Bli av med löss naturligt

Bli av med löss naturligt

Annonssamarbete med Bodytsore

Bli av med löss naturligt – Ett önskeinlägg som jag faktiskt började med för fem år sedan, men aldrig blev klar med. Detta är något vi alltid pratar om på Instagram, varje år, så nu är det dags att skriva ner detta en gång för alla. Hoppas att du gillar inlägget och tipsar vidare till fler.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Inlägget om löss innehåller

  • Rabattkod hos Bodystore
  • Hur får man löss?
  • Hur sprids löss?
  • Hur blir man av med löss naturligt?
  • Förebygga löss
  • Frågor och svar om huvudlöss
  • Fler intressanta hälsoinlägg

Produkter jag tipsar om i detta inlägg

bli av med löss naturligt

Hur får man löss?

Löss är vanligast att drabbas av under de kalla månaderna, särskilt under höst och vinter. Det finns några uppenbara skäl till det: 

  1. Barn i grupp smittar varandra, både med sjukdomar och löss. När skolorna drar igång drar även virus, bakterier och löss igång att cirkulera.
  2. När det är kallt är vi mer benägna att vara inomhus och sitta nära i olika sammanhang. Kolla en surfplatta, ta bilder, kramas och så vidare. 
  3. Att dela mössor/diadem och liknande kan också vara en smittorisk, men då ska man byta mycket, ofta och snabbt. Löss lever av blod och överlever inte länge utanför hårbotten. 

Hur sprids löss?

Lössen sprids genom kontakt hår mot hår. Lusen klättrar längs hårstråt. Den kan inte hoppa eller flyga. Utanför hårbotten kan lusen inte förflytta sig och dör snabbt. Hittar du löss utanför hårbotten är de med största sannolikhet döda. Smitta via kammar och mössor är därför ytterst ovanligt. Eftersom huvudlusen lever av blod och inte av smuts/textilier kan alla drabbas, ingen är immun.

Naturlig behandling vid löss

Både jag och min dotter har haft löss vid ett tillfälle, annars har vi varit helt skonade från det, hur mycket löss som än cirkulerat. Jag är övertygad om att det beror på den förebyggande lussprayen som jag började med efter att vi fick löss den där första och enda gången. Jag har delat detta tips mängder av gånger på Instagram, och många menar att detta fungerar utmärkt även för dem.

För att bli av med löss naturligt gör du såhär:

Kväll 1: Uppdrag döda lössen. Lössen kväver vi med hjälp av kokosolja. Smeta in hela håret inklusive hårbotten och linda in plastfolie runt huvudet/badmössa och trä på en vanlig mössa på toppen. Lägg dig sedan och sov över natten, jag brukar rekommendera en handduk/någon trasa över örngottet om det skulle läcka. Lössen kvävs av kokosoljan, och den är även en bra grund för morgondagens behandling. Vissa med sårig hårbotten upplever att kokosoljan gör gott på flera sätt.

När du vaknar kan du kamma igenom håret och sedan använda en luskam för att kamma bort de döda lössen. Vad extra noga runt öronen. Tvätta sedan håret noga. Fett löser fett, så på vissa hår kan balsam först, sedan schampo och sedan balsam på nytt vara den bästa lösningen. 

Dag/Kväll 2: Uppdrag få bort äggen. Äggen överlever kokosoljan, och dessa får vi bort med hjälp av äppelcidervinäger. “Klistret” på äggen luckras upp av vinägern. Jag brukar tipsa om att göra precis på samma sätt som ovan fast med äppelcidervinäger kväll 2, men är du/ni hemma kan ni ju gå på det direkt på morgonen. Undvik att få i ögonen, var även här väldigt noga att göra ordentligt kring öron och de andra “varma” platserna runt huvudet. 

Dag 3-14 Luskamma HELA håret varje kväll. Detta ska göras oavsett metod, naturlig eller konventionell. Att få löss är jättejobbigt, och att kamma min dotters hår tog 1 h varje kväll. Det var inte alls kul ska jag tala om, vilket du förmodligen förstår. 🥴Var extra noga runt öronen, i nacken och hårfästet runt hela huvudet. Lössen lägger sina ägg där det är varmt. Och du, glöm inte att kamma igenom håret på alla i familjen. 

Kokosolja mot löss
Denna kokosolja använder jag till det mesta! Prisvärd och superbra.
Vinäger för lusägg
Äppelcidervinäger är mycket effektivt! Och läs gärna om surskölj in mitt inlägg om balsammetoden. Många kliande hårbottnar tackar för ett bad i vinäger!

Förebygga löss

Om du fått bort lössen, är det minst lika viktigt att förebygga och även kontrollera med jämna mellanrum. 

Blanda till en förebyggande lusspray, som verkligen fungerar. Jag och många följare och släkt/vänner tycker det i alla fall. Så hoppas att du gillar den också! 

Blanda ½ dl vatten, förslagsvis i denna Sprayflaska och addera 10 droppar Tea Tree olja skaka om ordentligt för användning. 

Spraya sedan håret varje dag före förskola/skola. Det räcker med några få spray, och du behöver inte spraya hela hårbotten utan om du tänker dig hur man sprutar på sig parfym, ungefär så. En annan mycket viktig del är att längre hår ska flätas, eller sättas upp i en stram bulle, det förhindrar lössen från att klättra lika lätt mellan huvuden. Min dotter hade ALLTID fläta på förskolan, vad hon än tyckte om saken. Jag frågade om hon tyckte att det var bättre att vi luskammade 1 h/dag, och då var valet enkelt. Det finns också en schampobar med Tea tree, den kan man också tvätta håret med, men rekommenderar sprayen ändå! 

Luskamma igenom håret med en viss regelbundenhet hela vinterhalvåret, och någon gång däremellan, för att snabbt märka OM lössen är i farten igen. 

Lusspray-utan-kemikalier
Min lilla systerdotter vet vad som gäller när man ska till förskolan. Mosters spray är ett måste!

Frågor och svar om huvudlöss

Kan löss dö ut av sig själv?

Nej. Huvudlöss försvinner inte av sig själv, du måste behandla, för att bli kvitt dem. Och var så snabb som möjligt när du upptäcker ägg eller löss. Ju längre period du går med löss, desto värre blir symtomen och kliandet. Att bli av med löss naturligt är min rekommendation, då de medel som finns på marknaden innhåller en rad ämnen jag inte vill ha på mina barn.

Hur bli av med löss naturligt?

Gör min behandling ovan får kan du bli av med löss naturligt. Om du absolut inte vill kan du endast kamma, men det verkar ju dumt att inte köra på ett vinnande koncept, haha! Kamma igenom hela håret noggrant med luskam, från hårbotten längs hela hårstrået. Det är bra att kamma håret i badrummet tycker jag så att man ser vad man kammar fram. Jag tycker att Nits är det absolut bästa luskammen på marknaden.

Många föredrar att spraya håret med balsam innan man kammar, då tenderar lössen att hålla sig mer stilla, och det går lättare att kamma. Stryk av kammen/slå av i handfatet/badkaret efter varje kamtag.

Hur länge överlever lusägg?

Lusägg, som också kallas nits, kan överleva utanför en människas hårbotten drygt 1 vecka. Detta är så länge det är normal rumstemperatur och fuktighet. Är förhållanden rätt fortsätter äggen att utvecklas och kan kläckas om de inte kammas bort eller behandlas på annat sätt. Det är därför många menar att man ska lägga mössor och liknande i frysen för att döda äggen som eventuellt har fastnat på dessa saker. 

Mitt barn är doftkänslig och skulle inte gilla lussprayen du tipsar om, vad ska jag göra?

Testa att spraya utomhus precis när ni kommit ut eller precis kommer till förskolan/skolan. Det behöver som sagt inte vara stora mängder du sprayar. Vill man bli av med löss naturligt är detta en del i detta, att förebygga så skadan förhindras att ske.

Jag får varken kamma eller luskamma mitt barns hår, tips?

Jag har sagt till mina barn och syskonbarn att om man inte kammar håret, då får man som min kompis – Korvhår. Han har dreads ner till rumpan, haha. Det är en bra skrämselpropaganda som verkligen fungerar när de är mindre. Men ärligt har jag alltid sagt att om man inte vill kamma håret, då får man snagga sig. Att ha hår innebär att man kammar det, det är som att ha tänder, de borstar man också, oavsett om man vill det eller inte. Jag diskuterar inte just sådana saker med barnen, det bara är så. 

Måste man sanera hela huset och sängarna när man har löss?

Nej. Löss lever inte av smuts/textilier utan av blod och överlever ingen längre tid utanför håret. Du kanske vill byta lakan efter en omgång löss för att det känns fräscht, gör i så fall det, men det kommer inte förhindra skadan som redan är skedd. 

Fler intressanta hälsoinlägg på tema hår/hud

Hoppas att du gillade mitt inlägg – Bli av med löss naturligt. Här finns ett gäng andra inlägg som jag tror att du gillar.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök