Bruns hårinpackning

Hårinpackning – göra hemma, recept, fakta och tips

Hårinpackning är ett skönt sätt att lyxa till det och vårda håret på djupet. Om du gör en hårinpackning tar du först schampo, sedan inpackning och sist balsam. En bra riktlinje är att använda inpackning 2-4 gånger i månaden, men kan behövas oftare än så om du har väldigt torrt/skadat hår. När du sedan får bättre “ordning” på håret kan du glesa ut mellan gångerna. 

Rabattkod hos Bodystore

Se min sida Erbjudanden och rabatter för aktuella rabattkoder hos Bodystore. Här hittar du veckans kampanjer hos Bodystore vecka för vecka. Jag handlar uteslutande mina tillskott och hälsoprodukter på Bodystore som har stort utbud, snabba leveranser och grymma erbjudanden.

Giftfritt Schampo och balsam

Jag har perioder då jag endast kör balsammetoden, andra gånger använder jag apellotvål, annars föredrar jag produkterna från Bruns. Jag använder gärna deras sliverschampo + silverbalsam. Min dotter Betty använder deras harmonisk kokos schampo + harmonisk kokos balsam. Bruns har också en hårmask, som doftar ljuvligt som vi lyxar till det med ibland. 

hårinpackning Bruns produkter
Några favoriter!

Varför ska man göra hårinpackning?

Hårinpackning är magiskt skönt. Det känns lyxigt och många olika typer av problem/utmaningar med ett hår kan lindras med hjälp av en inpackning. Om du har torrt, frissigt, skadat eller färgat hår kan du uppleva håret betydligt mjukare, friskare och smidigare med regelbundna inpackningar. Färgar du håret kan färgen sitta bättre och ge bättre lyster. Och har du inget problem alls med ditt hår kan du använda en hårinpackning ändå för att behålla det precis så frisk och fint som du vill. 

Om du brukar basta kan du passa på att göra en inpackning i bastun, med en handduk runt huvudet, med hjälp av värmen kan ingredienserna tränga djupare in. 

Inköpslista till hårinpackning

Här kommer en inköpslista på saker jag beskriver mer nedan.

Annat som kan vara värdefullt att ha på detta tema: 

Ingredienser till hårinpackning

Det flera olika typer av inpackningar, och två av de vanligaste är:

 • Fuktinpackningar: Boostar håret med fukt. Perfekt för torrt, lockigt eller frissigt hår.
 • Proteininpackningar: Proteinet hjälper till att bygga upp hårstrået inifrån. 

Ägg – Ägg är proteinrikt och kan stärka hårsäckarna. Ägg är återfuktande i håret och kan hjälpa till att balansera dina oljenivåer.

Avokado – Rik på på nyttiga fetter och har mjukgörande egenskaper.

Avokadoolja (favorit!) – Avokadoolja har möjlighet att penetrera dina hårstrån och återfukta på djupet. Det kommer att göra ditt hår mer återfuktat och mindre frissigt. Avokadoolja räknas som en lättare olja och passar alla hårtyper. Det brukar sägas att avokadoolja uppskattas extra mycket av de som har lockigt hår, eftersom den både är återfuktande och och mjukgörande. Avokadoolja kan också lindra känslig/irriterad hårbotten samt lindra dig med problem med mjäll.

Kokosolja – Kokosolja innehåller triglycerider. Dessa har förmågan att tränga ner i hårbotten och direkt ge näring och minska klåda, torrhet och irritation. Kokosoljan är antiviral och kan lindra svamp och eksem. Använd alltid olja tillsammans med fukt, för att binda både fukt och fett till hud eller hår. Jag har skrivit ett blogginlägg om kokosolja här.

Kakaosmör – Den gör gott både i och på kroppen. Jag älskar kakaosmör i bakning exempelvis. Kakaosmör ger näring till hårsäckarna och ger skydd mot värme och yttre påverkan som kan påverka håret negativt. Lindrar torr hårbotten och vårdar hår som ofta möter hårfön eller andra apparater som avger värme. Jag har skrivit ett blogginlägg om kakaosmör här.

Mandelolja – Har lugnande egenskaper och kan lindra klåda eller besvär som mjäll eller seborroiskt eksem. Mandelolja hämmar hudens samt hårsäckarnas talgproduktion och kan därför neutralisera fett hår. Mandelolja är rik på E-vitamin, som du kan läsa mer om nedan.

E-vitamin – Man brukar säga att E-vitamin skyddar cellernas membran. Detta eftersom våra cellmenbran innehåller fleromättat fett. E-vitamin är en fettlöslig antioxidant, som skyddar fleromättat fett från nedbrytning. E-vitamin används ofta i hårprodukter eftersom det har en läkande effekt på slitna hårtoppar. E.vitamin ökar också blodcirkulationen och syretillförseln till hårsäckarna. Med välmående hårsäckar kan ditt hår växa sig längre och starkare.

Olivolja Tillför antioxidanter och medellånga fettsyror som återfuktar hårbotten och hårsäckar. Om du har torrt hår kan du med fördel använda olivolja som förhindrar talgbildning. Det kommer att ge dina hårsäckar mer näring och därmed ett friskare, vackrare och mer slitstarkt hår.

Kokosmjölk – Du kanske inte visste att kokosmjölk är bra för håret? Det funkar bra för alla hårtyper och vårdar dina hårstrån. Den innehåller aminosyror, vitaminer, mineraler, spårämnen och polysackarider (en typ av kolhydrat) Håret kommer att uppfattas mer skinande och mjukare efter en omgång med kokosmjölk. 

Honung – Honung innehåller antioxidanter som är bra för huden, hårbotten och hårsäckarna. Honung är fuktbevarande som hjälper håret att inte torka ut, och sockret i honungen hjälper håret att bibehålla fukten enklare. Honung är precis som kokosolja antibakteriell, och kan skydda hårbotten från både mjäll, infektioner och bakterier. 

Hårinpackning olja
Älskade oljor.

Hårinpackning hemma – Recept

Nu när du fått information om olika vårdande och välgörande ingredienser kan du i princip blanda ihop hur du vill. Jag skulle rekommenderar att inte göra för stor mängd åt gången, hellre blanda till lite extra/späda ut med mer fett än att göra en enorm inpackning, då flera ingredienser inte ska blandas och förvaras längre tid. Detta gäller framförallt avokado och ägg. Oljeinpackningar kan du absolut blanda ihop mer av, men testa först så det känns bra i ditt hår. Efter alla dessa inpackningar sköljer du håret, applicerar sedan balsam och sköljer på nytt. 

Hårinpackning 1 – fukt fukt fukt! 

 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk honung

Värm ingredienserna så du kan blanda ihop dem till en enhet. Applicera i längderna, låt verka cirka 30 minuter. 

Hårinpackning 2 – Proteinbomb

 • 1 ägg
 • 1 msk avokadoolja (eller annan valfri olja)
 • 1 msk honung

Värm olja och honung tills den blandar sig enkelt (låt det inte bli för varmt, då får du äggröra när du tillsätter ägget). Blanda i ägget och rör ordentligt. Applicera i både hårbotten och längderna. Vira in håret i en handduk eller badmössa. Låt verka 30 minuter. 

Hårinpackning 3 Kokosboll

 • 1 dl kokosmjölk (använd gärna det tjocka, alltså kokosgrädden om den är separerad)
 • 1 msk kokosolja (eller annan valfri olja) 

Värm försiktigt så allt blandas om kokosoljan är fast. Den behöver inte bli varm. Fördela i hela håret inklusive hårbotten. Låt verka minst 20-30 minuter

Hårinpackning 4 Choklad för längderna

 • 1 msk kakaosmör 
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk avokadoolja/olivolja

Har du kortare hår kan du såklart minska ner mängderna! Värm försiktigt så allt blandas om kokosoljan är fast. Den behöver inte bli varm. Fördela i längderna. Låt verka 30 minuter. När man har såhär mycket olja kan du behöva använda schampo före balsamet, men det kan variera beroende på hur håret reagerar på masken. 

Hårinpackning 5 – Varma oljor

 • 2 msk kokosolja
 • 2 msk olivolja/avokadoolja
 • 1 kapsel E-vitamin
 • 1 rejält fuktig och varm handduk

Värm oljan försiktigt, du ska självklart inte bränna dig, detta är såklart extremt viktigt. Det kan kännas bra i längderna men för varmt för hårbotten, så snälla, var försiktig! Tillsätt sedan E-vitaminet och rör om. Applicera oljan i fuktigt hår och massera hårbotten en stund. Vira in håret i den fuktiga och varma handduken. Låt verka cirka 30 minuter. skölj ur och applicera balsam. Skölj igen. Klart!  

Hårinpackning 6 – Grön fukt

Jag brukar göra den här hårmasken när jag köper en avokado som är lite sådär eller lite trådig, då mixar jag ihop följande ingredienser till denna magiska hårmask! 

 • 1/2 avokado
 • 1 ägg
 • 1/2 msk honung
 • 1 msk olivolja eller avokadoolja 

Mosa avokadon i en skål, blanda i ägget. Tillsätt flytande honung och oljan. Blanda ordentligt. Applicera i längderna och låt verka 20-30 minuter. 

Hårinpackning lesscarbs

Andra hälsoinlägg på tema hår

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök