Älggryta med enbär

Älggryta med enbär och rotfrukter – blivande klassiker

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kökets favoriter och Bodystore

Älggryta med enbär och rotfrukter passar utmärkt som festmåltid, till matlåda, vardagskäk och när helst man vill ha nått gott att äta. Enkel att göra och supergod! Rekommenderas verkligen. 

Älggryta med enbär är en riktig svenne-banan-gryta, som blir sådär extra krämig eftersom man kokar ihop rotfrukterna till en puré/krämig sås. Till grytan kan du servera vad du känner för, men gott med kålrotspasta eller rostad pumpa.

Älggryta med enbär

1 stor gryta, räcker till 8-10 personer, 2 middagar för 4 personer

  • 3 stora lökar
  • 60 gram rotselleri
  • 200 gram morot
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 kg älgkött
  • Valfritt att steka i, kokosolja, ghee eller smör
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 2 msk coconut aminos*
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 10 hackade enbär
  • 1 tsk Herbamare örtsalt (läs blogginlägg om Herbamare, min favoritkrydda)
  • Några rejäla drag med pepparkvarnen
  • 4 dl vatten
  • 3-4 dl valfritt av följande: kokosmjölk/grädde, vanlig vispgrädde, mandelgrädde eller iMat havre grädde. Anpassa efter din kosthållning, tycke och smak 🙂
  • 2-3 morötter

* Coconut aminos är en soja utan soja. Coconut Aminos är gjord på nektar från kokosblomman som sedan fermenterats och blandas med havssalt. Innehåller dessutom 14 olika aminosyror!

Gör så här

  1. Skala lök, rotselleri, morot, skär i bitar och stek i valfritt fett. Jag gör allt i min gryta.
  2. Skär köttet i grytbitar och stek även dem, du behöver en extra stekpanna. Häll sedan allt kött i grönaksgrytan.
  3. Tillsätt sedan allt i ingredienslistan från paprikapulver till vatten. Häll gärna vattnet först i stekpannan och rör om så du får med lite god smak därifrån.
  4. Låt grytan puttra 3-4 timmar, eller tills köttet känns mört och fint.
  5. Förbered under tiden morötterna som du skär i lämpliga bitar/slantar eller vad du föredrar.
  6. Lyft ut köttet och lagerbladen, mixa såsen med grönsakerna till en slät puré.
  7. Tillsätt sedan köttet igen och de nya morötterna. Tillsätt ditt val av grädde, låt puttra en stund och smaka sedan av med ev mer salt. Låt sjuda tills morötterna är så mjuka som du vill. Min mamma föredrar dem hårdare och jag mjukare så det är ju helt klart en smaksak.

Tips!

  1. Lingonsylten är min farfars recept och jag sötar med björksocker. Se receptet på lingonsylt utan socker här.
  2. Kålrotspastan gör jag med min grönsakkssvarv. Den är superbra. I denna video på IGTV visar jag hur man snurrar massor av olika grönsaker/frukter/lök. Ett måste i köket!

Älggryta med enbär

Hoppas att du gillar min älggryta med enbär, den är magiskt god och super till fest, i matlåda eller som vardagsmiddag. Låt det väl smaka, så hörs vi snart igen.

4.1/5 (21 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

Första gången jag fick göra en gryta på älg tack vare ditt recept och en jägare. Oerhört gott och mustigt!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök