Aminosyror är det många som har frågor kring. Ni undrar om de behövs, vilka som är bra, hur man använder dem och vad det egentligen är. Allt detta tänkte jag sammanfatta i detta inlägg.
Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.
Rabattkod hos Bodystore vecka 51 2024
FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR
Rabattkod: FANNY51
Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
Inlägget om aminosyror innehåller:
- Proteinbalans – Vad är det?
- Vad är aminosyror?
- Vad är BCAA?
- Naturlig BCAA
- Vad är EAA?
- Naturlig EAA
- BCAA eller EAA – vilken ska jag välja?
- Vad är PWO?
- Naturligt PWO
- Andra intressanta hälsoinlägg
Proteinbalans – Vad är det?
För att bygga muskler behöver du en positiv proteinbalans. Det betyder att du får i dig mer protein än vad kroppen bryter ner. Detta kan vara lite marigt att uppnå endast med kosten, speciellt om du inte är bekväm med att äta stora portioner eller större mängder mat.
Tränande personer rekommenderas att få i sig 1,6-2 g protein/kg kroppsvikt varje dag för att få maximalt resultat av sin träning. För att du ska få en uppfattning om hur mycket det är skulle det betyda att jag skulle behöva äta 5 ägg, 200 gram kycklingfilé, 200 gram nötfärs och 200 gram skinka varje dag för att uppnå endast mitt proteinmål (om mitt mål är 2 gram/kg kroppsvikt. Märk väl att jag inte tagit hänsyn till andra makronäringsämnen i detta exempel, bara proteindelen.
Att äta mer är något jag själv arbetat mycket med, och arbetar med fortfarande. Jag är en stor tjej, och behöver mycket mat till mina muskler. När jag insåg det och började äta mer blev min ämnesomsättning mer effektiv och mina muskler hade chans att utvecklas mer. Men för att uppnå en positiv proteinbalans kan alltså proteintillskott vara till hjälp. Det underlättar väldigt mycket då det är ett enkelt och billigt sätt att få i sig mer protein.
Jag har skrivit ett helt blogginlägg som handlar om just proteintillskott, och de sorter jag rekommenderar. Läs gärna det inlägget. Detta inlägg ska istället handla om mer kring aminosyror.
Vad är aminosyror?
Aminosyror är byggstenar till protein, som bygger upp våra muskler (bland annat). Totalt finns det 20 aminosyror. Av dessa är 8-10 essentiella (livsnödvändiga) och måste tillföras via kosten. De 8 essentiella aminosyrorna är:
- Fenylalanin
- Isoleucin
- Leucin
- Metionin
- Treonin
- Tryptofan
- Lysin
- Valin
Arginin och Histidin är essentiella för barn men inte för vuxna. De övriga aminosyrorna kan kroppen producera själv, men för att göra det behövs det tillräcklig mängd av de essentiella aminosyrorna. Det gör att det är viktigt att få i sig dem varje dag. Kroppen kan heller inte lagra dem, så de är ytterst viktiga för att vår kropp ska fungera optimalt.
Aminosyror i fri form har många viktiga funktioner, en är att bilda protein genom att sättas samman i långa kedjor i olika kombinationer och med med olika funktioner i kroppen. En annan fördel med grenade aminosyror är att de går rakt ut i blodet och göra nytta direkt, de behöver inte brytas ner först.
De essentiella aminosyrorna finns i både animalisk och vegetabilisk mat. Mängderna är som i de allra flesta fall större i den animalisk födan och vill du få i dig dem via vegetabilisk föda behöver du äta mycket stora mängder jämfört med mängden som finns i animalier.
Exempel på mat som innehåller rikliga mängder av de essentiella aminosyrorna är:
Nötkött, ägg, lax, kalkon, kyckling och keso är exempel på animalier. Sojaprotein, nötter, frön och baljväxter är exempel på vegetabilisk föda med större mängder essentiella aminosyror.
Vad är BCAA?
Jag tror att många hört talas om BCAA eftersom de är så väldigt populära. BCAA är den engelska förkortningen för Branched Chain Amino Acids vilket på svenska översätts till grenade aminosyror. Detta är en unik grupp aminosyror och BCAA är en av de mest använda träningspreparaten världen över på alla nivåer.
BCAA består av leucin, valin och isoleucin. Dessa tre är nödvändiga för muskeluppbyggnad efter ett krävande träningspass eftersom de signalerar till kroppen att bygga muskler, men de är också proteinets viktigaste beståndsdel. När du äter BCAA underlättar du förutom muskeluppbyggnad även kroppens återhämtning.
En otrolig viktig del för att lyckas med din träning och uppnå resultat är att ta kroppens återhämtning på allvar. Du kan inte träna dig i form, utan det viktigaste sker faktiskt efter träningen, när du vilar och sover. Om du gör detta kan du prestera på topp vid nästa träningstillfälle. Även på vilodagar kan alltså BCAA vara ett bra komplement till en sund kost.
BCAA ger bäst effekt om det inte konkurrerar med mat i matsmältningssystemet. Därför ger det bäst effekt om du tar det på fastande mage. Det kan vara på morgonen, före eller efter ett träningspass.
Naturlig BCAA
Mitt hetaste produkttips:
Vad är EAA?
Det finns en aminosyra som sticker ut lite extra och som finns i störst mängd i Premium EAA och det är leucin. Leucin är en av de förgrenade aminosyrorna och spelar stor roll för aktivering av proteinsyntes. Höga nivåer en leucin i blodet triggar nämligen igång proteinsyntesen i musklerna vilket signalerar till kroppen att bygga muskler. Leucin må vara den triggande aminosyran men alla de essentiella aminosyrorna bidrar sedan till själva proteinsyntesen. Kroppen bryter ständigt ner och bygger upp muskler så ett tillskott av EAA kan därför vara till fördel om man tränar mycket för att gynna just uppbyggandet av muskler samt ge god återhämtning.
Utöver de essentiella aminosyrorna innehåller Premium EAA även glutamin, rödbetspulver, elektrolyter från kokosvatten samt vitamin B6.
EAA är en förkortning av Essential Amino Acids vilket alltså är de essentiella aminosyror som måste tillföras via kosten då vi saknar förmågan att själv tillverka dem i kroppen. I alla EAA-produkter ska dessa 8 stycken essentiell ingå. EAA passar alla som vill optimera sitt näringsintag och stimulera muskeluppbyggnaden. Detta vill alla göra, oavsett nivå på sin träning. Muskelmassan på kroppen minskar med åldern. Örebro universitet och University of Nottingham gjorde en studie som visade just detta. De kom fram till att vi vid 40 årsåldern börjar förlora muskelmassa, och att detta sedan fortgår med ungefär tio procent av den totala muskelmassan för varje tioårsperiod. Detta kan leda till fallskador och försämrad ämnesomsättning. För att inte tala om försämrad livskvalitet. Därför ska du ta hand om dina muskler.
Du kan givetvis få i dig EAA genom att äta dig till det, men det är väldigt smidigt att ta EAA i samband med träning i vattenflaskan eller som ett enklare mellanmål.
Naturlig EAA
Produkter jag rekommenderar:
- Athletics Optimal EAA, 120 tabletter Pureness
- Athletics EAA Mango & Hallon, 350 g Pureness
- Premium EAA, 480 g Better You (finns i 3 olika smaker)
Aminosyror BCAA eller EAA – vilken ska jag välja?
Om man ska ta BCAA eller EAA är en smaksak för många, och du kan behöva hitta vad som passar dig bäst.
Dricker du EAA får du i dig alla nio essentiella aminosyror som behövs för stimulera proteinsyntesen. Dricker du BCAA får du i dig dom grenade aminosyrorna L-Leucin, L-Isoleucin och L-valin (som utgör tre av nio aminosyror i EAA).
Den aminosyra som står för den mest proteinsynteshöjande effekten är L-leucin och den finns i både EAA och BCAA. Jag brukar ta 1 skopa EAA (medföljer i Better Yous brukar) under mina träningspass, och 10 gram BCAA direkt efter passet, före det mål jag tänker äta efter träningen.
Vad är PWO?
PWO är en förkortning för Pre Work Out, alltså en produkt som intas före träning. Syftet är att ge dig mer energi och uthållighet under träningspasset. Det kan vara skönt om man känner sig lite extra trött eller behöver lite extra tryck inför ett pass. Jag dricker det inte före varje pass, utan de pass där jag känner att det verkligen behövs. Här kommer tre produkter jag rekommenderar. Det är också de enda jag upplever håller måttet sett till renhet. Jag undviker exempelvis sötningsmedel (acesulfam-K, sukralos) och dessa finns i stora mängder produkter på marknaden.
Naturlig PWO
Här kommer mina produkttips när det kommer till PWO.
- Athletics PWO Mango Hallon 350 g Pureness (Koffeinfri!)
- Organic PWO, 300 g Better You (finns i tre olika smaker)
- Athletics PWO Grapefrukt Plus Koffein 350 g Pureness
Andra intressanta hälsoinlägg efter att du läst om aminosyror
- Giftfri hudvårdsrutin
- Minska stress med tillskott, tips och goda recept
- Balsammetoden, allt du behöver veta
- Filtrera kranvatten – tips och råd
- Äta kollagen, tips, mängd och recept
- Mens, tillskott, menskopp och tips