Nötkakor med choklad – ett supergott och superenkelt bakverk som min dotter brukar göra själv när jag är i köket och hjälper till lite med måtten. Det måste ju ändå klassas som ett enkelt recept när en femåring klarar av det, eller hur! Jag varnar dig, de är farligt, farligt goda!
Nötkakor med choklad – gör dem med hemmagjort nötsmör (recept) exemeplvis mandelsmör eller köp jordnötssmör färdigt (annat nötsmör funkar såklart också) Mina barn älskar jordnötssmör så vi brukar antingen köra på det eller mandelsmör.
Nötkakor med choklad
Detta är ungefär samma recept som mina jordnötskakor, förutom då att de är chokladiga!
Till ca 10-12 mindre kakor (eller något färre och större kakor)
- 3-5 urkärnade dadlar
- 100 gram jordnötssmör (jag hade detta crunchy)
- 1 dl kokosflingor
- 1/2 dl kakaonibs
- 2 msk raw kakao (tycker den är godast)
- 1 msk kokosmjöl (bästa kokosmjölet!)
- 1 nypa oraffinerat havssalt
- 2 msk kokosolja
Till chokladen använde jag följande recept på min hemmagjorda choklad.
GÖR SÅ HÄR
- Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare, mixa ungefär 1 minut till en jämn smet.
- Forma kakor, och lägg på ett fat/bricka med bakplåtspapper.
- Frys minst 1 timme så de har stelnat helt.
- Välj nu om du vill doppa dem eller ringa över choklad eller hoppa över det helt. Om du doppar dem, doppa två gånger, och spara gärna en bit för att hålla i kakan, så blir det inte så kladdigt.
- Förvara i frysen. Ta fram en liten stund före servering.
Tips!
- Vissa nötsmör är ju väldigt lösa i konsistensen, och andra mer fasta. Om smeten blir väldigt lös, tillsätt mer kokos och kokosmjöl.
- Stekbläcken kommer från Pallares, läs inlägget.
Hoppas att du gillar dessa nötkakor med choklad. Vi älskar dem! Vi hörs snart igen.
10 kommentarer
Hej Fanny, Först: jag älskar dina recept och din stil! En fråga på det här med nötkakorna: om allt ändå ska köras i matberedaren, är inte raw cacao och kakao nibs samma? Alltså i grund och botten kakaoböna, men bara olika form här, pulver rep nibs. Eller är jag helt ute och cyklar?
Jo det är samma men nibsen slås inte sönder helt utan blir lite crunchy i kakorna, medan pulvret är ett pulver om du förstår hur jag menar 🙂
Tack! Jag älskar dom! Gjorde med nibs som jag körde i mixern, blev lite crunchy som du sa, och supergott!
Vad härlig!! Mums säger jag!
Vilket simpelt recept. Man blir lite mer peppad på att baka.
Haha ja, jag gillar enkelt! 🙂
Gud så gott det ser ut. Det där skulle passat till helgen. 🙂
Exakt! Precis min tanke <3
Hej!
Jag kommer att använda dina recept, eftersom jag tycker de passar min mage
rätt så bra. Jag är även allergiker,( dadlar, bananer och avokado, som används så mycket som något förtjockningsmedel) och sött är inte OK och inte baljväxter och
lite mer, såsom Mejerier. Sockerarter, Jordnötter och Hasselnötter. Men jag kan till en del använda recepten och bra för att få idéer. Det är alltså inte mycket som är kvar, för mig, att laga något på, men det går väldigt bra ändå, med sådan här hjälp!
Du är varmt välkommen, och hoppas att du inspireras till det som är möjligt att få till. Kram Fanny