Detta är en rätt inspirerad av min svärmor som kommer från Kroatien. Mejerifri och fettet kommer från svålen på steken och det insprängda fettet i steken. Surkålen ger en härlig syra och är superbra för magen. En riktigt mumsig rätt helt enkelt. Detta recept var även med i tidningen AlltOmLCHF, (februarinumret) som är en bilaga till Expressen.
Svärmors skinkstek till 4 portioner:
- 1 kg skinkstek med svål
- Drygt 1⁄2 dl salt
- 1,5 liter vatten
- 1 tsk chiliflakes
- 3 msk färsk hackad ingefära
- 10 svartpepparkorn
- 10 kryddpepparkorn
- 4 lagerblad
- 500 gram surkål
Gör så här:
1. Koka upp vattnet, tillsätt salt, chiliflakes, hackad ingefära, svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad.
2. Skär snitt i svålen på skinksteken och lägg ner den med svålen nedåt i grytan.
3. Låt koka cirka 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg över steken i en mindre ungsfast form och häll upp några centimeter av kokspadet i formen. Låt stå mitt i ugnen cirka 20 minuter.
5. Öka sedan värmen till cirka 200 och höj upp steken så svålen får extra värme. Låt stå i den värmen cirka 10 minuter. På så sätt får du en krispig svål.
6. När steken uppnått 72-75 grader är den klar. Låt stå en stund medan du kokar ner det spad som finns i formen i en kastrull några minuter.
7. Skär steken i generösa skivor, häll över skyn och servera med surkål.
Egen surkål är gott, billigt och enkelt. Receptet hittar du här.
2 kommentarer
Du tycker inte köttet blir lite torrt när det ska vara 7275 grader 😂🤗
haha ja verkligen! Ska ändra!