Lindra torra läppar naturligt

Torra läppar – Lindra torra läppar naturligt

Torra läppar kan ha flera orsaker, det kan vara både yttre och intre processer som påverkar. I detta inlägg ska jag bena ut några av dessa, och ge praktiska råd och tips om hur du kan linda torra läppar.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget om torra läppar innehåller

 • Rabattkod hos Bodystore vecka 46
 • Varför får man torra läppar?
 • Behandla torra läppar naturligt
 • Tips på eko läppbalsam och andra bra produkter
 • Hur gör man läppeeling?
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Rabattkod hos Bodystore vecka 12 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY12

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Lindra torra läppar naturligt
Detta är två av mina absoluta favoritläppbalsam!
Kokosolja paleo
Kokosolja är härligt att ha på läpparna, i peeling eller som ingrediens i läppbalsam.

Varför får man torra läppar?

Det finns som sagt flera orsaker, här är 9 vanliga orsaker till varför man får torra läppar:

1. Du slickar på läpparna

Att slicka läpparna kan ge tillfällig lindring, men det kan också leda till att läpparna blir torrare eftersom saliv innehåller enzymer som kan irritera huden. Detta är vanligt bland barn på vintern, men förkommer väldigt ofta hos vuxna också. Många gånger är det omedvetet, så fråga någon om du brukar slicka på läpparna (alltså mer hela läpparna än det man gör naturligt när man ska prata)

2. Det är kallt och torrt

Detta väder kan påverka den naturliga fuktbalansen på huden och läpparna, vilket leder till torrhet och sprickor.

3. Dålig fuktighet

Otillräcklig fuktighet i luften, särskilt under vintermånaderna, eller inomhus kan orsaka uttorkning av huden och läpparna.

4. Starkt solljus

Överdriven exponering för solens UV-strålar kan orsaka skador på läpparna som består av väldigt känslig hy.

5. Brist på vätska

Dricker du för lite kan det vara en orsak till torra läppar och hela hudens fuktbalans. 

6. Du andas “fel”

Om du andas genom munnen kan läpparna upplevas torrare eftersom luften som passerar genom munnen kan torka ut läpparna. Därför ska man alltid hålla munnen stängd och andas genom näsan så långt det är möjligt. 

7. Felaktiga hudvårdsprodukter

Vissa läppbalsam, läppstift, tandkrämer, munskölj och andra hudvårdsprodukter kan innehålla ingredienser som kan irritera läpparna eller orsaka allergiska reaktioner. Därför rekommenderar jag alltid naturliga och ekologiska produkter som är snälla mot kroppen. 

8. Parfymer

Vissa läppbalsam och läppstift kan innehålla irriterande kemikalier och tunga parfymer. Försök att undvika sådana produkter om du har känsliga läppar då det stör den naturliga balansen i huden.

9. Underliggande medicinska tillstånd

Vissa medicinska tillstånd, som eksem eller psoriasis, kan påverka läpparna och göra dem mer benägna att bli torra.

Lindra torra läppar naturligt
Ska jag välja endast ett läppbalsam att ha föralltid, skulle det bli detta Everlon från Weleda.

Behandla torra läppar naturligt

Kort och gott kan ovan sammanfattas med att det enklaste sättet att behandla torra läppar naturligt är att dricka tillräckligt med vatten, undvika överdriven exponering av solen, sörja för luft som inte är allt för torr eller för kall. Det är också viktigt att använda rätt typ av läppbalsam eller läppkrämer med återfuktande egenskaper, speciellt vid torrt och kallt väder.

7 tips för att behandla torra läppar på ett naturligt sätt

1. Använd naturliga läppbalsam

Undvik läppbalsam som innehåller onaturliga ämnen, kort sagt, förstår du innehållet är det bra, består det av saker du inte begriper, välj ett annat. Välj produkter som innehåller naturliga ingredienser som bivax, sheasmör, kokosolja eller mandelolja. Se mina köptips nedan. Använd läppbalsam regelbundet för att återfukta läpparna.

2. Exfoliera försiktigt

Använd en mild läppskrubb med hjälp av mina recept nedan.

3. Skydda mot solen

Använd ett läppbalsam med solskyddsfaktor (SPF) för att skydda dina läppar mot skadliga UV-strålar. Detta är exempelvis ett bra alternativ, se fler i listan nedan. 

4. Använd honung

Honung är naturligt fuktgivande. Applicera lite ren honung på dina läppar och låt den sitta i några minuter innan du sköljer av den.

5. Kokosolja

Kokosolja är en utmärkt naturlig fuktighetsgivare och kan användas på läpparna för att återfukta dem. 

6. Fukta med gurka

Skiva en gurka och placera en bit över dina läppar i några minuter. Gurka innehåller naturliga fuktgivande ämnen som kan hjälpa till att återfukta läpparna.

7. Använd en luftfuktare

Om du har väldigt torr luft hemma kan huden och slemhinnorna må bättre med hjälp av en luftfuktare. 

Genom att följa dessa naturliga metoder och använda produkter med naturliga ingredienser kan du hjälpa kroppen att hålla dina läppar mjuka och återfuktade. Därför kommer vi nu till avsnittet med tips på produkter jag gillar och använder. 

Tips vid torra läppar – eko läppbalsam och andra bra produkter

Min absoluta favorit är denna Everon från Weleda. Min man älskar den också. Köper ALLTID den i första hand. Den har även superbra recensioner från andra användare som du kan läsa om du inte litar på enbart mig, haha! 

Mitt andra favorit är: Silvercerat, ett läppbalsam från Ion Silver som innehåller många vårdande ingredienser. Perfekt då jag ibland får början till sprickor i mungipan. Om ditt barn fått “slickmärken” efter en dag ute, är detta perfekt att smeta på så ofta du når dit, och före natten och förskolan. 

Några andra eko-läppbalsam

Naturliga läppbalsam med solskyddsfaktor som jag rekommenderar

Hur gör man läppeeling?

Läppeeling gör man för att avlägsna döda hudceller från läpparna och främja ny tillväxt av mjuk och frisk hud. Denna metod kan hjälpa till att göra dina läppar mjuka och släta. Här är två enkla recept du kan testa om du vill göra din egen naturliga läppeeling hemma. Du behöver en liten skål att blanda i samt en sked. 

Läpppeeling med olivolja 

 • 1 tsk brunt/vitt socker eller liknande som du har hemma
 • 1 tsk olivolja (du kan också använda kokosolja)

Läpppeeling med honung

 • 1 tsk brunt/vitt socker eller liknande som du har hemma
 • 1 tsk honung 

Gör så här: 

 1. Blanda samman ingredienserna i skålen till en jämn “smet” Skulle du uppleva den för torr kan du tillsätta mer vätska och tvärt om. 
 2. Nu är det dags att applicera läppeelingen. Använd en ren sked eller dina fingertoppar för att försiktigt massera blandningen på dina läppar med cirkelrörelser i ungefär 1-2 minuter. 
 3. Skölj bort läppeelingen med ljummet vatten. Du kan också torka bort med en fuktig trasa eller tvätta bort den försiktigt.
 4. Avsluta genom att applicera ditt återfuktande läppbalsam eller en läppkräm på toppen.

Viktigt! Det är bra att inte använda en läppeeling för ofta, eftersom det kan irritera snarare än främja huden på läpparna i så fall. Använd metoden en till två gånger i veckan eller vid behov för att hålla dina läppar mjuka och återfuktade.

Fler intressanta hälsoinlägg

Här kommer fler tips på intressanta och matnyttiga inlägg på hälsotema, som exempelvis stress, anti aging och hur du tvättar giftfritt.

Anti aging
Ett gäng tillskott som jag berättar mer om i inlägget om anti aging!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök