Chaga, eller sprängticka (Inonotus obliquus) är en typ av svamp som växer på framförallt björkträd i norra delar av Europa, Ryssland och Nordamerika. Den är en känd medicinalväxt som använts genom historien för dess näringsrika innehåll. Den innehåller vitaminer, mineraler och mycket höga mängder antioxidanter. Den ska vi prata om idag!
Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.
Inlägget innehåller
- Vad är chaga?
- Hur ser chaga ut och hur plockar jag den?
- Vilken näring finns i chaga?
- Vitaprana – rena produkter med hälsa i fokus
- Andra intressanta hälsoinlägg
Rabattkod hos Bodystore vecka 44 2024
FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR
Rabattkod: FANNY44
Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter. Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter
Inlägget innehåller
- Rabattkod hos Bodystore vecka 40
- Vad är chaga?
- Hur ser chaga ut och hur plockar jag den?
- Vilken näring finns i chaga?
- Vitaprana – rena produkter med hälsa i fokus
- Andra intressanta hälsoinlägg
Vad är chaga?
Chaga har en lång historia av användning i traditionell medicin, särskilt i sibiriska och ryska kulturer. Den har använts för att behandla olika hälsotillstånd, som matsmältningsproblem, inflammatoriska sjukdomar och som en allmän kur för att boosta hälsan.
Chaga är ett av de mest antioxidantrika livsmedlen som finns, och innehåller extremt mycket mer antioxidanter än exempelvis blåbär, som många brukar ange som en kunglighet när det kommer till antioxidanter.
Det finns ett ökande intresse för att utforska chagas potentiella medicinska egenskaper, och vissa studier har föreslagit att chaga kan ha antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Mer forskning krävs dock för att bekräfta dessa påståenden. Vi får se vad framtiden utvisar!
- Chaga som pulver från Vitaprana
- Chaga i kapselform från Homie
- Chaga som extrakt (mer än sex gånger så innehållsrik än vanligt chage-te)
Hur ser chaga ut och hur plockar jag den?
Chaga är alltså en svamp som växer på framförallt björkträ. Men den ser mer ut som en hård svart klump som växer på trädet. Det inre av svampen är träliknande och orangebrunt/rostbrunt. Chaga skördas med fördel under vinterhalvåret eftersom den då håller mest näring i sig. Vänta tills det blir under 5 grader på hösten, därefter kan du skörda fram tills att saven börjar rinna på våren.
Viktigt att notera att chaga INTE faller under allemansrätten, och du ska alltid be om tillstånd innan du skördar chaga. Det finns några fler saker du ska tänka på om du ger dig ut för att skörda. Detta för att visa respekt för naturen och för att minimera påverkan på svampens livsmiljö.
Rätt svamp: Chaga-svampen har ett karakteristiskt utseende med en svart, hård skorpa som täcker delar av stammen. Är du osäker på om det är chaga du hittat, kolla upp det mer innan du skördar fel svamp.
Rätt verktyg: För att skörda chaga behöver du en kniv, såg eller en smidig yxa. Det ska vara rent och vasst för att göra så bra och rena snitt som möjligt.
Varsamt snitt: Gör ett så rent snitt i chaga-svampen nära trädet som möjligt. Hugg inte i trädet, endast svampen.
Ta bara vad du behöver: Skörda bara så mycket chaga som du behöver, hälften eller max 80% av svampen. Men det är sällan nödvändigt att ta stora mängder. Genom att ta bara vad du behöver hjälper du till att bevara chaga i naturen och minimera påverkan på svampens livsmiljö.
Respekt för naturen: Det är viktigt att komma ihåg att chaga växer långsamt, och det kan ta flera år för svampen att återhämta sig efter en skörd. Därför är hållbarhet och ansvarsfullhet viktiga grundstenar när du skördar chaga. Om du är osäker på hur man skördar chaga, hur mycket du kan ta och vart, be om hjälp eller köp chaga som tillskott!
Ta hand om chagan efter skörd
Du bör torka den direkt i mindre bitar på låg värme (gärna i en torkugn) eller sjuda den – annars finns risk att den möglar. Du kan mala den till ett pulver om du vill när den är torr. Förvara de torra bitarna eller pulvret i en glasburk.
Generellt sett kan torkad chaga behålla sina egenskaper och näringsämnen i flera år om den förvaras på rätt sätt. Kvaliteten och smaken kan dock gradvis försämras med tiden, och undersök alltid din chaga noggrant innan du använder den, så den fortfarande är fräsch.
Chagadekokt
När du vill göra en dekokt låter du antingen bitar av chaga eller pulver sjuda minst en halvtimme, men vissa låter det gå betydligt längre tid, upp mot ett dygn eller mer. Jag har själv aldrig gjort detta över så lång tid, men det går! Det räcker med en bit på ungefär 3x3cm för att göra 1 liter te. Du kan även återanvända den, men ju fler gånger du kokat den, desto längre tid behöver du koka den varje gång. Du kan återanvända den upp till sex gånger eller tills vattnet är så ljust att det inte verkar ge ifrån sig näringen längre.
Om du istället köper eller har gjort ett chagapulver blandar du 1 msk Chagapulver i 1 liter uppkokat vatten och låter det dra över natten. Du dricker det som te, men det går också att värma det och tillsätta en tepåse eller blanda med snabbkaffe för att göra kaffe, eller kyla ner och använda som vätska till smoothies. Det smakar väldigt lite, och påminner om vanilj och lite skog eller hur jag ska säga.
Vilken näring finns i chaga?
Här är några av de näringsämnen och föreningar som finns i chaga:
- Antioxidanter: Chaga är rik på antioxidanter, inklusive fenoler och melaniner.
- Vitaminer och mineraler: innehåller vitaminer och mineraler, som B-vitaminer som B3 (niacin) och B5 (pantotensyra) och mineraler som kalium, mangan, koppar, zink och järn.
- Polysackarider: kan stödja immunsystemets funktion.
- Fytonäringsämnen: exempel är fytosteroler och triterpener, som kan bidra till att minska inflammation.
- Melanin: en pigmentförening som bland annat avgör vår hud- och ögonfärg. Melanin är också känt för att skydda mot UV-strålning.
- Essentiella aminosyror: viktiga byggstenar för proteiner och har flera funktioner i kroppen.
Det är viktigt att notera att näringsinnehållet kan variera beroende på faktorer som: växtplats, trädet och ålder på svampen och när du skördar.
Trots att chaga är näringsrik och innehåller många potentiellt fördelaktiga ämnen, är det viktigt att komma ihåg att det inte är en mirakelkur och inte ersätter en varierad och balanserad kost.
Ny design på produkterna från Vitaprana
Vitaprana är Bodystores eget märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.
Några av mina favoritprodukter
- Kollagen (marint)
- Elektrolypulver (NY!)
- Veganskt kollagen (kapsel)
- Matcha
- Selen (perfekt vid växtvärk)
- Probioprana
- Kokosolja med smak
- Kokosolja utan smak
Intressanta hälsoinlägg
Här kommer fler tips på intressanta och matnyttiga inlägg på hälsotema, som exempelvis sömntips, paleokost och hur du tvättar giftfritt.
- Paleokost – allt du behöver veta för att komma igång
- Naturlig tandvård, välmående tänder och tandkött
- Svårt att sova, tips råd och inspiration
- 15 saker som förbättrar din hälsa – börja redan idag
- Antiinflammatorisk kost – tips och råd
- Tvätta giftfritt
- Städa giftfritt
- Balsammetoden, allt du behöver veta för ett friskt och vackert hår