fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Fylld spetskål med chiliyoghurt – mättande måltid med sting

Fylld spetskål med chiliyoghurt – mättande måltid med sting

Det är så smaskigt att fylla spetskål (eller annan kål) med köttfärs och gratinera med ost. Min man var mycket nöjd, och jag med, mättande och gott 🙂 Du kan variera köttfärsfyllningen på massor av olika sätt för att variera rätten.

 

Fylld spetskål med chiliyoghurt

 

Ingredienser till två personer:

  • 1 spetskål (min vägde ca 600 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g nötfärs
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk stark chilisås
  • 1-2 tsk chipotlepaste
  • Salt, peppar och smör till stekning samt raps/oliv/smaklös kokosolja
  • 2 dl riven ost
  • 1/2 dl yoghurt (grekisk, rysk eller turkisk)
  • 1/2 dl cream fraiche
  • 1 liten vitlöksklyfta (min var som 1/2 mandel)
  • Stark chilisås efter smak (och en gnutta chipotlepaste)
  • Herbamare efter smak

Andra förslag till fyllningen:

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela spetskålen och skär ut ett hål i mitten. Finhacka kålen som du skär ut.
  3. Finhacka löken och stek den i smör tillsammans med kålen. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna något.
  4. Blanda samman köttfärsen med kål/lökblandningen samt kryddor.
  5. Salta och olja på kålen så den inte torkar i ugnen.
  6. Fyll kålen med köttfärsen.
  7. Ställ in i ugnen ca 20-25 minuter.
  8. Blanda samman ingredienserna till såsen medan du väntar och gör en god sallad med gärna med gröna bladgrönsaker.
  9. Lägg sedan på den rivna osten och gratinera cirka 5 minuter eller tills osten fått fin färg.

Fylld spetskål med chiliyoghurt Fylld spetskål med chiliyoghurtFylld spetskål med chiliyoghurt

 

Tips!

Gillade du det här receptet? Då borde du kolla in mina lammfärsfyllda auberginehalvor

Lämna ett svar