honsbullar-fetaost

Läsarfråga: LCHF för viktminskning – hur ska jag tänka?

Viktminskning. Ett ständigt aktuellt ämne för många. Jag har själv gått ner mycket i vikt med LCHF efter mina graviditeter (36 resp 25 kilo på 6 resp 7 månader). Lider man av övervikt är det självklart viktigt och i de flesta fall hälsosamt att gå ner i vikt. Men jag tycker inte om när viktminskning är hela ens liv, och allt man bryr sig om. Det är lämpligt en period, men inte när det upptar allt! Hoppas att du förstår vad jag menar. Dock ser jag en stor fördel att vara dedikerad och gå in för det när det väl gäller så det inte blir en onödigt lång process, och då kan man behöva göra vissa uppoffringar. 

Det här inlägget bygger på Evas fråga, så vi börjar med den 🙂

Hej! Jag behöver gå ner i vikt. Provat med Viktväktarna men med dåligt resultat. Känns också fel att äta lite fett och kunna äta allt fast mindre mat. Man är ständigt hungrig. Nu testar jag på LCHF istället. Har läst igenom LCHF för nybörjare. Vad jag undrar är:

  1. Hur mycket kan jag äta av allt för att gå ner i vikt?
  2. Är det strikt LCHF som gäller?
  3. Finns recept på LCHF för att uppnå viktnedgång? Man skall äta tills man är mätt men undrar ändå över matproportionerna. Tack på förhand.

 

Fördelen med LCHF eller annan lågkolhydratkost är mättnaden som du säger. Ett jämnt blodsocker och energi över hela dagen! Jag själv gick ner snabbt i vikt, och jag tror att jag hade fördelen att aldrig gått ner i vikt innan. Jag har bra hormonstatus och jag rörde på mig mycket (promenader) Jag såg också till att inte äta för mycket, vilket leder oss in på fråga 1.

  1. Du ska äta tills du är mätt, eller snarare ohungrig. Många äter sig på tok för mätta. Du ska tänka såhär: 1 bit kött/fisk fågel (tänk en bit karré, laxbit, en kycklingfilé) 2 rejäla nävar grönt, gärna mättande grönsaker som kål, samt 2-3 msk rent fett eller 1-1,5 dl sås. Jag föredrar de där 2-3 msk fett som majonäs, smör eller olivolja. Även om du har exempelvis oliver eller avokado i en sallad lägger du på den angivna fettmängden. Detta eftersom det vanligaste felet när man övergår till LCHF är att man drar ner på kolhydraterna men man ökar inte på fettet. Ta din tid vid matbordet (ät inte framför TV eller liknande) och känn efter och tugga maten ordentligt. Mindful eating, mycket bra!
  2. Det finns inget som säger att din kropp svarar bäst på strikt LCHF. Du kan gå ner i vikt av liberal LCHF också. Så länge du inte äter mer än vad din kropp behöver. Har du problem med hunger/mättnad rekommenderar jag att du äter en ordentlig frukost, sedan lunch och middag. Alla enligt modellen i punkt 1. Saker som är mycket avgörande för viktminskning är sömn, vätska, stress, maghälsa (du ska gå på toa varje dag) och rörelse. Har du inte dessa saker på plats kommer lite eller inget hända på vågen och det kommer inte vara hållbart i längden.
  3. Alla mina recept åt jag när jag gick ner i vikt, det gör även min kostrådgivningskunder. Jag rekommenderar i första hand mina mejerifria recept, men alla går givetvis bra! Jag brukar rekommendera att du är sparsam med att baka LCHF både bröd och fika. Går du ner i vikt kan vi räkna med att du gör rätt, står du still ser du över de saker jag tog upp i punkt 2.

En sista sak, var inte rädd för grönsaker, drick ordentligt med vatten och rör på dig! Det är väldigt hälsosamt!

Bra recepttips:

Lesscarbs sallad LCHFgula-pippin

cajun_kyckling_sallad
Såhär ser ofta en tallrik ut för mig.

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

3 kommentarer

Hur är det med frukt o lchf jag är en obotlig fruktälskare vad kan man äta för frukt ?

Är frukten söt? Om ja innehåller den socker. Är socker bra att äta med LCHF?

Resten kan du säkert räkna ut själv.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök