Magnesiumbrist – 10 tecken, tips och råd

Magnesiumbrist är inte ovanligt, även om det inte finns exakta siffror som beskriver hur vanligt det är. Vissa löper större risk att utveckla magnesiumbrist än andra, som personer med vissa sjukdomar/tillstånd som påverkar matsmältningen eller ämnesomsättningen, de som tar vissa mediciner, de som är utbrända/stressade eller de som inte får tillräckligt med magnesium genom kosten.

Väldigt kortfattat kan symtom på magnesiumbrist visa sig som muskelkramper/spänningar, trötthet/svaghet eller förstoppning för att nämna några. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 23 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY23

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Inlägget om Magnesiumbrist innehåller

 • Rabattkod hos Bodystore
 • Kort om magnesium
 • Varför kan man få magnesiumbrist?
 • Vilken mat är rik på Magnesium?
 • 10 tecken på magnesiumbrist
 • Tips på bra magnesiumprodukter
 • Fler intressanta hälsoinlägg

Kort om magnesium

Magnesium är ett mineral som spelar en avgörande roll i kroppens funktion på flera olika sätt. Här kommer några av de viktigaste funktionerna (det finns fler). 

 • Energiproduktion: Magnesium är nödvändigt för att omvandla kolhydrater, proteiner och fett till användbar energi.
 • Nervsystemet och musklerna: Magnesium hjälper till att reglera muskelavslappning och kan minska risken för muskelkramp och spänningar eftersom det är involverat i överföringen av nervsignaler och muskelsammandragningar i kroppen. 
 • Hjärtfunktion: Magnesium är en viktig del för att reglera hjärtrytmen och bidrar till att det ska slå normalt. 
 • Proteinproduktion: Som jag skrev innan är magnesium delaktigt i energiproduktionen, men också proteinsyntesen. Den här delen är mycket viktig för hur cellerna ser ut och är uppbyggda och deras olika funktioner i kroppen. 
 • Benhälsa: Magnesium är viktigt för att upprätthålla starka ben och tänder, eftersom den är en del i upptagningen av kalcium och bildandet av ben.
träna för att minska stress
Träning och rörelse är det bästa jag vet för att stressa av, men då behöver jag också fylla på med Magnesium!

Varför kan man få magnesiumbrist?

Det finns flera faktorer som kan bidra till att man utvecklar magnesiumbrist. De vanligaste orsakerna som jag stöter på som kostrådgivare är: 

Kosten

En kost som är fattig på magnesium kan vara en stor bidragande faktor. Många äter ungefär samma kost vecka in och vecka ut, och variera inte speciellt mycket när det kommer till grönsaker. Mångar väljer också att köpa halvfabrikat framför rena råvaror, vilket också påverkar näringsinnehållet i maten. Jag brukar säga att en bra tumregel är att köpa mat utan innehållsförteckning. Alltså kikärtor, vitlök, citron, tahini och salt framför en färdig burk hummus, som ett exempel. 

Förändringar i jordbruket är också en faktor. Den mat vi köper idag är självklart ett resultat av hur vi valt att odla över tid. Detta är givetvis svårare att påverka, då få personer idag har tid, möjlighet eller kunskap till att odla sin egen mat. Men har du möjlighet är det alltid en bra väg att handla småskaligt, närproducerat och ekologiskt. 

Stress

Många lever idag stressiga liv, så även jag i perioder. Stress, och framförallt långvarig stress ökar kroppens magnesiumbehov. Stress kan också påverka kroppens förmåga att absorbera och behålla magnesium.

Vissa mediciner och hälsotillstånd

Vissa läkemedel kan påverka kroppens förmåga att absorbera eller behålla magnesium, vilket kan leda till brist. Vissa sjukdomar/hälsotillstånd, såsom mag- och tarmsjukdomar/besvär eller diabetes, kan påverka tarmarnas förmåga att absorbera magnesium.

Ålder

Äldre personer kan vara mer benägna att utveckla magnesiumbrist, både på grund av hälsotillstånd, eller mindre/bristande kost till följd av mindre matlust/enkelsidig kost.

Kost rik på Magneisum
Här är en batch jag gjort med lite olika smarrigheter rika på magnesium. Strimlad rödkål, rädisor, granatäppelkärnor, aktiverade solroskärnor, morotsstavar, aktiverade kikärtor, groddar, persiljepesto och grönkål.

Vilken mat är rik på Magnesium?

Gröna bladgrönsaker, som ruccola, grönkål, spenat. Fullkornsprodukter och gryn, nötter, frön, baljväxter och vissa typer av fisk som makrill och torsk är bra källor till magnesium. 

10 tecken på magnesiumbrist

Magnesium är viktigt för kroppens funktioner som jag berättat i inlägget, och brist kan ta sig olika uttryck. Här är 10 vanliga tecken på magnesiumbrist:

 1. Domningar och stickningar: Känslor av domningar eller stickningar i kroppen är vanligt. Detta är den jag känner av mest. Restless legs, eller att mina ben känns “pirriga” eller “oroliga” på kvällen.
 2. Muskelkramper och spasmer: Detta är en av de vanligaste indikationerna på magnesiumbrist. Oregelbundna muskelkontraktioner och kramper kan uppstå.
 3. Muskelsvaghet: Minskad styrka och muskelsvaghet kan vara en indikation på låga magnesiumnivåer.
 4. Trötthet och svaghet: Du kan uppleva en känsla av trötthet och generell svaghet.
 5. Ökad irritation: Nervsystemet kan påverkas och du kan bli mer lättirriterad eller mer känslig för stress.
 6. Svårigheter med sömnen: Sömnen kan påverkas och du kan ha svårt att somna eller sömnsvårigheter som att du sover oroligt, vaknar upp många gånger eller känner dig väldigt trött när du vaknar.
 7. Migrän eller huvudvärk: Vissa människor upplever ökad frekvens av migränattacker vid magnesiumbrist.
 8. Oregelbundna hjärtslag: Brist kan orsaka oregelbundna hjärtslag eller hjärtrusningar.
 9. Minskad aptit: Vissa personer upplever minskad aptit.
 10. Kramper i magen: Magkramper eller oregelbundna tarmrörelser kan också vara en indikation på brist.

Viktigt att notera! Flera av dessa symtom kan också kan vara kopplade till andra medicinska tillstånd. Om du har allvariga besvär ska du självklart i första hand vända dig till sjukvården! 

Magneisum Lesscarbs
Här är jag och min sovkompis när bilden togs, Boris

Tips på bra magnesiumprodukter

Jag har ätit magnesium i väldigt många år nu, jag skulle säga att det närmar sig 15 år. Det finns ett gäng produkter jag varmt kan rekommendera. Viktigt att nämna att du ska hitta den produkt som passar dig och din mage! Får du ont i magen/diareé eller på annat sätt känner obehag, välj en annan sort eller annan kombination av magnesium, eller välj lotion som jag tipsar sist om i inlägget. De flesta brukar ha problem med magnesumoxid, det brukar vara en tumregel av sorter som slutar på -at är snällare för magen, men det kan som vanligt vara olika för oss. 

Magnesium Helhetshälsa

Denna äter jag dagligen. Magnesium Optimal från Helhetshälsa är ett rent magnesiumtillskott med en vegetabilisk kapsel. Därför är produkten även passande för vegetarianer och veganer. Varje kapsel innehåller 125 mg magnesium, vilket innebär 36 % av det rekommenderade dagliga intaget. 

Magnesium Citrate Vitaprana

Ett mycket prisvärt alternativ, som kommer från Bodystores eget märke. Varje kapsel ger 125 mg magnesiumcitrat som tas upp och används lätt av kroppen.

Magnesiumpulver Vitaprana

Magnesiumpulvret innehåller tre olika former av organiskt magnesium. Ett fint pulver, med härlig och fräsch smak av citron, som löser sig lätt i vatten. Perfekt för dig som inte gillar kapslar.

Magnesium CitraMate Thorne Research Inc.

Detta är min mans favoritmagnesium. Här har rent magnesium bundits till citramat för bästa möjliga upptag av kroppen.

Magnesiumlotion ultra

För dig som inte vill ta magnesium “invärtes” utan smörja på den. Magnesium som tas upp via huden kan inte överdoseras, så du kan smörja så ofta och hur mycket du vill. Denna brukar jag rekommenderar föräldrar vars barn har svårt att somna, som vaknar upp på natten eller har mycket problem med växtvärk, oro/pirr i kroppen/benen. Alla produkter från Ancient Minerals är toppenbra. Det finns badsalt, och oljor också att använda utvärtes på kroppen.

Magnesiumbrist
Här ser du ett gäng produkter från Ancient Minerals.

Fler intressanta hälsoinlägg

Här kommer fler tips på intressanta och matnyttiga inlägg på hälsotema, som exempelvis stress, anti aging och hur du tvättar giftfritt.

Magnesiumbrist

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök