Giftfria presenter

Saffransgranola – juligt, enkelt och gott

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Saffransgranola… Visst låter det fantastiskt? Detta är granolan för dig som älskar saffran. Precis lika god som min andra knapriga granolor. Kanske inget att äta dagligen (saffran är ju inte så billigt direkt) men verkligen när man vill festa till det lite, som på jul exempelvis. 

Saffransgranola skjuter i höjden i populäritet när julen närmar sig, kanske inte alls så konstigt egentligen. Detta är ett av mina första recept här på bloggen, och det har uppdaterats med nya bilder i dec 2017. Det är roligt att allt annat är jag nöjd med fortfarande, men i takt med att jag blir bättre på att fota byter jag ut äldre bilder mot nya. Men receptet är alltså samma gamla vanliga!

Saffransgranola

Cirka 5 dl

 • 1 äggvita
 • 120 g sötmandel
 • 20 g skalade sesamfrön (ca 2 msk)
 • 70 g mandelmjöl (lite drygt 1,5 dl)
 • 70 g kokosflingor (lite drygt 1,5 dl)
 • 1 kuvert saffran (Jag har även gjort med 1/2 kuvert, med mildare resultat. Testa dig fram vad som passar dig bäst. Jag kan nämligen inte bestämma mig vad jag gillar bäst, se tips nedan)
 • 1 nypa salt
 • 50 g normalsaltat smör

Gör din saffransgranola så här:

 1. Vispa äggvitan bubblig.
 2. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna grovt.
 3. Fördela smöret med fingrarna tills konsistensen är sammanhängande och du kan forma en stor klump.
 4. Smula sedan ”klumpen” grovt över en plåt som du ställer in i 150 grader cirka 15-20 minuter.
 5. Rör runt försiktigt var tredje-femte minut. Rör du för mycket kommer det bara bli smulor kvar på plåten, och jag älskar stora bitar.
 6. Nötterna ska vara krispiga utan att smulorna bränns. Då är det klart. Låt svalna helt, ställ sedan in i kylen i en tätslutande burk. Här hittar du en samling av alla mina granolor.

Tips!

 1. Vill du göra den mejerifri, ersätt smöret med kokosolja.
 2. Vill du ha den sötare tillsätter du en gnutta valfri sötning.
 3. En sak jag nuförtiden brukar göra är att lägga saffranet i en lite liten skvätt sprit för att få fram smakerna bättre, då behöver man mindre mängd tycker jag.
 4. På bilden äter jag granolan med min syrade kokosyoghurt (med probiotika)

Här har jag samlat ihop några produkter som du behöver till receptet, som du enkelt klickar hem via Bodystore.com. Glöm inte att kolla om det finns någon aktuell rabattkod, jag samlar alla under mina erbjudanden och rabatter.

Saffransgranola
Superbra julklapp också!
3.3/5 (7 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Vad är granola? Vad har man det till? När det kommer in ny ord inom matlagningen skulle det vara bra att förklara dem.
Mvh Hannelie

Gjorde skorpor på det här receptet (ungefär). Blev hur gott som helst! Tog tre äggvitor + ett ägg och kokosmjöl istället för kokosflingor. Fler kryddor för att det skulle bli ännu juligare smak. Formade två stänger, körde 15 min i 180 grader, skar snett och torkade sedan skorporna i 80 grader länge. Åt med smör. ?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök