Smashed sötpotatis med vitlökssmör – kanske det godaste jag gjort på länge! Gott i sallader, som tillbehör eller äta som det är med en stor sallad. Imponerande att bjuda gäster på och passar lika bra en mulen tisdag i januari.
Smashed sötpotatis med vitlökssmör. Bara där är jag fast, om du inte är det kan jag berätta att du kan ersätta smöret med ghee (klarifierat smör), eller ersätta smöret med olivolja. Jag gillar sånt, när man kan anpassa lite efter eget tycke och smak.
Smashed sötpotatis med vitlökssmör
Till ca 4 personer
- 3 större sötpotatisar
- olivolja och salt
Till vitlökssmöret
- 100 gram smör
- 2 vitlöksklyftor, fint rivna
- Ca 2 msk färsk eller fryst persilja
- Så mkt chiliflakes du vill
- Lite Herbamare örtsalt eller annat salt
På bilden har jag ju också stekt grönkål också, vilket blir supergott. Ta så mycket du vill.
Gör så här
- Ta fram smöret så det är rumstempererat
- Tvätta sötpotatisarna noga, jag behåller skalet på men du kan även skala dem.
- Skär potatisarna i ca 3-4 cm tjocka skivor.
- Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och salta ordentligt. När vattnet kokar, sänk värmen och låt koka försiktigt i 20 min, tills de är mjuka.
- Under tiden de kokar sötpotatisen gör du vitlökssmöret genom att blanda ihop samtliga ingredienser på en tallrik med en gaffel.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll av vattnet och lägg potatisarna på en plåt. Mosa dem med undersidan av ett glas, en potatisstomp, eller något annat lite plattare verktyg.
- Placera ut vitlökssmöret över potatisskivorna och ställ in i ugnen 15-20 minuter, eller tills du tycker att kanterna börjar få fin färg. Skalet på min potatis blev krispigt och gott!
Gott att ha till
Tips!
Jag gjorde en stor sallad och hade soltorkade körsbärstomater, rostade frön och massor av grönkål till. Gott mellanmål när jag var på språng, men hade gärna ätit det till middag också!
1 kommentar
Dina recept ser så lockande ut?