ketchup-lchf

Ketchup LCHF – Sockerfri, enkel och god!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Ketchup är egentligen inte någon stor last för mig och har aldrig varit heller. Min mamma sa alltid när vi var små att om hon hade velat att maten skulle smaka ketchup hade hon haft i ketchup. Vi åt det alltså aldrig i princip. Till burgare dock, och det var därför jag gjorde detta recept.

Ketchup är ju rätt svårt att efterlikna exakt till den man köper. Har man väldigt starka åsikter hur en ketchup ska smaka, eller är några år på jorden och minsann vet hur ”riktig” smakar kan man kanske ta hälften vanlig och hälften denna? Som vanligt uppskattar i alla fall mina barn saker mer som de varit med och gjort själva. Testa vettja!

Ketchup

Ingredienser till drygt 2 dl:

 • 200 g tomatpuré
 • 3 dl vatten
 • 2 lagerblad
 • 1 msk milt paprikapulver
 • 2 msk sukrin gold (eller annan sötning du föredrar)
 • 6 hela kryddpepparkorn
 • 2 msk vinäger
 • 2 msk citron
 • salt/herbamare efter smak

Gör så här

 1. Blanda samman alla ingredienser och koka på svag värme 20-30 minuter.
 2. Häll på lite mer vatten om det kokar för torrt, men då har du för varmt.
 3. Smaka av med salt/Herbamare. När du är nöjd med smaken, plocka upp lagerbladet och kryddpepparkornen och häll upp i ren gammal ketchupflaska eller glasflaska.

Några extra ord: Det är svårt att säga exakt mängd sött/surt eftersom det kan skilja mellan olika sorters tomatpuré/vinäger/citron. Prova dig fram och smaka av några gånger så lär du dig vad du gillar.

 

ketchup-lchf
Vi använde en gammal ketchupflaska som vi diskade ur. Sixten var väldigt sugen på att sätta igång. Jag brukar inte återanvända plastgrejer, men just ketchupflaskan är svår att efterlikna om man tar en glasburk. De vill kunna göra ett ”mönster” på korven eller vad det nu är.

 

ketchup-lchf
”Coolt att göra egen ketchup morsan” Vi ser vad han tycker när han är äldre om det är coolt eller ”fett irriterande”.

 

ketchup-lchf
Vi använde en tratt, det var lättast att få i den så.

Angående sötning

Minst kolhydrater får du garanterat med någon variant av Sukrin. Vill du söta med något ”bättre” än socker men inte Sukrin, väljer du Xylitol/björksocker som jag tycker smakar riktigt bra. Vill du köra något mer paleoaktigt kan du använda svensk honung.

 

ketchup-lchf
Allt ska i! Inget ska förgås. Det är viktigt i vår familj.

Hoppas att det smakar, och att det går ner även i barnens magar. Att minska den dagliga sockermängden hos barnen är ett av mina mål med allt jag gör. Det är barnen jag alltid har i tankarna. Framtiden.

Alltid när jag presenterar något kontroversiellt som ketchup eller sylt (på LCHF/Paleo-vis) är det alltid någon som kommenterar och undrar om jag inte tycker att barn ska få vara barn och hur jag kan ge mina barn LCHF. Jag vet inte om sockerfri, hemmagjord ketchup definierar LCHF, och visst ska barn få vara barn. Men jag vill i alla fall inte bidra till det försockrade samhälle vi och våra barn växer upp i. Jag kommer att fortsätta koka min egen ketchup då och då, ibland köper jag till och med helt vanlig ketchup. Visst är det helt förskräckligt? 😉

Ha en fin dag och ta hand om dig. <3

5/5 (2 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

11 kommentarer

Har du testat annan sötning än sötningsmedel, tex honung? Funderar på hur det funkar?

Hej Fanny
Undrar lite över hållbarheten på denna, hur länge uppskattar du att den håller sig i burk med lock i kylen såklart?

Hej! Jag skulle tro minst en vecka, säkert längre än så om man inte stoppar ner smutsiga fingrar och verktyg 🙂

Tack för svar, och tusen tack för alla fantastiska recept! Du är en guldgruva, älskat varenda recept hitills! Tack 🙂

Hej och tack för bra recept!
Det är beundransvärt det du håller på med, senapen är jättegod och ska prova göra ketchupen, att låta sina barn äta mindre socker är något jag tycker är bra ja även en själv också.

Tack snälla, det värmer verkligen <3 Jag har ärligt bara gjort senapen en enda gång, så jag ska testa den igen!

Nu gör jag egen ketchup för första gången. Kul att få testa o känna om det är värt!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök