Den här smarriga kladdkakan är ett av mina mest populära recept. Dessutom är den snabb och enkel att laga. Den går alltid hem hos mina gäster, även de som brukar baka på vanligt socker och mjöl. Den blir som en tryffelkaka ungefär, och blir bara godare och godare ju längre tid den får på sig att mogna i smakerna. Toppa med nötter om du vill, men det behövs såklart inte.
Anpassa enkelt sötningen efter deltagare, och om du vill toppar du med salta eller osaltade nötter på toppen. Som du ser brukar vi göra både och. Halva med och halva utan nötter. Supergott att servera vispad kokosgrädde till, eller så gör du en chokaldtårta med hallonpannacotta.
Kladdkaka LCHF
Ingredienser till en kladdkaka i springform 24 cm:
- 4 ägg
- 1 dl sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
- 1 krm vaniljpulver
- 150 gram smör
- 200 gram choklad minst 70 %, på bilden hade vi 86 %
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- (nötter om du vill toppa med det)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och sötning pösigt.
- Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
- Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten.
- Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda i det i smeten så att det blir en jämn konsistens.
- Häll smeten i en smord springform. (Jag brukar alltid klämma fast en bit bakplåtspapper i botten på formen. Då kan jag enkelt flytta över kakan från springformen.)
- Grädda mitt i ugnen i 7 minuter, och låt därefter kakan svalna. Luras inte av att den ser ofärdig ut, det är i sin ordning efter bara sju minuter, då blir den som godast tycker i alla fall jag.
Låt gärna kakan stå några över natten, eller om du inte hinner vänta så låt den få några timmar i kylen innan servering. Då hinner den “stanna” och blir otroligt krämig.
Hoppas att det ska smaka, skriv gärna en kommentar om du gillar kakan!
67 kommentarer
Hej! Jag fick inte tag i sötströ, har du nån erfarenhet av stevia och hur det funkar ?
Stevia är några 100 ggr sötare än socker och doseras i knivsuddar. Det går inte att ersätta i liknande recept eftersom de lixom fyller ut smeten. Sukrin eller stevia sweet crystals är liknande produkter. Många går att köpa på nätet, till exempel här: http://clk.tradedoubler.com/click?p=70363&a=2420202&g=17349432&url=http://www.bodystore.com/sukrin-500-g
Hur stor springform använder du i detta recept?
Använder alltid 24 cm till mina Recept. Måste ha missat att skriva dit det. Tack!
Osaltat smör?
Jag använder helt vanligt normalsaltat smör.
Hej,
Du kommer alltid med så fina recept 🙂
Mitt största problem är sötning, just nu har jag Stevia svart påse kallas väl även Marianne socker. Men även det har en bismak.
Finns det något bra LCHF socker på marknaden som inte ger den hemska bismaken?
Med vänlig hälsning
Helen
Man är olika känslig. Testa björksocker, vissa tycker att det är bättre. Har inte testat själv. Kram!
Sukrin gold är jättegott
Min kaka blev jättelös? ? .Gjorde precis som det står.Fattar inte.
Och du lät den stå över natten? Det gör jag alltid. Annars kan den behöva lite mera tid, eller så behöver din ugn lite mera värme.
Tänkte baka kladdkakan men har du alltid sötningsmedel i eller skulle det funka utan tror du?
Jag bakar i princip aldrig längre, men undviker sötningsmedel. Min väninna använder rismalt, som är ett fruktosfritt sötningssätt som inte påverkar blodsockret i lika stor utsträckning som exempelvis honung (eller socker) är man frisk klarar man lite högre blodsocker någon gång då och då. 🙂 Men du kan såklart testa utan! Kram
Hej!
Jag är nöt-/mandelallergisk. Vad föreslår du att jag byter ut mandelmjölet mot?
//Malin
Om du tål kokosmjöl kan du testa det med lite extra vätska, typ kokosmjölk. Annars kan pofiber funka, men det blir inte samma konsistens. Lycka till, kram!
Hej undrar om den ska stå i kylen hela natten eller framme, samt hur många timmar tar det tills pannacottan stelnar i kylen
Hej! Du kan ställa den svalt över natten. Pannacottan stelnar på 3-5 timmar, lite beroende på temperatur. Lycka till!
Vilken choklad använder du?
Tycker det är mycket socker i alla jag hittat (runt 11%).
Jag brukar använda Lindth 85-90 % choklad. du äter ju inte en så stor bit och de gånger man äter sött brukar man inte gör det för att vara nyttig, utan för att det är gott och man njuter. Du kan se över resten av dagens intag och kompensera på så sätt. 🙂 Kram och lycka till!
Tack, då kör jag på det. Kalas till helgen, tänkte prova denna med hallonpannacotta. 🙂
Jättebra idé! Tycker jag du gör rätt i! 🙂
Nu har vi haft kalas, och tårtan blev verkligen jättegod! Hallonen och chokladen ihop – match made in heaven ??
Även gästerna som inte äter lchf tyckte väldigt mycket om den 🙂
Vad roligt att du berättar! 🙂 Så kul att höra att det går hem hos flera än bara dig och mig. Stor kram till dig <3
Kan man frysa in kladdkakan?
Jag har inte testat det själv men ser inga hinder att göra det. Hälsningar Fanny
För hur många personer är receptet baserat på?
Låter gott 🙂
Det beror helt på hur känslig man är för sött/mäktiga kakor. Skulle säga 10-12 personer. MINST. 😉
Tack 🙂
jag gjorde halv sats denna gång med mörk choklad med smak av apelsin och la till en halv dl cocosflingor, va nog det godaste jag ätit på länge!! (har gjort receptet förut men fann kakan lite för tung för mig) blev väldigt luftig och god.. kör den extra länge och man kan inte märka skillnad från vanlig “socker” kaka.
Låter supergott! 🙂 <3
Hur länge ska den vara i om jag gör halv sats måntro?! 🙂
Mindre form samma tid, lika stor form, några min kortare. 🙂
Hej! Har du testat göra den i mindre portionsformar? Vet du om det fortfarande är 7 min som gäller då?
Gjorde förövrigt pannacottatårtan till mitt bröllop och den gick åt som smör i solsken ? tack för Toppen recept!
Hej vad roligt att höra! Jag skulle halvera tiden eller så om jag gjorde mindre, annars lär dem bli supertorra! 🙂
Sjukt gott men behöver sin tid att sätta sig. Favoritrecept direkt, tack!
Ja, gärna några timmar i kylen. 🙂
Den här har jag gjort massa gånger, supergod!
Kan tipsa om att byta ut hälften av mandelmjölet mot hasselnötsmjöl, då blir det lite nutellasmak 🙂
Mums! Så bra tips!! <3
Jag har gjort halva satsen i liten form, 6 min i ugnen, och med choklad med apelsinsmak, supergott! Också provat med choklad med mintsmak, också det gott, men apelsin var favorit.
Vet du hur många gram kolhydrater det är i hela satsen, resp per portion?
hej! Vad roligt att du gillar. Det beror ju på vilken choklad du använder. Jag använder alltid typ 85-90 % choklad. Du kan lägga in alla ingredienser i kostbevakningen.se och sedan dela på antalet portioner. Lycka till!
Nu har jag testat att ta med lite pepparkakskryddor också, och fått en supergod julvariant! ?
Ägg-sötströ vispat, smör & choklad smält, formen smord med papper i botten.
Ska bli spännande att smaka imorgon!!!! 🙂
Den blev bra efter att stå till sig! Supergod!!!
Ja eller hur, man tror först inte att den är klar, men sen blir den perfekt! 🙂
Eftersom jag gillade denna väldigt mycket, även grabben min på 15 bast som gnäller över att lchf-kakor är bara bääää…
Sitter och är sugen på någon kaka, söker på nätet recept. Har du något förslag?
Mvh Daniel
Jag tycker att du ska testa någon av följande: https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/chokladtarta-med-hallonpannacotta/
https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/superenkel-chokladpaj/ eller https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/chokladtarta-med-hallonpannacotta/
Så kul att den gick hem!
Hej! Tänkte testa denna men i muffinsformar istället!? Hur länge tror du de ska vara inne i ugnen?
Mvh Carro
Något kortare tid skulle jag tro. 🙂
Alltså, tusen tack för denna fantastiska kladdkake recept, du är bäst <3
Vi älskar denna kladdkaka och den här passar verkligen alla.
Gjorde denna även med lakristpulver, alltså fy fabian så gott!
Åh vad kul! Tack snälla för din kommentar!
Hej!
Hur mycket kolhydrater är det i receptet? Hur stora bitar delar du in kakan i?
Lägg in ingredienserna i kostbevakningen.se så kan du se där. Jag räknar att kakan är till 10-12 bitar. 🙂
Ska baka denna idag till mitt barnbarns 5-årskalas imorgon 🙂
De ska bjuda på kak/tårtbuffe och då säkrar jag upp med denna så jag inte
återfaller i sockerträsket 😉
Jättegod! Låter den stä över natten i kylen!
Jag med! Blir så bra då <3
Vad tror du om Sukrin Melis, det är det enda jag har hemma..
Borde funka fint!
Otroligt gott! Jag gjorde halva satsen, fördelade smeten i 5 st stora muffinsformar. Serverade med vispad grädde och tinade hallon.
Mums så gott!
Jag provade detta receptet i veckan och tog då 1/2 dl Kokossocker istället för 1 dl sukrin, då jag tyckte det var ganska mycket sötning och gillar inte heller bismaken den kan ge. Är diabetiker så jag behöver tänka på sötningen… tycker det blev lagom sött och det funkade bra för mitt blodsocker med.
Bakade kakan i 15 min då den skulle ätas samma dag. Provade att toppa med chokladknappar + flingsalt, blev suuupergott!! 🙂 Kommer göra den här kakan fler gånger. Tack för ett bra recept!
Hej! Går denna att göra äggfri tro? (allergisk) Ser så gott ut ? Men känns svårt att ersätta så stor mängd ägg med “chiaägg”.. ? något tips?
Mvh Katarina
Jag har inte testat chiaägg, men det kanske skulle gå?
Hej Fanny och tack för inspiration.
Nötälskare undrar om ok att rosta och mala nötter och ha i smeten eller är det bättre att toppa med innan ugnen?
Blötlägger du alltid alla nötter innan du gör något med dem?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Katharina
Båda funkar! Jag blötlägger alltid före för att optimera näringen och hjälpa matsmältningen. Hälsningar Fanny
175 gr i vanlig ugn eller varmluftsugn??
jag har alltid varmluft, men brukar inte uppleva skillnad om man har en “vanlig ugn”. Men många säger ju några grader till i en vanlig ugn.
Godast godaste kakan!! Alla älskar den här!
Vi har ätit med grädde och hallon till, bästa födelsedagstårtan!
Underbart!