Fannys havregrynsgröt är här! Visste inte vad annars jag skulle kalla den, “the gröt” “den gula gröten” snackis-gröten” hade ju alla varit lämpliga namn, sett till hur mycket vi pratar om den på Instagram, men jag tror Fannys havregrynsgröt är det mest passande namnet. Jag har ätit denna gröt sedan januari 2021, vilket i skrivande stund är fyra månader. Jag älskar den! Och jag längtar varje kväll efter att få äta den “imorgon”. Vid årsskiftet la jag till lite livsmedel, bland annat glutenfria havregryn till min kost, och jag tycker att det funkar toppenbra för mig. Jag har aldrig i mitt liv varit såhär stark och i bra form som jag är idag, så för mig har det varit avgörande att lägga till livsmedel, och framförallt att äta mer!
Jag står mig väldigt länge på gröten och det känns som en väldigt bra start på dagen. Både protein och kolhydrater i perfekt balans.
Fannys havregrynsgröt
Till en större portion (den är stor, jag äter den varje morgon)
- 60 gram glutenfria havregryn (ca 1,5 dl)
- 35 gram ärtprotein (4 msk)
- Knappt 1 tsk gurkmeja
- Några drag med pepparkvarnen
- Drygt 1 krm salt, eller så mycket du önskar
- 3,5 dl vatten (eller lite mer/mindre beroende på hur du vil ha konsistensen)
- Jag använder alltid en hushållsvåg (jag har den svarta) så behövs inte massa olika verktyg för att mäta upp allt.
- Vill du göra en mindre portion, rekommenderar jag 40 gram havregryn och cirka 20 gram ärtprotein.
Gör så här
- Blanda samman alla ingredienser till gröten i en kastrull.
- Sätt på medelhög värme. Så fort vattnet blir lite varmare är det enklare att blanda runt och få bort alla klumpar i gröten.
- Koka på medelvärme under omrörning några minuter. Det tar lite längre tid än vanlig gröt, skulle säga mellan 3-4 minuter. Blir det för tjockt är det bara att späda med lite vatten. Blir det för löst kan du koka lite längre på svag värme.
- Toppa med toppingen nedan och NJUT!
Topping till Fannys havregrynsgröt
- 60 gram frysta blåbär (knappt 1 dl)
- 1 stor matsked jordnötssmör (jag föredrar crunchy)
- Äkta kanel
- Kardemumma
- Havredryck av ditt eget val eller annan mjölk du föredrar
Annat gott att ha på gröten (som jag inte brukar ha till vardags utan mer som lyx)
Tips på vidareläsning
- Läs gärna mitt blogginlägg om kanel
- Läs gärna med mitt inlägg om gurkmeja
- Läs gärna mitt maxade inlägg om att filtrera kranvatten
- Topping till smoothie (funkar ju även till gröt)
9 kommentarer
Mängden vatten? ??
Uppdaterat! Tack!
Ett tips är att minska proteinpulvret och knäcka i ett ägg. Det blir supergott och mättsamt.
Jag tål inte ägg så det funkar inte för mig 🙂
Äter också en grötmed 0;5 dl havregryn och 0,5 dl proteinpulver, väldigt gott. Men har nu läst att havregryn kan höja blodsockret till 10 hos väldigt många människor och detta först efter ett par timmar. Då man ofta mäter sitt BS kort efter måltid så luras man tro att det inte påverkar ens BS men det gör det men tar längre tid och förblir också högt under flera timmar. Trist ☹️ Men Kan va bra att veta om man är känslig.
Det var intressant att höra. Jag har använt blodsockermätare i perioder och då noterat att mitt blodsockret inte påverkas nämnvärt men har kanske borde följa det under fler timmar. Har du förslag på andra gryn/mjöl som går att koka gröt på och som är glutenfritt och inte påverkar blodsockret på samma sätt som havregryn?
Smakar ärtproteinet nåt? Jag köpte för första gången vanligt proteinpulver, vassle, fast i neutral smak för ville ha i gröt och skippa sötningsmedel . Men det både smakar och luktar skit i gröt! Dricker det som en shaker efteråt ochäter min goda gröt för sig (som liknar din fast med ägg i och serveras med blåbär och lite keso till jordnötssmöret)
Är väl mest lukten jag.mår kass av, i shakern funkar det
tycker man vänjer sig, det smakar lite absolut, men bättre än animaliskt tycker jag.
God och mättande gröt! Var väldigt skeptisk men det var överraskande gott och jag håller mig mätt i många timmar (gör på en dl havregryn). Tack för receptet!