svensk fågel gula pippin lesscarbs

Kycklinglårfilé med ugnsrostade grönsaker och chimichurri

Categories Lchf Lunch/Middag, Samarbete

Jag älskar kyckling. Som du säkert redan vet om du följt mig ett tag. Min favoritdel är lårfilén, och nu ska jag ägna ett helt inlägg åt bara den! Kycklinglårfilé är mitt toppval när det kommer till kyckling, kanske för att den är så god i sig själv. Den här tallriken är perfekt efter ett pass på gymmet eller efter en långpromenad i solen. Då vill jag ha något som känns fräscht och är hälsosamt. Kycklingen delar tallrik med rostade grönsaker och chimichurri. En välbalanserad tallrik som är supernyttig! Det är precis sådan hälsosam mat jag är sugen på efter jul. 
 

Detta är ett annonssamarbete med Svensk fågel.

Jag är uppväxt med fågel som mina föräldrar födde upp. Det gör att jag vet hur riktig kyckling smakar. Kyckling som haft ett bra liv, som har fått artgen föda och som har fått vara ute. Det finns bra och det finns mindre bra kyckling. Jag väljeralltid svensk fågel märkt med den Gula pippin. Jag väljer helst ekologisk, men om det inte finns, väljer jag de olika frigående alternativen, som både smakar och ser ut som riktigt kycklingkött. Med det menar jag ett lite mörkare kött, de ser helt enkelt mer muskulösa ut, och det ser ut som att djuren använt sina muskler till att springa, picka och ströva runt. Det betyder mycket för mig och bidrar till en underbar smak, dessutom är den väldigt nyttig!

Väljer du en bra kyckling väljer du en hälsosam proteinkälla. Den är näringsrik och innehåller värdefulla vitaminer och mineraler. Dessutom är långsamväxande kyckling rik på kraftfulla proteiner och fett av bra kvalitet. Kyckling (och ägg) som får dåligt foder och växer väldigt snabbt lever ett ohälsosamt liv och ger ohälsosamt kött (och ägg) med bland annat högre omega 6-värde, som du säkert vet är inflammatoriskt och dåligt för kroppen i större mängd. Så välj bra kyckling, lägg gärna några kronor extra, det är så värt det!

 

Till fyra personer:

  • 600 gram kycklinglårfilé (jag använde med skinn)
  • 1 större fänkål eller två mindre
  • 4 morötter
  • 1/2 huvud rödkål (annan kål funkar bra också)
  • 2 gula lökar
  • Salt, peppar och olivolja
  • 1 sats chimichurri (länk)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär grönsakerna i bitar, jag gillar större bitar. Om du tycker att det känns för lite eller för mycket anpassar du enkelt mängden efter din familj.
  3. Lägg kycklingen och grönsakerna på en plåt.
  4. Salta och peppra på kycklingen.
  5. Ringla över olivolja och salta på grönsakerna.
  6. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i grönsakerna. Det är en smaksak!
  7. Gör under tiden din chimichurri, länk till recpetet finns ovan. För dig som inte vet vad det är är den en röra/sås som består av persilja, citron, chili, vitlök, olivolja och salt. (ofta gör jag utan vitlök)
chimichurri
Här ser du chimichurrin!
gula-pippin
Visst har kycklingen en helt underbar färg?

 

Vet du vad den Gula pippin är förresten? En kyckling eller kalkon som är märkt med den Gula Pippin kommer från en svensk bonde och växer upp under goda förhållanden.

gulapippin

Såhär ser symbolen för den Gula pippin ut som du ska leta efter i butiken. Medlemsföretagen är Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon.

Surfa gärna in här och läs mer om den gula pippin och deras arbete där djuren i huvudsak växer upp på foder från svenska gårdar och är fri från GMO. En annan stor fördel jag ser är att djuren är, till skillnad från utländska alternativ, fri från antibiotika. Två saker som jag tycker är mycket viktiga för djuren och för mig och min familj.


Detta inlägg är ett samarbete mellan Svensk Fågel och Lesscarbs Sverige.

Hej! Jag älskar mat och matlagning, och vill med Lesscarbs.se inspirera, hjälpa och underlätta andras vardag. Se mer om mig eller signa upp för mitt nyhetsbrev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.