fbpx
Lesscarbs Lesscarbs
Svärmors skinkstek med sky och surkål

Svärmors skinkstek med sky och surkål

Detta är en rätt inspirerad av min svärmor som kommer från Kroatien. Mejerifri och fettet  kommer från svålen på steken och det insprängda fettet i steken. Surkålen ger en härlig syra och är superbra för magen. En riktigt mumsig rätt helt enkelt. Detta recept var även med i tidningen AlltOmLCHF, (februarinumret) som är en bilaga till Expressen.

Svärmors skinkstek till 4 portioner:

  • 1 kg skinkstek med svål
  • Drygt 1⁄2 dl salt
  • 1,5 liter vatten
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk färsk hackad ingefära
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 500 gram surkål

Gör så här:
1. Koka upp vattnet, tillsätt salt, chiliflakes, hackad ingefära, svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad.
2. Skär snitt i svålen på skinksteken och lägg ner den med svålen nedåt i grytan.
3. Låt koka cirka 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg över steken i en mindre ungsfast form och häll upp några centimeter av kokspadet i formen. Låt stå mitt i ugnen cirka 20 minuter.
5. Öka sedan värmen till cirka 200 och höj upp steken så svålen får extra värme. Låt stå i den värmen cirka 10 minuter. På så sätt får du en krispig svål.
6. När steken uppnått 72­75 grader är den klar. Låt stå en stund medan du kokar ner det spad som finns i formen i en kastrull några minuter.
7. Skär steken i generösa skivor, häll över skyn och servera med surkål.

 

Egen surkål är gott, billigt och enkelt. Receptet hittar du här.

syradkal

Lämna ett svar