Stenåldersbröd

Stenåldersbröd – Paleo, vegan LCHF

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Stenåldersbröd med aktiverade frön och nötter passar utmärkt om du har en känslig mage, vill unna dig ett gott bröd som även passar bra för dig som inte äter ägg. Detta bröd går utmärkt att frysa och är mäktigt, och såklart supergott!

Stenåldersbröd brukar innehålla massvis av ägg, men jag uppskattar inte alltid äggsmaken så därför ville jag ta fram detta recept. Jag har även gjort en video på min Instagram-TV kanal, där jag även fick med ett stort misslyckande på vägen till ett lyckat resultat. Du hittar videon här. Hoppas att du gillar receptet och videon, och att du följer mig på Instagram. Min Insta-story är väldigt poppis, ett tips om du missat! 🙂

Om du känner att du verkligen inte pallar att blötlägga fungerar receptet rent tekniskt utan, men du får inte lika bra näringsupptag och det är jobbigare för magen att bearbeta.

Stenåldersbröd

Till en form 1,5 liter.

Gör så här

Dag 1.

  1. Blötlägg samtliga frön/nötter utom chiafrön enligt mitt inlägg om att blötlägga frön och nötter.

Dag 2.

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Häll av vätskan från dina frön och nötter och skölj av dem. skaka ut så mycket vatten som möjligt.
  3. Gör chiaäggen, i detta inlägg kan du läsa mer om chiaägg.
  4. Mixa nötter och frön ca 5 sekunder i en matberedare, eller hoppa över detta steg om du föredrar större bitar i brödet.
  5. Blanda samman nötterna, chiaäggen, fiberhusk, vatten och salt i en bunke, blanda noga. Låt stå i 5-10 minuter.
  6. Klicka ut i en form, ca 1,5 liter, använd gärna bakplåtspapper i formen så är det enkelt att få ut brödet när det är klart. Jag visar i filmen på Instagram hur jag gör det där med pappret.
  7. Ställ in i ugnens nedre del i 75 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på toppen om den börjar se mörk ut.
  8. Stjälp ur formen och vänd på brödet. Låt stå i eftervärme ca 1 timme.
  9. Låt svalna helt innan du skär i det. Brödet är perfekt att frysa i skivor (det torkar om det ligger framme) rosta för ännu mumsigare smak!

 

I detta inlägg om andra goda bröd finns massvis förslag på topping till brödet.

Glöm inte att spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här. Ett annat bra tips är att regelbundet spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.

 

Stenåldersbröd

 

 

 

 

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

3 kommentarer

Punkt 8 ”låt stå i eftervärme ca 1 timme”. Vad menas? I ungnens eftervärme? Och då uppstjälpt ur formen med undersidan uppåt?
Är väldigt trött ikväll, så fattar inte!

Du kan ta ut det ut formen och låta det stå i ugnen avstängd ca 1 h. du kan även låta det stå kvar i formen. 🙂

Behöver ersätta nötter och mandel mot frön. Tänker att olika nötter/mandel/frön suger olika mängd vatten. Upplever att det är svårt att veta när brödet är färdiggräddat. Tips emottaget tacksamt!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök