fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Lesscarbs nötstek – långkok som passar perfekt till söndagen!

Lesscarbs nötstek – långkok som passar perfekt till söndagen!

Jag är inte uppväxt med söndagsstek, kanske därför jag tycker att det är lite mysigt och roligt att äta det. Jag bakar den sakta i ugnen för att få ut så mycket smak och behålla saftigheten. Mina barn tycker att detta blir supergott, men de äter inte det allra yttersta som är lite starkt om man är så små som dem.

 

 

Lesscarbs nötstek

 

Ingredienser till ca 6 portioner:

  • Ca 1 kg nötkött lämpliga som stek, (exempelvis rostbiff, fransyska, ytterlår eller liknande)
  • 1 msk salt
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 msk torkad timjan
  • Peppar + salt

 

Gör så här

  1. Låt köttet få rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Gnid in köttet i salt och låt vila cirka 30 minuter.
  4. Lägg köttbiten i en ugnsfast form, strö över chiliflakes, timjan, peppar och lite mera salt.
  5. Sätt in en termometer i köttets mitt och baka till 58 grader. Detta tar cirka 1,5 h.
  6. Ta ut köttet och täck formen med plastfolie, låt vila minst 20 minuter.
  7. Skär mot köttets fiberriktning, om du tänker dig att köttet består av trådar ska du kapa trådarna, inte dela på dem i mindre högar. Detta gäller allt kött, skär av fibrerna så blir köttet mört, annars kan det bli tuggfest hela kvällen utan att något hamnar i magen.
  8. Koka gärna ihop köttsaften med en skvätt grädde och cream fraiche (och lite extra chili om du vill) till önskad konsistens, vips har du en smarrig sås.

Servera köttet med min rättiksgratäng, vitkålsgratäng eller varför inte ångkokt broccoli och en enkel bearnaise?

 

Lämna ett svar