Min purjo- och vitkålsgratäng är verkligen ett mättande och riktigt smaskigt tillbehör. Enkelt och tilltalar alla mina gäster och även min treåriga son! Tryck nedan för att komma till receptet!
Purjo- och vitkålsgratäng
Ingredienser till en gratäng (räcker till 4-5 personer):
- 1 stor purjolök
- 500 g vitkål
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl grädde
- 1 tsk herbamare (eller annat örtsalt)
- 2 ägg
- Några varv med pepparkvarnen
- Smör till stekning
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ansa och hacka hela purjolöken, skär den i centimetertjocka skivor.
- Skär även vitkålen i lika stora bitar.
- Stek i smör tills dem fått lite färg och mjuknat något.
- Häll på herbamare, peppar, crème fraiche och grädde.
- Låt koka ca 10 minuter.
- Dra av från plattan.
- Vispa ner äggen, ett i taget under omrörning så att ägget inte koagulerar.
- Häll i ugnsfast form (på bilden gjorde jag en sats i fyra mindre formar) och in i ugnen ca 15 minuter.
- Klart!
Servera gärna tillsammans med min sesam/chililax.
Tips!
Gillade du det här receptet? Då borde du kolla in min ost och broccoligratäng
3.8/5
(6 Reviews)
1 kommentar
Mycket gott. Hade inte creme fraiche så jag tog avrunnen turkisk yoghurt och det fungerade bra. Jag kokade inte yoghurten utan blandade i den innan jag hällde i allt i formen.