Det är så smaskigt att fylla spetskål (eller annan kål) med köttfärs och gratinera med ost. Min man var mycket nöjd, och jag med, mättande och gott 🙂 Du kan variera köttfärsfyllningen på massor av olika sätt för att variera rätten.
Fylld spetskål med chiliyoghurt
Ingredienser till två personer:
- 1 spetskål (min vägde ca 600 g)
 - 1 gul lök
 - 2 vitlöksklyftor
 - 250 g nötfärs
 - 2 tsk paprikapulver
 - 1 tsk stark chilisås
 - 1-2 tsk chipotlepaste
 - Salt, peppar och smör till stekning samt raps/oliv/smaklös kokosolja
 - 2 dl riven ost
 - 1/2 dl yoghurt (grekisk, rysk eller turkisk)
 - 1/2 dl cream fraiche
 - 1 liten vitlöksklyfta (min var som 1/2 mandel)
 - Stark chilisås efter smak (och en gnutta chipotlepaste)
 - Herbamare efter smak
 
Andra förslag till fyllningen:
- Tacokryddning
 - örter (salvia, rosmarin och timjan är favoriter)
 - kryddpeppar.
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
 - Dela spetskålen och skär ut ett hål i mitten. Finhacka kålen som du skär ut.
 - Finhacka löken och stek den i smör tillsammans med kålen. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna något.
 - Blanda samman köttfärsen med kål/lökblandningen samt kryddor.
 - Salta och olja på kålen så den inte torkar i ugnen.
 - Fyll kålen med köttfärsen.
 - Ställ in i ugnen ca 20-25 minuter.
 - Blanda samman ingredienserna till såsen medan du väntar och gör en god sallad med gärna med gröna bladgrönsaker.
 - Lägg sedan på den rivna osten och gratinera cirka 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
 
 

Tips!
Gillade du det här receptet? Då borde du kolla in mina lammfärsfyllda auberginehalvor
3.9/5 (7
Reviews)






