Göra kombucha – hur länge har du inte längtat efter detta inlägg? Jag har själv gjort kombucha i ett års tid och kan väl inte säga att jag är ett proffs, men mycket kan jag, och jag anser att det är extremt enkelt, och svårt att misslyckas med.
Göra kombucha är faktiskt busenkelt, även om många tror att det är superkrångligt och svårt. Jag har samlat alla mina bästa tips, trix och råd samt besvarat massor av läsarfrågor som kommit från framförallt Instagram. Jag har även gjort en kombucha-video på Instagram TV, där jag visar hur jag gör, se gärna den och glöm inte att följa mig på Instagram för daglig inspiration. Jag har också gjort en video hur jag smaksätter min kombucha, här kan du se den (via Instagram)
Inledande kommentarer kring att göra kombucha
Att göra kombucha är enkelt. Tycker jag. Hela detta recept och tillvägagångssätt bygger på den erfarenhet jag samlat på mig det år jag själv bryggt min egen kombucha. Många tycker väldigt mycket om att brygga kombucha. Många vet hur man gör det bäst, vad som fungerar och inte, även om de aldrig själva ens gjort kombucha någonsin tidigare. Detta fenomen begriper jag mig inte alls på. Jag får nämligen ofta kommentarer att man måste ha dittan, eller att dattan absolut inte fungerar. Men vissa av dessa saker fungerar utmärkt för mig när jag brygger min dryck, exempelvis att använda tepåsar, att brygga med grönt te eller liknande. Jag kommer att besvara vanliga frågor längst ner i detta inlägg, så scrolla dit om du vill ha svar på någon speciell fråga.
Göra kombucha – Du behöver
Till drycken
- En scoby (du kan köpa från mig eller köpa här hos Bodystore)
- 2 liter vatten
- 2 tepåsar, svart eko te eller grönt eko te
- 1 dl ekologiskt socker
Utrustning
Göra kombucha – receptet
Att göra kombucha är oförskämt enkelt!
Första gången du gör det
- Koka upp 2 liter vatten, tillsätt 1 dl socker och 2 tepåsar (eller motsvarande löst te) Låt svalna. Jag brukar ofta göra teet på kvällen och låta det svalna över natten, då hinner teet dra länge, vilket svampen älskar.
- Lägg scobyn och startvätskan (2 dl) i en ren burk, slå över teet.
- Lägg på en tunn duk med en snodd över, hushållspapper fungerar också.
- Vänta! Jag brygger endast en gång och väntar upp till två veckor (ibland längre) innan jag skördar. Men du kan smaka av genom att stoppa ner ett sugrör under svampen och smaka dig fram.
- Följ sedan instruktionerna nedan för skörd och smaksättning som du hittar nedan.
Skörd och smaksättning
- När du är nöjd med smaken lägg den gamla och den nya scobyn tillsammans med 4 dl vätska i en skål.
- Häll upp resterande vätska i flaskor. Jag brukar inte sila vätskan eftersom det finns goda bakterier med i det man annars silar bort. Bättre i så fall att slänga bort det sedan när man dricker det.
- Tillsätt valfri smaksättning i den färdiga drycken. Jag mixar ingefära, granatäpple, havtorn, äpple, citron, jordgubbar, ananas, mango eller annan valfri frukt/bär tillsammans med lite kombuchadryck i min Nutri Ninja bullet del. Tyvärr har den utgått, men jag har gjort ett stort test och hittat en bra ersättare! Sedan silar jag av kärnor eller andra fibrer innan jag häller i det i flaskorna. Jag brukar sätta en tratt i flaskan och lägga en mindre sil över så jag silar och tappar upp på samma gång.
- Sedan är det klart! Jag ställer sedan in flaskorna i kylen, och smaken mognar fram ju längre tid de står. Det brukar bli lite rester av frukt/bärkött i botten och vissa goda bakterier, men de brukar jag antingen mixa ner i smoothie/min återhämtningsdryck efter gympass eller bara lämna kvar i glaset eller flaskan.
Frågor och svar
Hälsofördelar att dricka kombucha?
Hälsofördelarna av kombucha är att minska ledvärk, bra för hy, hår och naglar, aptitdämpande och bra för diverse magåkommor.
Hur får jag tag i en scoby?
Jag säljer själv dessa (som privatperson) och endast för avhämtning i Årsta. Priset är 150 kr per startkit. Du kan även ta med någon av mina böcker för signering eller köpa en på plats! Mejla mig om du är sugen på att komma förbi och köpa en svamp. Har du inte möjlighet att komma förbi kan du kolla runt på nätet, samt utforska lokala FB-grupper.
Hur mycket kombucha ska man dricka per dag?
Ja du, hur långt är ett snöre? Det känns väl rimligt med ett glas per dag? Du kan ju festa till det med isbitar och lime vid fest, dricka det istället för juice till frukost eller kanske istället för saft till barnen? Det finns ingen mängd som skulle vara skadlig på något sätt vad jag vet, men den primära drycken ska ju givetvis vara vatten.
Det är några konstiga trådar i min kombucha, vad är det?
Det är goda bakterier, eftersom drycken är “levande” kommer det tillkomma lite trådar och liknande, och det är helt i sin ordning och är helt enkelt bakterier som växter i drycken. Självklart goda sådana.
Hur vet jag att min svamp är för gammal?
Den säger lixom inte till själv, haha! Det hade ju varit super! Men när den börjar bli brun och lixom se ut att vilja komposteras, då är det dags. Du kommer att lära dig.
Kan jag brygga med en färdig flaska från affären?
Jag vet att vissa har gjort så, dock tar det tid, då den färdiga drycken inte är lika “potent” som den man köper som oftast blandas i efterhand med exempelvis te och juice. Vill du ha “äkta vara” bör du inte göra så.
Kan jag brygga utan svamp?
Jag ser ingen poäng med det alls. Du vill ju skapa mycket och bra bakterietillväxt och dessa mikrorganismer lever och frodas i svampen.
Kan jag brygga med vilket te som helst?
Nej. Scobyn vill ha koffein, så då går rött te bort. Den vill heller inte ha för mycket smakaromer och oljor så smaksatta teer med exempelvis frukt är inte att föredra. Jag använder ju Earl Grey och det innehåller Bergamott. Men, jag har aldrig upplevt några som helst problem med det. Det fungerar alldeles utmärkt.
Hur får jag till bubblorna i min kombucha?
Många verkar tro att all kombucha är bubblig som en läsk. Detta eftersom många man köper är det. Kombucha man gör själv kan man göra mer eller mindre bubblig och det kan vara trixigt att få till bubblorna. Men här kommer några tips som du kan testa:
- Brygg 2 gånger. 1 gång utan smak och sedan med smak. Ingefära brukar vara en bra smaksättare för att få fart på bubblorna. Då kan du exempelvis låta drycken stå först 7 dagar, sedan brygga ytterligare 7 dagar med smak innan du tappar upp på flaska. Men tänk på att plocka ur scobyn och startvätska till en ny sats innan du tillsätter smaken.
- Lägg i några russin i varje flaska, lite extra mat till jäsningen.
- Använd mindre flaskor för att utveckla mer bubblor, och tappa så mkt som möjligt i varje flaska så bubblorna tvingas ner i drycken och inte upp mot locket/korken.
- En annan sak är att du ska släppa på trycket, men inte släppa in nytt syre, så lägg en hand på locket/korken, och låt “gasen” pysa ut, utan att du lyfter på locket så nytt syre kommer in. Vissa upprepar detta flera dagar tills det blir mer och mer bubblor.
- Tillsätt 1 tsk extra socker per flaska för att boosta jäsningen.
- Testa att inte sila av flaskorna. Jästen är de bruna strängarna som bildas under bryggningen. Du kan hälla all färdig dryck i ett kärl och sedan vispa runt lite för glatta livet för att allt ska blandas ordentligt, så du maximerar chanserna att få jämn mängd jäst i alla flaskor.
- Slutligen, ge det tid, det kan ta tid att få till bubblorna, allt från några dagar till några veckor. Och du kommer att lära dig, om du verkligen vill!
Vad betyder scoby?
Kombuchasvampen kallas för Scoby och det står för: Symbiotic colony of bacteria and yeast. Den kan
klippas i mindre bitar och delas ut till nära och kära. Glöm inte att döpa din första svamp, det är en klassiker!
Dina bästa smaksättningar?
Havtorn, ingefära och granatäpple är topp 1. Älskar också kanelstång, kanel/äpple. Till jul hade jag i glöggkryddor som smakade väldigt gott.På sommaren är en oslagbar kombination lime och jordgubbar! Även barnen älskar den. Jag använder aldrig hela bitar av frukt utan mixar och silar alltid.
Måste jag använda socker?
Då en kombuchasvamp är en levande organism behöver den näring för att överleva. Svampen, precis som jäst för bakning behöver näring, socker, för att överleva. Det fungerar INTE med exempelvis björksocker eller annat sötningsmedel då svamparna inte kan leva av den typen av socker. Honung skulle jag inte rekommenderar då den har antibakteriella egenskaper, vilket är själva poängen med kombucha att skapa bakterier, av god sort givetvis. Jag kör på vanligt, vitt, ekologiskt socker som jag läst mig till ska vara det allra bästa.
Det tar ungefär en månad för svampen att konsumera allt socker, så vill du ha en dryck med så lite socker som möjligt ska du brygga den längre.
Kan barn, gravida och ammande dricka kombucha
Svar ja, på ammande och barn. Det är ett bra sätt att få i sig levande bakteriekultur. Självklart ska man inte överdriva konsumtionen, som något egentligen, men jag ser inget problem med att dricka det. När det gäller gravida ser jag inget problem med det då det generellt inte är några konstigheter att äta/dricka mjölksyrade (fermenterade) livsmedel när man är gravid. Dock finns det väldigt lite skrivet om detta, och om man är nybörjare med kombucha och inte vet hur en färsk, riktigt bra kombucha ska lukta och smaka kanske man kan köpa färdig dryck istället eller avstå. Det är ett beslut man måste fatta själv, men jag menar, vissa mödrar väljer ju att äta både fisk från Östersjön och chark samt dricka lite rödvin som gravid, jag ser inte att kombucha på något sätt skulle vara “värre” än dessa tre exempel.
Vart ska jag ställa burkarna när de jäser?
Ställ behållaren på en varm plats. Frisk luft och värme (helst ca 23°C) är viktigt. Starkt och direkt solljus är skadligt för svampen. Vissa vet jag har dem i skåpet ovanför kylskåpet, i ett köksskåp, på en köksbänk, i vardagsrummet, ja ställ dem där det passar helt enkelt, men ej i ett fönster skulle jag säga.
Glasflaskor eller plastflaskor?
Jag personligen brukar använda både glas och plast. Jag brygger ju endast en gång och ställer in direkt i kylen när jag har tillsatt min smaksättning. På bilden syns endast glasflaskor, detta eftersom det är viktigt att bilderna ser snygga ut! En gammal juiceflaska ser absolut inte bra ut på bild. Om du brygger två gånger och tillsätter smak finns risk att trycket i flaskorna blir så hög att flaskorna sprängs. Detta är alltså verkligen inte något man vill uppleva, så om du brygger två gånger – använd plastflaskor eller var noga att lufta flera gånger så trycket aldrig hinner bli så kraftigt. När jag ger bort dryck gör jag det nästan alltid i glasflaska som mina vänner direkt stoppar i kylen. Mitt generella råd, var försiktig innan du lär känna drycken så inga olyckor händer.
Har du någon ytterligare fråga som jag inte avhandlat här ovan? Var inte ledsen, ställ den nedan istället! Jag ska svara så gott jag kan, som vanligt. Hoppas att det blev klarare att göra egen kombucha! Vi hörs snart igen.
86 kommentarer
Hej!
Så intressant! Vad är startvätska? Följer den med när man köper scobyn?
Det är en mogen sats av den sats du gjort eller från den du köper från. Alltså 2 dl redan klar dryck av god kvalitet. Den följer med när man köper 🙂
Hej , jag har nu gjort 3 satser efter varann med samma svamp o den skiktar sig inte som dina på bilden utan är som en hel klump med lite svart i mitten ? den går liksom inte att dela , är det som det ska eller något tok ? Det smakar bra , lite vinäger smak ☺️
Det är säkert bra, du kan dra isär den, ibland delar inte mig sig heller, men då kan man klippa eller dra, det brukar funka 🙂
Har du märkt nån skillnad när du brygger med svart vs grönt te?
Det blir mildare tycker jag med grönt te, men i övrigt ingen större skillnad. Tycker det blir enklare att få till “den rätta smaken” med svart te, förmodligen för att svampen gillar det bättre då det är mer kväve i det.
Hur mycket smaksättning tar du i förhållande till kombucha vid andrafermenteringen?
Du ser det i videon jag länkar till, brukar bara hälla i lite på måfå, men ty 1/6 av flaskan eller så.
Hej,
Hur skapar man ett ”scoby-hotell” och hur håller man det ”levande”?
Du menar hur du förvarar dem under en längre tid? Du kan förvara dem i en burk och då och då tillsätta lite nytt te med socker i.
Kan man ha svampen och startvätskan i kylen, om man ska ha en paus i bryggningen? Eller ska den fortsatt stå i rumstemperatur?
Du kan ställa den i kylen.
Tips på Hur gör man en egen scobysvamp? Jag håller på och testar och experimenterar men det tar sjuuukt lång tid och vet ej om det kommer funka heller?
Gör en med en gammal svamp eller bara startvätska.
http://egenkombucha.blogspot.com
Jag har köpt en svamp på nätet men fick ingen startvätska. Den låg bara lite fuktig i en plastpåse. Kan jag använda den ändå ?
Det låter konstigt, det är ju startvätskan som är det viktiga.. Men du kan ju alltid testa!
Man kan anv äppelcidervinäger som startvätska
Hej,
Du skrev att man behöver 2 dl startvätska. Sedan skulle man spara 4 dl, är det för 2 nya satser då?
Ja precis, eftersom det blir en ny svamp + den gamla 🙂
Hur ska jag förvara min nya svamp med startvätska? Har den i en glasburk med lock. Kan jag ställa den i mitt skafferi när vi är borta i tre veckor? Ammi
Jag skulle starta igång en ny sats, eller i så fall mata den lite med lite nytt socker+te och sedan ha en duk över, inte lock.
Vad har gått fel om drycken smakar vinäger?
Den smakar alltid lite vinäger, smakar den mycket vinäger har förmodligen du bryggt den för lång tid. Testa kortare tid nästa gång. Hälsningar Fanny
Hej,
Jag har gjort egen kambucha o den nya svampen stoppade jag i kylen med väska o tänkte ha den där tills jag brygger nästa gång. Men hur länge klarar den säg där?
Tack för en bra blogg 🙂
Med vänlig hälsning, Anna
Jag den klarar sig länge! Flera månader skulle jag tro. Jag gör dock alltid en ny sats direkt.
Hej Fanny, tror du kombuchan kan påverka viktminskning om man äter LCHF? Känns som jag blir sötsugen när jag druckit ett glas + att jag vill alltid ha mer efteråt. Känner mig kluven.
Tack för en toppenblogg
Hej! Det sägs vara aptitreglerande, men vi alla triggar ju på lite olika saker, så om du tycker att det känns jobbigt, borde du kanske inte göra den fullt lika söt, så borde det kännas bättre. 🙂 Låt den alltså brygga längre, och kanske dricka den naturell. Kram Fanny
Hej!
Har du några erfarenheter av att göra jun?
Har inte testat det alls, men låter spännande!
Hej. Står i startgropen att börja. Tänkte ta startkitet från bodystore eftersom du rekommenderar det. Visst är det startvätska med där? Vilket the ska jag ta därifrån? Hur länge kan man använda den gamla svampen? Måste ju bli hur många som helst annars? Tack för en mycket bra instruktionsvideo.
Hej! Ja precis, du får 3 dl vätska med. Ta det jag länkar i blogginlägget, funkar toppen. Jag använder den tills den blir mörk och jag har så många andra att jag vill slänga den, haha! Men det blir snabbt invasion.
Hej. Jag har fått en stor brun klump som hänger under scoobybebisen. Kan det vara mögel ? Det ser väldigt oaptitligt ut.
Mvh//Helena
Nej det är jästkultur, ska vara så!
Jag fick kombuchavätaka över efter att jag använt svamparna till att brygga med. Kan man använda den till något eller brukar du hälla bort den?
Då dricker du upp det?
Hej
Jag kanske har gjort fel men jag klippte isär min tjocka vita bebisscoby, jag ville öka på produktionen. Nu ligger alltså två halvor i varsin burk. Kommer det bli bra?
Den gamla kom jag på att jag ville ha kvar, men ingen vätska kvar. Kan jag brygga på den i alla fall?
Jag klippte inte utan drog itu den, så det blev två halvmånar.
Det går ju också bra såklart!
Det går ju också bra att göra!
Hejsan!
Jag har haft min kombuchasvamp i glasburk längst in i mitt skafferi i kanske, 2 år? Haha
I dessa tider kom jag på att boosta till lite med hemgjord dryck men läste här att du kasserar när den börjar bli lite brun och så. Jag har alltså INTE rört den. Alls.
Inget tillsatt socker till vätskan alltså.
Nu är processen i rullning redan.
Blir det någon kombucha? ? kan den på något sätt vara skadlig? Den ser lite brun ut och så och vätskan är kanske lite mörk men ser trådar och “gojjs” där i.
Bra sida annars! ?
Du får vänta tills nästa gång och använda mer vätska då. Rädda de andra genom att lägga ner i de pågående bryggningarna. Kram
Lägg i de du klippt isär och så får de ligga där tills bryggningen är klar, sedan får du mata dem nästa gång och få mindre startvätska då. 🙂
Hej
Kan man använda lös vikts te också? Ska göra min första sats och har ett te med organiskt odlade blomörter från Thailand
Javisst det går bra!
Sila noga! Kommer det med små örtdelar så är risken för mögel större.
Hej Fanny,
Jag har påbörjat min första kombucha och har gjort enligt din beskrivning. Nu ev vecka senare har det bildats ett vitt lite tjockare lager på ytan. Ser typ ut som gelé. Är detta bra el ngt som är fel? El är det en ny svamp som år på g??
Vänligen Johanna
Det är som jag skriver en ny kombuchasvamp. Du kommer att få en ny varje gång du brygger. Kram Fanny
Hej! Jag fick mitt startkit i somras och hittade inget ekologiskt rent svart te, och var så ivrig att komma igång så jag använde “vanligt” svart te (ej smaksatt sådant) de första bryggningarna. Kan jag ha förstört kulturen pga det?
Mvh Jenny
Man kan anv äppelcidervinäger som startvätska
Yes det går bra!
Hej, det här med att man ska lätta på trycket?.. Jag förstår inte Det! blir det inte mer bubblor som går ner i drycken om man skulle låta bli?
Hej!
Ska scoby bebisar förvaras kallt eller i rumstemperatur i sin 2 dl startvätska?
Har hört olika varianter….
Tänkte ge bort och det tar ett tag innan detta sker.
Jag har gjort båda och det har fungerat på båda sätten. 🙂
Hej. Vad har jag gjort för fel när den är för stark och kan man inte dricka den då?
Den blir mer stark än om man köper. Du kan testa att brygga den kortare nästa gång. 🙂
Hej, ska man kasta den gamla svampen?
Om du inte vill göra en ny sats, lixom en dubbel sats. 🙂
Hej! Har bryggt min första kombucha av en svamp jag fått av en vän. Blev jättegott! Jag drack 2dl i går kväll och vaknade i morse med grym huvudvärk, ont i musklerna, ont i magen och diarré (mörk, mycket galla?) Kan det vara avgiftningssymptom? Eller kan det ha blivit nåt fel under bryggningen? Svampen såg fin ut och det smakade som det skulle. Ska tillägga att jag förut bara smakat nån mun kombucha, kan 2dl varit en för stor mängd för just mig?
Ja 2 dl kan vara för mycket om man är ovan, vi alla är ju olika. Börja lite försiktigare. Kram Fanny
Har fått mögel hinna på min Kombucha vätska har gjort ren min glasburk som jag brygger i med Ättika och en ny scobysvamp men mögel hinnan återkommer. Vad gör jag. Hjälp
Jag har gått mögel hinna på min Kombucha vätska, Har gjort ren glasburken med ättika och startat om med ny scoby svamp men mögelhinnan har återkommit, Hjälp vad gör jag har bryggt kombucha ett och det har gått bra men nu senaste två gånger inte bra
Hejsan! Nu är de dags att fixa med kombuchan.
1. Det är ca 1 liter, ska jag då använda 6 dl till att dricka och 2 dl till respektive svamp för att start 2 nya bryggningar? 🙂
2. Om jag förstått det rätt kan jag nu smaksätta och sätta i kylen och dricka? Jag funderade på lime och mynta. Hur hade du gjort det? Pressar i juicen och sedan låtit mynta ligga ?
Hej,jag är diabetiker hur kan jag göra den. Vill inte använda socker och russin. Mvh Birgitta
Då kan du inte göra kombucha. kulturen kräver socker för att kunna utveckla bakterier. Du kan göra med socker men dra den superlänge, men då kommer det smaka vinäger.
Hej! Jag har precis fått en kombuchasvamp av en kompis och gjort första fermenteringen och det gick bra (tror jag, den är snart klar att dricka efter smaksättningen).
Jag påbörjade en ny ”sats” och sparade ca 2-3 dl kombuchavätska och la svampen tillfälligt i en skål och kokade upp nytt te med socker. Under denna process fick jag hjärnsläpp och la i svampen med 2-3 dl vätska i den nya teblandningen när den var 37 grader (!!) men reagerade snabbt och fyllde på med mer vatten och te så det blev 25 grader.
Detta gjordes en söndag och nu är det torsdag. Det har knappt hänt något. Den bildas inget på ytan och vattnet har inte börjat ”bubbla” i kanterna som det gjordes första gången.
Jag är livrädd att jag förstört allt 🙁
Min tanke är om jag ska addera lite mer socker som är utspätt i vatten för att ge den mer mat för jag adderade inte mer socker när jag sänkte ned graderna med vatten och te.
Jag är också rädd för att den vätskan jag sparade innan smaksättningen, 2-3 dl, är för lite i relation till teblandningen jag fick addera för att sänka graderna…
Hjälp! Vad gör jag? 🙁
Ge det någon vecka till, svårt att säga. <3
Hej
Har funderingar kring den första jäsprocessen.
Hur viktigt är det för processen att syre kan komma in?
När man brygger vin och öl vill man hålla borta syre och stänger jästkärlet med ett vattenlås.
hej, som jag förstått det är det väsentligt. Jag har haft stängda kärl och de har blivit dåliga. Har aldrig testat med vattenlås. /F
Hej!
Jag har precis buteljerat min första sats kombucha enligt dina instruktioner ovan, efter att ha bryggt i 10 dagar. Svamp och startvätska köpt från Bodystore. Tror den blev bra. Smakar lite vinägeraktigt med söt eftersmak.
Det jag funderar på är om det är tillräckligt med bakterier och mikroorganismer i min då den nya svampen som bildades var så tunn, endast några mm tjock och och såg ut som en blöt trasa när jag lyfte upp den ur kärlet. Inte alls som din såg ut i videon du lagt upp.
Jag tror att mina har legat längre än dina, jag brukar ha dem längre, kanske 3 veckor eller så.
Hej. Tack för bra info. Jag har provat i ca en månads tid och smaksatt med hallon och blåbär, blir jättegott. Det jag undrar över är hur hög kolhydrathalten blir på egen bryggd. Jag äter lchf och vill inte sabba det. Jag brygger en liter the åt gången med ca 0.8 dl socker och har låtit det dra i 9-11 dagar. Vad tror du?
Jag har ju dubbelt så mycket vatten som du och ungefär samma mängd socker, skulle dra ner på sockret som steg 1. Sedan är det mycket svårt att säga hur just din kropp reagerar. Det måste du själv känna. Men rekommenderar generellt inte något förutom mat 3 gånger om dagen vid viktminskning. Därmed ingen bakning, inga mejerier som mål (typ yoghurt) inte massa mellis och snacks. Det burkar ge bäst resultat.
Hälsningar Fanny
Hej Fanny! Ska man låta teet stå över natten och dra med påsarna i? Jag har hittills inte hört någon annan göra så men din förklaring låter rimligt.
Jag vill ju att teerna ska hinna dra och att det ska svalna, så dår tycker jag att det är enklast att köra över natten 🙂
Hej Fanny! Ska man låta teet dra över natten med påsarna i? Jag har inte hört att nån annan gör så men din förklaring lät rimlig
Best,
David
eftersom det ska svalna och det blir enklast tycker jag att det blir bäst 🙂
Hej! Jag har precis satt min första sats med kombucha. När jag tappat den färdiga drycken ska man ha lock/kork på flaskorna då, typ flaska med patentkork? Jag skulle ju vilja testa och få den lite kolsyrad, kan jag använda sådana flaskor då med?
Hej!
De senast gångerna har jag bryggt i 10 dagar och har smaksatt med mangojuice och sista gången med mosade jordgubbar. Tycker jag får för mycket kolsyra i min kombucha. Direkt efter smaksättning så buteljerar jag och ställer i kylen. Hur kan jag få bort kolsyran?
Hälsningar
Cristina
Hej! Glömde röra ner sockret när tevattnet var varmt. Kan jag röra ner det i tevattnet nu när det svalnat?
Tack för all inspiration och kunskap!
Ja gör det! Rör noga bara 🙂
Hej Fanny. Har just börjat med kombucha, men nu undrar jag MÅSTE JAG TILLSÄTTA SMAKER, tycker den är god som den är, eller måste den vara med kolsyra för att bli näringsrik. Älskar din blogg.
Hej Fanny! Har precis börjat med kombucha, nu undrar jag MÅSTE JAG TILLSÄTTA NÅGON SMAK och göra en andra Jäsning för att den ska bli så nyttig. Tycker den är så god utan smak av frukt och kolsyra. Älskar din blogg du är grymt duktig. Kram
Du behöver inte smaksätta! 🙂
Jag har fått lära mig att kombucha INTE skall förvaras i plast för att syran kan lösa ut skadliga ämnen från platsen. Hur tänker du angående det?
Det blir ramaskri vad jag än skriver, om jag skriver glas blir folk arga, om jag skriver plast blir andra arga. Jag tror man får avgöra själv vad som passar en själv.