lingonsylt-LCHF

Lingonsylt – Av Farfar Lesscarbs utan socker

Lingonsylt som passar LCHF och paleo? Vad finns det för alternativ? Hur kan man ta tillvara på lingonens goda konserverande egenskaper för att undvika tillsatser? Farfar och jag slog våra hjärnor ihop, och resultatet blev väldigt bra. Hoppas att det ska smaka!

Sedan min farfar också började med lågkolhydratkost för några år sedan (läs gärna hans berättelse) letar han ständigt sätt att modifiera äldre recept. Han har aldrig haft en söt tand egentligen, men han brukar baka till vännerna i de pensionärsgrupper han är med i.

Jag har länge bett honom göra lingonsylt som han alltid gjort fast med jätte-jättelite socker. Han har inte varit med på det, tycker inte att det blir ”rätt” men han har mer en halverat sockermängden från originalreceptet.

Men när jag visade björksocker som han gillade bäst av de olika sötningar han testat gjorde vi ett lingonkok. Jag blev överlyckling över resultatet. Precis som när jag var barn, bara lite mindre sött. Barnen märkte ingen skillnad på ”farfarslingon” som annars är det enda söta de får hemma.

Lingonsylt

  • 1 kg lingon (frysta)
  • 1 dl vatten
  • 2-3 dl björksocker (adlink, just nu verkar den dessutom vara på rea!)

Gör så här

  1. Lägg ner lingon och vatten i en kastrull, låt koka upp. Tillsätt björksockret och låt koka cirka 10 minuter. Skumma av om det behövs.
  2. Häll upp på rena burkar. Detta blir ungefär fyra mindre burkar eller två stora.
  3. Förvara svalt. Jag har mina i kylen.
  4. Lingonsylten ”stelnar till” efter några dagar, så farfar rekommenderar att man väntar några dagar innan utvärdering. 🙂

Visste du?

Det finns två bra ämnen i lingon. En av dem har en konserverande effekt, och den andra gör sylten tjockare. Därför sa min farmor alltid att farfar skulle plocka lite vita lingon också, eftersom dessa var extra rika på detta ämne.

Vill du läsa mera om björksocker rekommenderar jag detta inlägg som handlar om just det: Söta dina bakverk med Xylitol – Björksocker där jag berättar mycket mer. 🙂

Lingonsylt LCHF
Min farfar 80 + har plockat alla bär för hand! Han är bra min farfar.
Lingonsylt LCHF
Det var svårt att få med alla kockar på samma bild, men är är en glimt av dem i alla fall 🙂
Vitkålsmos biffar
Här serverade jag potatisbullar – utan potatis med lingonsylten och stekt julskinka som jag köpte billigt efter jul! Som man fick i skolan – som jag älskade som barn.
4.5/5 (2 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

11 kommentarer

Tack för en fantastiskt bra sida! Jag har hittat många bra recept.

Hur länge håller lingonsylten? Blir det samma hållbarhet som med vanligt socker!

Jag vet inte, men vi gjorde den ju i början av året och den är fort helt perfekt. Så det ska bli kul att se. 🙂

Det här ska definitivt testas! Vill ju gärna ha lingonsylt till köttbullarna och brukar använda Önos light lingonsylt. Den är ju inte jättegod…?

Ha det gott☀️

Jag gör också lingonsylt fast helt utan socker eller sötningsmedel…
1 liter lingon (Plocka själv el köp frysta ekologiska på Willy’s)
2-3 Ekologiska äpplen (Har Du inte hemma på gården så hör med någon vän eller köp i affären)
Tvätta äpplena och ta bort kärnorna och grovriv dom med skalet på och lägg dom i en kastrull tillsammans med lingonen och rör om tills det kokar och sänk värmen och låt det småkoka ca 15 minuter
Sen får det kallna och så lägger jag det i en rengjord glasburk och det håller sej länge för lingonen innehåller något bra?

Härligt! Jag testade att göra lingonsylt som jag brukar fast med björksocker i stället för vanligt socker, somfarfar men utan vatten. Jättebra! Fast och gott! Mina två burkar går åt på ett halvår och sen gör jag ny.

Testar nu… kul att hitta ett recept, och med hisoria? vad bra man mår när man kokar sylt.

Hej och tack för din kommentar. Ja, jag försöker alltid att berätta några rader. Det känns lite bjussigare och trevligare. 🙂

Jag brukar göra på en djupfryst paket lingon i taget – då blir det bara en burk och behöver inte så mycket plats i kylen….. Det blir jättebra med björksocker!!!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök