!
Ingredienser
Räcker till ca 6 portioner.
- Ca 1 kg nötkött lämpliga som stek, (exempelvis rostbiff, fransyska, ytterlår eller liknande)
- 1 msk salt
- 1 msk chiliflakes
- 1 msk torkad timjan
- Peppar
Gör så här
- Låt köttet få rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Gnid in köttet i salt och låt vila cirka 30 minuter.
- Lägg köttbiten i en ugnsfast form, strö över chiliflakes, timjan, peppar och lite mera salt.
- Sätt in en termometer i köttets mitt och baka till 58 grader. Detta tar cirka 1,5 h.
- Ta ut köttet och täck formen med plastfolie, låt vila minst 20 minuter.
- Skär mot köttets fiberriktning. (Om du tänker dig att köttet består av trådar ska du kapa trådarna, inte dela på dem i mindre högar. Detta gäller allt kött, skär av fibrerna så blir köttet mört, annars kan det bli tuggfest hela kvällen utan att något hamnar i magen.)
- Koka gärna ihop köttsaften med en skvätt grädde och cream fraiche (och lite extra chili om du vill) till önskad konsistens. Vips har du en smarrig sås!
Tips: Servera köttet med min rättiksgratäng, vitkålsgratäng eller varför inte ångkokt broccoli och en enkel bearnaise?
3.6/5
(184 Reviews)
2 kommentarer
Tack fina du för receptet 🙂
Blir middag ikväll ❤️❤️
Härligt! Hoppas det smakade <3