Tips på snyggt, prisvärt porslin

Tips på snyggt, prisvärt porslin + fototips!

Annonssamarbete med Kitchentime

Jag älskar när ni ställer frågor till mig. Det tycker jag är ett bra betyg på mitt arbete. Att ni tror att jag kan ha svaret. Att ni litar på mitt omdöme och vill höra vad jag har att säga om saken. Detta är såklart ömsesidigt. Jag vill veta vad ni tycker också. Det är viktigt för mig. Här kommer svar på en rätt vanlig fråga, som handlar om att att få till snyggare matbilder och ett rent estetiskt köptips. För porslin är något jag verkligen älskar. Och har ett helt rum med… Hehe

Frågan jag fick som detta inlägg bygger på lyder:

Hej Fanny! Du är så grym och jag älskar ditt insta och blogg. Jag tänkte köpa lite nytt porslin att fota med (och äta på såklart, lol) och du har nått fint som är grått med lite ”hål” typ eller fläckar eller vad man säger. Har du även nått bra allmänt råd om man vill ta lite snyggare matbilder? Nått nybörjatips eller så? Tacksam för svar!

Så rolig fråga. Jag funderar på att sätta ihop någon fotoguide eller liknande, vad tror du om det? Vore det kul? Skriv gärna en kommentar i så fall.

Tips på snyggt, prisvärt porslin

Vi börjar med porslinet. Det kan inte vara något annat än min senaste förälskelse Rustic från House Doctor du tänker på. Jag köpte lite av det först, och efter att jag var hemma hos min kompis som hade allt(!) var jag tvungen att utöka mina redan fulla hyllor med lite till… Så otroligt fint porslin. Serien är handgjord vilket gör att varje del är unik och inte den andra lik. Mönstret är ojämnt och skapar en personlig touch på varje del. Ytan är glaserad i en varm nyans. Det finns det mesta, större och mindre tallrikar och skålar samt djupa tallrikar.

Det skulle jag säga är en riktigt bra deal och många delar är riktigt billiga med denna schyssta rabatt! För övrigt är allt från House Doctor i min smak. Stilrent, Danskt, stramt, mycket naturmaterial och otroligt vackert. Allt skulle passa i min ägo. Men då skulle nog min man Zarko få spader. Men byta ut allteftersom kan man ju alltid…

Tips på snyggt, prisvärt porslin
Besticken är också köpta på Kitchentime, märket heter Bloomingville. Jag tycker att de är så coola, och här hittar du dem.

Jag använde flera saker från House Doctor till min bok, och det blir nästan snyggt att fota vad som helst på detta porslin. Det är ett stort plus. 🙂

Fototips

När det kommer till fototips finns det såklart 1000 saker jag skulle kunna ta upp. Men för att bespara dig en lång lektion kommer här istället några korta tips som alltid är bra. Bra i mitt tycke, du behöver inte alls hålla med eller tycka lika, men nu kommer tipsen från mig så då bygger det på vad jag tycker och mina erfarenheter.

  1. Fota inte brun mat på brunt bord. Det blir sällan snyggt. Ta hellre en vit duk, ett örngott eller en spillbit vitt tyg och placera under tallriken när du ska fota (om du har ett brunt bord). Jag fotade alltid på vitt när jag började fota mat.
  2. Börja med att endast fota tallriken med mat, då får du bort massa stök och annat som stör och inte ser så snyggt ut.
  3. Välj en av följande vinklar: Rakt uppifrån eller helt från sidan. Ta inte sneda bilder med mobilen/kameran snett över maten. Jag tror aldrig att jag sett en sån bild som är fin. Lär dig behärska dessa två vinklar först innan du börjar experimentera.
  4. Sök dig till det naturliga ljuset, släck gärna ner alla lampor och fota med dagsljus, det blir finast (annars blir det lätt gult). Man kan dra upp exponeringen (ljuset) i bilderna och justera dem i exempelvis Instagram innan man ska publicera.
  5. Lägg gärna på lite färska örter på det du ska fota. Det ser snyggt ut och är väldigt nyttigt dessutom.
  6. Öva mycket! Det är kanske det bästa tips jag har 🙂

Två exempel på bilder uppifrån

Tips på snyggt, prisvärt porslin

Här är den större salladsskålen eller ramen-skålen som jag kallar den. Du hittar mer om ramen i inlägget om ramen. Smart va? 😉

Tips på snyggt, prisvärt porslin

Här är ett exempel på de små skålarna (11,5 cm i dm) och lite större skålarna (14 cm i dm). Betty älskar den minsta och Sixten vill ha den som är lite större eftersom han är en stor kille.

TIPS PÅ SNYGGT, PRISVÄRT PORSLIN

Deras minsta skål är perfekt för nötter/snacks, såser, kostar bara 36 kr på kampanjpris. Perfekt julklapp!

Exempel en på bild från sidan

Märk väl att horisonten, alltså bordsskivan är helt rak. Den är inte sned. Sträva efter det, det kommer att lyfta dina bilder, jag lovar.

TIPS PÅ SNYGGT, PRISVÄRT PORSLIN

Här ser du även lite av de färgskiftningar som förekommer i serien. Vissa är lite mer gråa, andra lite mer blåa. Allt passar dock ihop.

Hoppas att du gillade detta inlägg och mina tips på snyggt, prisvärt porslin. Att det inspirerade dig och även fick dig sugen att utveckla ditt fotande. Det är kul. Det bästa jag vet. Och det gör mig så glad att kunna dela med mig till dig som läser.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej! Jättefin blogg!
Den sista bilden där färgerna varierar, vilka färger är det? Eller är det en färg där färgerna skiftar en aning? Jag behöver handla denna serie över nätet och tycker det är så svårt att avgöra färger på bild. Men älskade alla nyanser i din!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök