Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på och har samlat på mig från mina underbara följare. Håll till godo!
Grodda steg för steg
Det finns givetvis lite olika tillvägagångssätt om du har någon speciell grodd, men de allra flesta sorter gör du såhär med:
- Blötlägg fröet/baljväxten 12 timmar.
- Slå av vattnet (och använd det som tipset nedan säger)
- Ställ groddburken upp och ner så vattnet kan rinna ur burken.
- Ställ alltsammans på exemeplvis köksbänken, undvik direkt solljus. ‘
- Skölj groddarna några gånger om dagen, vissa groddar behöver sköljas av upp till fyra gånger. Du fyller då burken med vatten, väntar en liten stund, häll ut vattnet och ställ tillbaka på ställningen.
- Fortsätt på samma sätt tills groddarna är färdiga att ätas. Exakt hur lång tid detta tar beror på vad du odlar, men det vanligaste är att de är klara efter tre-fyra dagar.
- Förvara de färdiga groddarna i kylskåpet. De håller upp till två veckor i en separat burk eller matlåda.
- Rengör groddburken noga innan du sätter en ny sats.
GEO Groddningsburk
Groddningsburken fungerar som ett litet växthus och du kan odla groddar från linser, frön eller bönor. Burken jag har är väldigt enkel att använda och du får med:
- En livsmedelsgodkänd glasburk
- Ett lock med nät över
- En groddställning så vattnet kan rinna ut
- Ett keramikfat som ställningen står på
Groddburken rymmer 0,8 liter och det blir mycket per sats! En proppfull matlåda, som du kan förvara upp till två veckor i kylskåpet.
GEO groddpåsar
Jag har testat flera av dessa, och det står på förpackningen exakt hur man ska göra och vilken mängd (i gram) som behövs. Om du inte har en köksvåg förresten, rekommenderar jag det varmt, speciellt till bakning. Jag har haft några olika, men denna är absolut den mest kompakta jag haft (jag har den svarta).
- Broccolifrön (milda)
- Mungbönor (milda)
- Alfaalfa frö (milda)
- Krassefrö (spicy)
- Adagio Groddfrömix (Innehåller en blandning av ekologiska klöverfrön, broccolifrön och rädisefrön) (inte så spicy så länge du inte äter fler av de rosa groddarna från rädisan)
Spana in min sida: Erbjudanden och rabatter, där det då och då finns en generös rabattkod hos Bodystore till er. Jag har också en egen minishop där jag samlat mina faroiter, ta gärna en titt där också!
Varför ska man grodda?
När man blotlägger något, oavsett om det är ett frö, en nöt eller baljväxt vaknar det från “de sovandes värld” och när det ligger i blöt börjar enzymerna förbereda sig för att skapa en ny planta. I den processen blir både proteiner och mineraler mer lättupptagliga för kroppen.
Vill du läsa mer om hur man blötlägger frön och nötter – rekommenderar jag det inlägget, där tider för olika frön och nötter finns.
Fördelar med att grodda
- Det är billigt! Att köpa färdigt är mer kostsamt, och det är dessutom kul att se det växa fram.
- Man får mycket! Till ca 30 gram alfa alfafrön blir det en stor matlåda fullproppad med groddar.
- Vitaminer och antioxidanter ökar. Några exempel är B, C och E-vitamin och folat som ökar i massor vid groddning.
- Mer skonsamt för magen. Många som inte klarar av att äta nötter brukar klara av de som blötlagts först. Detta eftersom de blir mer lättsmälta. När man blötlägger linser och bönor händer samma sak, och gasigheten som många upplever brukar minska kraftigt eller försvinna helt. Blötlägg gärna upp till fem dagar för att få bort så mycket som möjligt.
- Det är enkelt! Speciellt om du följer min gudie – Grodda steg för steg 😉
Roliga saker att grodda
- Quinoa
- Palsternacksfrö
- Rödbetsfrö
- Solrosfrö
- Senapsfrö
- Odla chiafrön och Solrosskott – ett roligt pyssel för barnen. Läs gärna det inlägget också. Men det går lika bra att slänga chiafröna i en groddburk.
Grodda baljväxter och linser
Att baljväxter är nyttigt tror jag de flesta har koll på. De innehåller flera olika mineraler som järn, zink, kalcium och magnesium. Men jag tror också att minst lika många ser fytinsyra som ett växtgift som bör undvikas till varje pris. Fytinsyra (fytat) som finns i baljväxter (samt frön och nötter generellt) och binder upp mineraler och gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig näringen. Det är ett starkt skäl till att grodda allt inom denna kategori. Ju längre tid de groddas, desto mer fytat bryts ner.
En följare hörde av sig efter att jag berättat på Instagram att jag skriver ett inlägg hur hon groddar linser:
Jag har groddat linser i drygt 20 år och jag tar ett stort långsmalt fat, häller ut linser så det bara täcker botten (inte för tjockt lager) Sedan slår jag över vatten så det är någon centimeter över linserna. Sedan på med plastfolie som jag gör några hål i. Därefter ställer jag det hela på fönsterbrädan och väntar 1-2 dagar. När det börjar komma ut en liten svans på dem är de klara och kan användas i matlagning. Så enkelt! Dela gärna mitt tips, du kanske har något tips på annat än plastfolie? Hälsningar Marianne.
Jag tänker att man säkert kan lägga ett tidningspapper över också, eller en tunnare tygbit. Men om man alltid har samma fat borde man rimligtvis kunna använda plasten fler gånger om eftersom den inte slits.
Grodda baljväxter såhär
- Lägg bönorna i rejält med vatten. Låt ligga minst 12 timmar.
- Skölj sedan av dem och följ instruktionerna för min gudie grodda steg för steg.
- Upprepa ungefär 4-6 dagar. När du ser svansar på bönorna är de klara.
Vatten från groddningen
Vad gör jag då med vattnet från blötläggningen av groddarna, fröna, nötterna och så vidare? Min följare tipsade mig om att använda det som näringsvatten till blommorna. Det här är ett superbra exempel på hur fenomenala följare jag har! Det är ju en extremt bra idé! Jag gillade det mycket och tycker det var ett superbra tips. Tack!
Hur äter man groddar?
Goddade linser och bönor använder du som vanligt och kan koka eller använda råa för att göra biffar.
Alfa-alfa och den typen av groddar är toppengott att ha på fröknäcke, i soppor, i sallader/bowls mixa ner i smoothies och liknande. Här kommer några recept:
- Fänkålssoppa med citron
- Tjockt fröknäcke
- Sesamknäcke (mitt klassiska recept)
- Sesamknäcke utan ost och ägg
- Nourish bowls
- Tacos
- Smoothiesamling (20+ recept)
- Fiskgryta
Jag hoppas det är enkelt att följa min guide, grodda steg för steg, det var flera av er som ville ha en tydlig guide, och därför gör jag såklart en till er. Har du andra önskeinlägg, skriv en kommentar så skriver jag upp det på min lista!
3 kommentarer
Har en liten fråga. Har läst mkt om att man bör koka alla baljväxter för att lektiner ska försvinna. Även Livsmedelsverket rekommenderar detta. Får jag i mig för mkt lektiner om jag dagligen äter stor mängd groddade mungbönor ?
Groddning är egentligen helt genialiskt. Man kan ha billiga och färska “grönsaker” året runt. Jag har för mig att jag dessutom har läst att kolhydraterna minskar när man groddar?
En fråga: Måste fröna vara helt färska för att det ska bli groddar? Eller funkar det med frön som stått i skafferiet i två år? Bara för att jag inte fått tummen ur? Prova, är förstås det enkla svaret.
Hej! Jag har läst samma, dessutom äter man ju inte fler 100 gram per gång, så kolhydraterna i sig kanske inte är så stor mängd. Det borde funka, testa! 🙂