Lesscarbs Lesscarbs
Söta dina bakverk med xylitol (björksocker)

Söta dina bakverk med xylitol (björksocker)

Björsocker, eller xylitol är en bra ersättare till socker. Det smakar precis som socker och jag och många med mig upplever ingen metallisk eftersmak som hos många andra sockerersättare. Björksockret passar också bra för dig som äter LCHF, eller annan lågkolhydratkost.

Vad är Björsocker?

Xylitol eller björksocker är en sockeralkohol och förekommer naturligt i saven och stammen hos björkar och bokträd, och även i vissa frukter och grönsaker. Även våra kroppar producerar cirka 15 gram/dag. Xylitol har 40 procent färre kalorier och innehåller 75 procent färre kolhydrater än socker och har ett väldigt lågt GI på cirka 7. Det gör att det tas upp mycket långsamt i kroppen och det behövs mycket lite (vissa menar inget) insulin för att ta upp det.

Den här xylitol brukar jag köpa hos Bodystore »

Hur används det?

Xylitol ser ut som och är lika sött som vanligt vitt socker. Det gör att det enkelt ersätter socker i dina vanliga recept. I alla mina recept på lesscarbs.se funkar den såklart toppen. Se några receptförslag nedan.

Xylitol som hälsofrämjare

Björksocker kallas ibland för ”sötningen som förebygger hälsa”. Detta eftersom det visats att den kan motverka inflammation, stärka tänderna och skelettet. Om vi ska vara lite kemiska har björsocker sex kolatomer jämfört med glukos som har sju. Det har en avgörande betydelse för bakterier som inte kan bryta ner den uppsättningen av kolatomer. Bakterierna har inget att leva av och de dör, och infektionen botas, hurra! Läser du på olika munskölj, tuggummin och halstabletter innehåller de ofta xylitol av just den anledningen.

Xylitol/björksocker motverkar alltså karies och plack, men som om inte det skulle vara nog påverkas även salivutsöndringen på ett positivt sätt.

Några som rekommenderas björksocker:

  • Du med torr mun
    Du som får eller har fått dina permanenta tänder
    Du som har problem med karies

Du gör enkelt (och billigt) din egen munskölj så här:

Koka upp 2 dl vatten, blanda i knappt 1/2 dl xylitol, rör tills det löst sig, tillsätt 2 dl vatten till. Häll upp i flaska och gurgla precis som vanligt.

munskolj-xylitol
Jag har även läst att xylitol kan blandas i saltlösning för att behandla bihåleinflammation och även droppas i öronen för att lindra och motverka öroninflammation. Detta har jag själv inte testat.

Tips

  • Om du överdoserar xylitol kan det ge en kylig och isig smak så jag rekommenderar att du börjar försiktigt. Detta tycker jag blir extra tydligt i dryck, och då är det också enklare att få i sig en större mängd, som med allt man dricker.
  • När man inte äter sött så ofta behövs vanligtvis mindre sötning än vad man tyckt innan, ännu en anledning att testa sig fram.
  • Som med all sötning och sockeralkoholer kan det i för stor mängd ge gaser och dålig mage.
  • Placera ditt björksocker utom räckhåll för hundar och andra djur, eftersom deras kroppar inte har förmågan att ta hand om sockeralkoholer.

Köp Björsocker

Jag söker en så naturlig produkt som möjligt och väljer alltid xylitol från trä, ibland kommer den från GMO-majs, så var noga (som vanligt) att läsa på förpackningen. Den xylitol jag rekommenderar framställs av björk- och bokträ från hållbart skogsbruk i Finland.

 

Recepttips

Tre av mina mest populära recept i kategorin Godsaker

Denna fina bild har jag fått av en av mina läsare. Vilken fin uppläggning av en födelsedagstårta!

Denna fina bild har jag fått av en av mina läsare. Vilken fin uppläggning av en födelsedagstårta!

Citronpaj LCHF

Detta är min sons favorit av alla kakor/tårtor.

semlorLCHF

Perfekta till semmeldagen!

 


Denna artikel innehåller adlinks. Det innebär att en liten procent av ditt köp går till mig, för att driva min sajt och för att jag ska kunna fortsätta skapa recpet och annat gratis innehåll. Det är jag Fanny som skrivit texten och alla åsikter och värderingar är mina. Jag tipsar endast om produkter jag själv tycker om och använder.

 

Annons

8 Responses to Söta dina bakverk med xylitol (björksocker)

  • Jag har läst att björksocker påverkar blodsockret mycket och inte alls är lämpligt om du tex har diabetes typ2. Vad är korrekta fakta???? 😳

    • Vad jag läst mig till (har inte kollat mitt blodsocker vid intag) ska det inte påverka blodsockret nämnvärt. Många rekommenderar det som ett bra alternativ till socker vid diabetes typ 2. Sedan kan det självklart vara individuellt. Men de flesta äter ju inte det rent, och i exempelvis en kaka kan andra ingredienser också vara med och påverka blodsockret. Hoppas det gjorde det hela lite klarare. Kram Fanny

  • Hej.
    Skriver bara för att jag gärna vilja ha ditt nyhetsbrev. Jag har just börjat med lchf och hittade din sida. Vilken guldgruva!

  • Hej!

    Enligt Martina Johansson så är Xylitol en av de absolut värsta sötningsmedlen som lätt slår dig ur kesos. Hur tänker du kring det?

    • Till att börja med vill jag börja med att säga att Martina är en av mina närmsta vänner. Varken jag eller Martina tycker att det är en superbra idé att baka sött (oavsett sötningsmedel) om man har som mål att vara i ketos. Inte ens sukrin eller liknande är bra då. Om jag bakar något fika gör jag det för att det är gott, för att jag vill njuta och unna mig det. Då vill jag att det ska smaka bra. Sukrin och liknande tycker jag inte alls smakar bra, och då tycker jag att det är helt onödigt att äta det alls.

      Ketogen kost och LCHF är inte samma sak, vill man vara i optimal ketos är det inte många saker som man bakar med som är ok. Alla har vi olika mål. Du får helt enkelt se vad som passar dig. Jag har gått ner 36 kilo på sex månader och bakat LCHF-fika, då och då. Hälsningar Fanny

  • hej
    jag undrar om det blir bra bullar om man bakar med björksocker , får dom färg när man gräddar , jäser dom ordentligt

Kommentera