Det är så smaskigt att fylla spetskål (eller annan kål) med köttfärs och gratinera med ost. Min man var mycket nöjd, och jag med, mättande och gott 🙂 Du kan variera köttfärsfyllningen på massor av olika sätt för att variera rätten.
Fylld spetskål med chiliyoghurt
Ingredienser till två personer:
- 1 spetskål (min vägde ca 600 g)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 250 g nötfärs
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk stark chilisås
- 1-2 tsk chipotlepaste
- Salt, peppar och smör till stekning samt raps/oliv/smaklös kokosolja
- 2 dl riven ost
- 1/2 dl yoghurt (grekisk, rysk eller turkisk)
- 1/2 dl cream fraiche
- 1 liten vitlöksklyfta (min var som 1/2 mandel)
- Stark chilisås efter smak (och en gnutta chipotlepaste)
- Herbamare efter smak
Andra förslag till fyllningen:
- Tacokryddning
- örter (salvia, rosmarin och timjan är favoriter)
- kryddpeppar.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela spetskålen och skär ut ett hål i mitten. Finhacka kålen som du skär ut.
- Finhacka löken och stek den i smör tillsammans med kålen. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna något.
- Blanda samman köttfärsen med kål/lökblandningen samt kryddor.
- Salta och olja på kålen så den inte torkar i ugnen.
- Fyll kålen med köttfärsen.
- Ställ in i ugnen ca 20-25 minuter.
- Blanda samman ingredienserna till såsen medan du väntar och gör en god sallad med gärna med gröna bladgrönsaker.
- Lägg sedan på den rivna osten och gratinera cirka 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
Tips!
Gillade du det här receptet? Då borde du kolla in mina lammfärsfyllda auberginehalvor
3.8/5
(6 Reviews)