Vegetarisk korma är ett magiskt recept tycker jag. På flera sätt. Först och främst för att den går att variera så mycket, både med ingredienser (se tips nedan) men också för att att den skapar så härliga minnen till Indien. Som jag varit i hela fem gånger och även varit på flera matlagningskurser där.
Där finns en stor del av mitt hjärta och jag älskar indisk mat. Smakdjupet, enkelheten, variationen, hettan, mildheten, smakrikheten. Det finns något för alla skulle jag säga. Korma är en mild currygryta (curry betyder egentligen kryddblandning, inte att förväxla med “gul curry” som vi svenskar tänker på. Gul curry i Indien är något helt annat, och det är också en helt annan historia.
Du behöver till en stor gryta vegetarisk korma med blomkål:
- 100 gram cashewnötter blötlagda minst 2 timmar
- 40 gram vitlök, ca 10 klyftor
- 60 gram färsk ingefära
- 10 gram grön chili (grön chili är mild i smaken)
- 3 gula lökar
- 1,5 msk mald korianderfrö
- 1 msk spiskummin
- 2 tsk gurkmeja
- Knappt 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk äkta kanel
- 1 msk grön kardemumma (hela kapslar) eller ca 2 tsk mald kardemumma
- 1 liter buljong, som du gjort själv, eller exempelvis denna buljong från Nyttoteket
- 500 gram kokosmjölk eller kokosgrädde
- Ca 800 gram blomkål i buketter
- 1-2 tsk örtsalt eller salt, men testa dig fram efter smak!
- 50 gram Ghee/smör eller kokosolja att steka i (ger även smakdjup till grytan)
- Valfritt: Färsk koriander och ingefära att toppa med
Gör vegetarisk korma så här
- Blötlägg cashewnötterna minst 2 timmar, men gärna över natten.
- Mixa ihop vitlök, ingefära, grön chili och cashewnötterna till en krämig slät “röra”. Tänk att du skulle kunnat ha brett den på en macka för att ha ett riktmärke.
- Skär lökarna i tunna båtar (se bild nedan hur jag menar) och bryn dem i ghee/kokosolja och salt (det gör att vätskan släpper lättare) Ge löken tid i pannan så den börjar få gyllenbrun färg, utan att brännas.
- Lägg i kryddorna och vitlöksröran från punkt 2 och stek några minuter. Detta gör jag alltid med torra kryddor så smakerna vaknar till liv.
- Tillsätt buljongen och låt sjuda länge! Gärna mellan 2-3 timmar så smakerna kommer fram och såsen hinner få djup. Du kan variera med/utan lock beroende på hur tjock sås du vill ha.
- Tillsätt kokosmjölken och blomkålen och koka blomkålen mjuk. Detta tar cirka 15-20 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha din blomkål. Nu är grytan INTE salt om du inte har extremt salt buljong eller gick bananas när du saltade löken. Detta tycker jag är att föredra så du saltar när du har rätt mängd sås till din gryta så du inte saltar massor och sedan kokar den ner till hälften. Nu är alltså läge att salta efter smak. Använd örtsalt eller vanligt salt.
- Toppa gärna med hackad koriander och ingefära.
- Förbered dina tillbehör och NJUT!
Tillbehör till Korma med blomkål
Tips
- Jag använder och älskar denna gryta från Le Creuset som jag fick för över 10 år sedan.
- Du kan såklart lägga i bitar av kyckling i grytan om du vill ha en icke-vego variant. Även bönor i är väldigt gott! Eller en blandning av dessa. Jag även även säker på att stekt halloumi skulle vara supergott i! Då tror jag att jag även skulle vända i en påse bladspenat också.
- Får jag gryta över brukar jag förvara den i portionsburkar, dessa Weck Jars är kanon i storlek 290 eller 370.
4.5/5
(24 Reviews)