Pesto är något av en favorit i alla former med olika fröer och nötter. Här med salladslök, men går lika bra med gräslök eller liknande!
Lökpesto
Ingredienser till drygt två dl:
- 1 knippe salladslök/färsk gul/röd lök*
- 2 dl rostade solrosfrön (du kan självklart byta ut till vilket frö eller nöt du vill!)
- 60 gram parmesan eller 2-3 msk Bjäst
- 2 dl olivolja
- 1-2 tsk god vitlöksolja eller 1 klyfta färsk vitlök
- Salt efter smak
Gör så här
- Rosta solrosfröna i en torr panna. Låt svalna.
- Skär lökblasten grovt, riv parmesanen och mixa sedan dessa ingredienser tillsammans med de övriga med en stavmixer/matberedare till önskad konsistens. Salta efter smak. Mixa dock inte för länge, då kommer fröna bli ett smör och peston blir slemmig.
* Väljer du salladslök kan du ta hela den lilla vita delen och det gröna. Väljer du färsk lök ta bara det gröna och eventuellt lite av löken.
![Lökpesto](https://i0.wp.com/lesscarbs.se/wp-content/uploads/2015/07/lokpesto.jpg?resize=800%2C534&ssl=1)
Tips!
Om du gillade den här, kolla gärna in min smarriga rädisblastpesto också!
2.9/5
(7 Reviews)
1 kommentar
Du undrar över löken på bilden. Kan inte se hela plantan men är den perenn gissar jag på att det är en piplök.