Aubergineröra passar till mat, som sås eller som dipp till grönsaker. Jag bara älskar kombinationen aubergine och sesampasta. Detta är ett utmärkt val om du äter mejerifritt/paleo eller vill variera dig från den sås du alltid brukar äta.
Aubergineröra är enkelt att göra och har en härligt rökig smak tack vare att man grillar/steker auberginen innan man sedan mixar den. Detta är helt klart en favorit.
Aubergineröra
- 2 stora auberginer
- 4 msk sesampasta
- 2 vitlöksklyftor
- 2 – 3 msk olivolja
- salt efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Dela auberginen på längden, mitt i tu och lägg dem med köttsidan nedåt på en plåt.
- Picka hål i skalet med en gaffel och ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Auberginen ska börjat “falla samman” och vara helt mjuk rakt igenom.
- Låt svalna något. Under tiden kan du hacka vitlöken fint.
- Skapa sedan av köttet från skalet och blanda med samtliga ingredienser. Smaka av med salt.
Tips! Det är också gott att pressa i lite citronsaft, det gör jag nästan alltid för att få upp syran lite i min aubergineröra.
Sesampasta
När man väljer sesampasta eller tahini finns det flera olika varianter att välja på. Med eller utan salt, eko eller tjockare/mer lättflytande. Det finns de med mer eller mindre kolhydratmängd.
Sesamfrön innehåller flera nyttiga mineraler till exempel kalcium och magnesium.
Räds du sesampasta för att den innehåller 9 gram kolhydrater eller ibland mer tycker jag att du ska se till dagen i helhet. Jag äter absolut sesampasta då och då som en härlig krydda, på sallad eller som dipp.
Vill du göra sesampasta själv hittar du mitt recept på sesampasta här!
2 kommentarer
Hur länge håller den sig i kylen? Går det att frysa in rester?
Någon vecka i alla fall. Jag har aldrig testat att frysa rester, det är ju olivolja i så jag vet inte riktigt hur det blir, säg till om du testar. 🙂