Rawnola är som det låter, en rå granola. Den är supersnabb att göra och du kan använda den som granola på yoghurt/kefir/smoothie eller servera som toppingen på en smulpaj, om du värmer bär/gör ugnsbakat äppelmos med råkräm, glass eller vaniljkvarg till. Snabbt, gott och användbart. Det bästa av allt är att du kan smaksätta och tillsätta lite det du har hemma.
Rawnola – Ingredienser
Detta var vad jag hade i denna gång, men du kan anpassa ingredienser och smaker utifrån vad du har hemma och gillar. Exempelvis kan du byta kanel mot kakao, du kan ta solroskärnor istället för hampafrö, hoppa över maca och så vidare. Men här har jag försökt maxa näringen och tillsatt olika frön/nötter men jag förstår att alla inte har allt detta hemma som jag har, som är en hälsoinspiratör och näringshäxa, haha!
- 10-15 färska mjuka dadlar*
- 1 msk kokosolja eller annat valfritt fett, typ ghee, MCT eller Avokadoolja funkar
- 1 nypa oraffinerat havsalt
- 1 msk macapulver
- 1 msk äkta kanel
- En liten skvätt vatten
- 3 dl havregryn (glutenfria havregryn för glutenfritt)
- 1 dl riven kokos
- 1/2 dl chiafrön
- 1 dl frön, jag hade pumpakärnor
- 1 dl hampafrön
- 1-2 dl valfria grovt hackade nötter, jag använde cashewnötter, men även pekannöt eller valnöt passar bra.
- 1 dl havregryn (glutenfria havregryn för glutenfritt)
* Detta recept blir bättre med mjuka och saftiga dadlar. Om dina är torrare kan du testa att lägga dem i kokt vatten cirka 15 minuter, hälla av vätskan och se om de sugit åt sig vattnet och mjuknat. Du kan behöva öka på kokosoljan och lite mer vätska om de inte blev så mycket bättre än innan. Sedan kan du testa med andra dadlar nästa gång.
Rawnola – Gör såhär
- Mixa i en matberedare eller blender urkärnade dadlar, kokosolja, en nypa salt, macapulver, kanel och en liten skvätt vatten till en krämig röra, tänk en krämig hummus i konsistensen, det är det bästa jag kan komma på som jämförelse just i skrivande stund.
- Blanda i 3 dl havregryn, riven kokos, chiafrö, pumpakärnor och hampafrö och mixa snabbt ihop.
- Lägg alltsammans i en skål och tillsätt de hackade nötterna och den sista decilitern havregryn. Jag tycker om att allt inte är finfördelat, utan att det är lite olika stora bitar. Blanda ihop allt till en klumpig granola.
- Sedan återstår bara att servera, se gärna mina topping och tillbehörsförslag i listan nedan.
- Förvara i en burk, den håller någon vecka utan problem. Jag brukar ha den på bänken då den går åt snabbt, men i kylen fungerar också. Här finns min shop på Amazon där det finns glasburkar, maskiner och annat jag använder i köket.
Topping- och tillbehörsförslag
- Smoothiesamling, många goda smoothies
- Nötsmör
- Hemmagjord nutella
- Ugnsbakat äppelmos
- Hemmagjord kokosyoghurt