Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kryddorna (ungefär sedan 2015) är numer goda vänner till mig. Det gör såklart det hela extra roligt. I det här inlägget berättar jag mer om kryddorna och delar smarriga recept.
Rabattkod vecka 14
10% rabatt på ALLT
Kod: LESSCARBS
Giltighetstid: Till den 5/4
Gäller ej Concept 2, veckans kampanjer & Presentkort
Här hittar du samtliga kampanjer på Bodystore för denna vecka. Missa inte kommande rabattkoder och erbjudanden som jag delar på min sida Erbjudanden och rabatter
Kort om Herbaria
Herbarias kryddor och kryddblandningar håller en otroligt hög kvalité. Företaget är tyskt och har funnit sedan i början av 1900-talet och var från början ett hälsokostföretag som tog fram safter ur ekologiska växter till hälsokostaffärer (denna del av verksamheten finns fortfarande kvar) Ingrid med familj har importerat Herbarias kryddor till Sverige sedan 2012. De har över 70 olika kryddor i sin produktportfölj.
Mina favoritkryddor är rena kryddor utan tillsatser
Ingen av min favoritkryddor innehåller jäst, glutamat, eller maltodextrin. Inte klumpförebyggande medel, raffinerat salt eller socker. Herbaria utesluter all form av bestrålade och genmodifierade råvaror och använder inte heller kemiska konserveringsmedel. Alla ingredienser finns deklarerade på förpackningen. Där finns också ursprung, odlingsplats och skörd utmärkt. Herbaria har dessutom som policy att alltid testa varje enskild råvara när de kommer från odlingarna, så att det inte finns gifter/föroreningar och självklart att varje smak håller måttet.
Fördelar med mina favoritkryddor
- Alla kryddor och örter i blandningarna kommer från certifierade ekologiska odlingar.
- De innehåller inga tillsatser som till exempel klumpförebyggande medel.
- I kryddor med tillsatt salt kommer de från ett fint bergssalt från Italien
- Burkarna är gjorda av återvinningsbar plåt och är därmed mörka och skyddar kryddorna bättre än genomskinliga burkar.
- Burkarna har också ett aromskyddande lock under det locket du ser på bilderna, som gör att varken smak eller doft kommer ut ur burken.
Vilka favoritkryddor ska jag satsa på?
Herbarias kryddor är alltså av väldigt hög kvalitet. Det gör att de inte kostar som en vanlig kryddburk från kryddhyllan. Du får mer än så. Och smakerna är fantastiska i de olika kryddblandningarna. Om du inte har möjlighet att köpa hela Herbarias sortiment (haha) skulle jag satsa på dessa två kryddblandningar som är bra ambassadörer för de andra kryddorna och kryddblandningarna. På så vis lär du känna kvaliteten och du kommer att vilja testa flera.
Heureka
Heureka från Herbaria är en grekisk kryddblandning med örter, en av mina stora favoriter.
Ingredienser: Bergsalt, rostad lök*, paprika*, oregano*, vitlök*, spiskummin*, rosmarin*, timjan*, piplök*, kummin*, kanel*, svartpeppar*, cayennepeppar*, champinjon med mandelsmak*, vitpeppar*.
* = Från kontrollerade ekologiska odlingar
Använd till
- Torr rub på kött/fågel/fisk (då går smakerna in bättre) eller blanda med olja och pensla på köttet under tillagningen.
- Perfekt att smaksätta färskost med, och den passar också att använda som bas i en kall sås.
- Älskar att rosta kikärtor i ugnen och krydda med denna krydda och rikligt med smör. Blir magiskt gott.
Mapuche Fire
Mapuche Fire från Herbaria är en grillkrydda och en så himla god krydda. Barnen kallar den för korvkryddan, men den är godare än om du får upp en köpt trist korv i huvudet när du läser det.
Ingredienser: Paprika*, hickory röksalt, korianderfrö*, spiskummin*, chili*, buffelgräs*.
* = Från kontrollerade ekologiska odlingar
Använd till
- Blanda med smör och lägg under skinnet om du gör en helstekt kyckling.
- Blanda i köttfärsrätter eller biffar – här är min mapuchebiffar
- Torr rub på kött/fågel/fisk (då går smakerna in bättre) eller blanda med olja och pensla på köttet under tillagningen.
- Perfekt till vegetariska grytor och soppor med linser eller bönor som bas
- Super i en kall sås. Ta inte för mycket krydda till en början. Låt såsen dra en stund och smaka av.
- Blanda i din hemmagjorda ketchup
Good Old Mild
Good old Mild från Herbaria är nått extra. Curry är en klassisk kryddblandning som finns i otaliga varianter. Den här är GRYM och får alltid högt betyg i tester. Jag älskar den till att ha på fisk, i kalla/varma såser och i grytor. Tänk på att smaken på curry frigörs när du fräser kryddan i fett innan du tillsätter övriga ingredienser.
Ingredienser: Korianderfrö*, gurkmeja*, spiskummin*, svartpeppar*, svarta SENAPSfrön*, bockhornsklöver*, curryblad*, chili*.
* = Från kontrollerade ekologiska odlingar
Använd till
- En grillad korv får en ny smakbild när du förutom ketchup och kanske torkad lök också strör på curry.
- Supergod att krydda fisk med, som exempelvis detta recept med lax.
- Blanda med smör och lägg under skinnet om du gör en helstekt kyckling.
- Perfekt till vegetariska grytor och soppor med linser eller bönor som bas
- Super i en kall sås, typ remouladsås.
- Blanda i din hemmagjorda ketchup
Hoppas du blir inspirerad och sugen att testa mina favoritkryddor från Herbaria. Jag har som sagt använt dem sedan 2015 och jag använder dem varje dag. Vi hörs snart igen, tills dess, ta hand om dig.