Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Potatisbullar – utan potatis (LCHF/Paleo)

Potatisbullar – utan potatis (LCHF/Paleo)

Jag har en tanke att börja återskapa minnen från min barndom. Recept som jag älskade när jag var liten. Som jag aldrig kommer att glömma. Potatisbullar är en sån sak. Mamma gjorde alltid det när vi hade överblivet potatismos och det var så gott! Egentligen ingen smaksensation, men kanske var det att se att mos blev biffar som fashinerade mig så mycket. Här kommer min Lesscarbs-version, och jag har såklart ersatt potatisen… Med vitkål! 

Jag bestämde mig att detta skulle bli bra, och jag hade tre barn som godkände receptet, så då känns det okej att lägga upp det. Jag blev själv väldigt nöjd med resultatet. Jag ville ha en mjuk biff, som mamma gjorde. Du kan välja att krydda med exempelvis kryddpeppar, blanda i bacon/fläsk eller annat rökt kött i smeten eller servera vid sidan om. Det är säkert också gott att riva i andra grönsaker för att leka med texturen.

4 portioner vitkålsbiffar

Lingonsylt

  • 225 gram frysta lingon
  • 1 dl vatten
  • Björksocker efter smak

Tillbehör

Bacon, fläsk, eller stekt svamp till servering och gärna rivna morötter, en självklarhet för mig.

Gör så här:

  1. Följ instruktionerna för vitkålsmoset. Om du får lite över kan du äta det i en matlåda!
  2. Lägg 5 dl mos i en skål. Tillsätt resterande ingredienser under vispning (gärna elvisp) eftersom du inte vill ha klumpar i smeten.
  3. Låt smeten stå och svälla minst fem minuter.
  4. Forma biffar med fuktiga händer som du sedan vänder i pofiber eller mandelmjöl, eller varför inte en blandning?
  5. Stek i smör, ghee eller kokosolja på svag värme, några minuter, mellan 4-5 skulle jag tro, på varje sida. Går såklart fortare om du har varmare, men då riskerar du att bränna biffarna.
  6. Koka samman lingon, vatten och sötning, jag använde knappt 1 dl eftersom barnen (och deras kompis framförallt) gillar det lite sötare.
  7. Stek eventuella tillbehör och riv morötter eller annan sallad du vill ha till.
Det här var verkligen ett roligt recept att göra!

Det här var verkligen ett roligt recept att göra!

Vitkålsmos biffar

Här serverade jag biffarna med stekt julskinka som jag köpte billigt efter jul! Som man fick i skolan – som jag älskade som barn.

Vilken rätt från din barndom saknar du? Skriv gärna en kommentar! Nästa gång ska jag göra friterade bläckfiskringar, en solklar favorit när jag var liten. (Japp, jag hade rätt speciell smak, hehe)

19 Responses to Potatisbullar – utan potatis (LCHF/Paleo)

Lämna ett svar