Pesto är något av en favorit i alla former med olika fröer och nötter. Här med salladslök, men går lika bra med gräslök eller liknande!
Lökpesto
Ingredienser till drygt två dl:
- 1 knippe salladslök/färsk gul/röd lök*
- 2 dl rostade solrosfrön (du kan självklart byta ut till vilket frö eller nöt du vill!)
- 60 gram parmesan eller 2-3 msk Bjäst
- 2 dl olivolja
- 1-2 tsk god vitlöksolja eller 1 klyfta färsk vitlök
- Salt efter smak
Gör så här
- Rosta solrosfröna i en torr panna. Låt svalna.
- Skär lökblasten grovt, riv parmesanen och mixa sedan dessa ingredienser tillsammans med de övriga med en stavmixer/matberedare till önskad konsistens. Salta efter smak. Mixa dock inte för länge, då kommer fröna bli ett smör och peston blir slemmig.
* Väljer du salladslök kan du ta hela den lilla vita delen och det gröna. Väljer du färsk lök ta bara det gröna och eventuellt lite av löken.
Tips!
Om du gillade den här, kolla gärna in min smarriga rädisblastpesto också!
2.9/5
(7 Reviews)
1 kommentar
Du undrar över löken på bilden. Kan inte se hela plantan men är den perenn gissar jag på att det är en piplök.