Pljeskavica i lepinja betyder ungefär “köttfärsbiff och bröd” och det är just vad jag gjort. Detta är en typisk rätt från Balkan, och min svärmor brukar bjuda på det ibland. Jag ville få till en smaskig variant och även ett bra wraps-bröd som funkar till sommarens alla picknick(ar) (böjer man det verkligen så?) resultatet blev super-duper-mega-kanon! (om jag får säga det själv) Hoppas att du gillar det.
Pljeskavica i lepinja är en färsbiff som vanligtvis görs på lamm, nöt eller fläsk. Brödet brukar vara ett mjukt pitabröd av något slag som man kan fylla med köttet. Jag älskar att ta väl beprövade recept och skapa något nytt av dem. Ibland något helt annorlunda, ibland med en twist, ibland på ett busenkelt sätt. Den här snabbrätten är just busenkel att göra, och passar lika bra till middag efter jobbet som i picknick-korgen.
I detta recept använder jag MAX kycklingburgare, då jag gjorde ett samarbete med dem på Instagram där jag skulle skapa två rätter med deras produkter. Jag har även använt MAX halloumiburgare (i bröden/wrapsen) som består av “vanlig” halloumi men är perfekt formade till burgare. Jag använde även Majonnäs från MAX. De har en hel rad av sina produkter som du hittar i din vanliga matbutik. Jag vill betona att detta blogginlägg inte är ett samarbete, men jag var så rackarns nöjd med recepten som jag gjorde till Max att jag inte kunde motstå att publicera dem i min receptskatt.
Här hittar du inlägget jag publicerade på Instagram
Pljeskavica i lepinja på Lesscarbs vis
Till 4 personer
- 4 vitkål- och halloumiwraps, eller pitabröd/flatbröd av valfritt slag
- 1 paket MAX Delifresh kycklingburgare
- 1 sats hemmagjord ajvar
- 1 burk MAX majonnäs
- 1-2 gula lökar i skivor
- Valfri mängd krispig sallad
Så här gör du
- Börja med halloumi- och vitkålswrapsen om du väljer att göra egna bröd.
- Följ sedan receptet för ajvaren.
- Stek burgaren i olja på medelstark värme, djupfryst ca 3 min per sida, tinad ca 2 min per sida. Eller ännu hellre, grilla 2-3 min på varje sida.
- Lägg burgaren i wrapen och toppa med sallad, ajvar, lök och majonnäs.
Halloumi- och vitkålswraps
Till fyra större wraps eller sex mindre
- 300 gram grovt hackad, rå vitkål
- ½ paket MAX halloumiburgare (120 gram)
- 1 ägg
- 4 msk pofiber
- 1 msk fiberhusk
- ½ tsk salt
Gör så här
- Koka vitkålen i ordentligt saltat vatten tills den är mjuk, det tar cirka 15-18 minuter.
- Riv under tiden halloumin grovt på ett rivjärn.
- Häll av allt vatten du kan så kålen blir så torr som möjligt.
- Lägg kålen tillsammans med övriga ingredienser i en mixerbehållare och stavmixa helt slätt.
- Låt stå och svälla 5-10 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela upp degen med fuktiga händer till 4-6 lika stora delar.
- Tryck ut wrapsen, gärna till en mer oval form, på 2 plåtar, med bakplåtspapper på. Det är viktigt med fuktiga händer hela tiden så degen blir smidigare att hantera.
- Grädda 15-18 minuter, tills wrapsen får fin färg.
- Låt stå några minuter innan du lossar från bakplåtspappret, om de skulle sitta “för hårt” kan du fukta en handduk och gnida på bakplåtspappret. Då bildas ånga och brödet släpper lättare. Låt svalna under en handduk.
- Bröden går bra att frysa.
Hemmagjord ajvar
Du behöver
- 1 stor aubergine
- 2 stora röda paprikor
- 2 msk olivolja
- 1 stor vitlöksklyfta
- Valfri mängd röd chili (kan även uteslutas)
- Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela auberginen i två på längden. Lägg dem med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Dela och kärna ur paprikan, lägg bitarna på samma plåt.
- Sätt in i ugnen och låt stå tills paprikaskalet är svart, det brukar ta cirka 15-20 minuter.
- Lägg en ren handduk över grönsakerna så de ångar av, dra sedan av skalet från paprikan och auberginen. Använd en sked om det underlättar.
- Kör sedan paprika och aubergine i en matberedare till en slät massa.
- Lägg sedan över i en liten kastrull och tillsätt 2 msk olivolja, vitlök och valfri mängd chili, salt och peppar.
- Låt koka ihop till en tjockare kräm, cirka 15 minuter på svag värme. Låt svalna.
Tips
- Du kan även använda ångade kålblad istället för bröd.
- Du kan göra det ännu enklare för dig genom att köpa färdig ajvar på burk.
- Känns löken väldigt stark? Testa att lägga den i lite vatten med en gnutta vinäger och salt i cirka 30 minuter. Då drar du ut det skarpa i löken och den smakar friskare.
- Vill du göra egen majjo har du ju mitt kanonrecept på superenkel majonnäs med stavmixer här.
- Något annat som skulle vara väldigt smarrigt att ha till/i är syrad kål, jag har ett bra recept.
Hoppas att du gillar min Pljeskavica i lepinja och att du är sugen på att testa. Kram!
2 kommentarer
Hur ställer du dig till att deras kycklingburgare innehåller e331? Natriumcitrat är ju trots allt framställt av citronsyra som du tidigare skrivit inlägg om och fördömt helt.
Majonnäsen innehåller ju även e202 och e415. Enligt Äkta vara har e202 kopplats till allergiska reaktioner hos bland annat barn.
Hej! Det här var ett uppdrag där jag skapade recept av befintliga produkter. Jag har aldrig tidigare i mitt liv köpt färdiga köttfärsbiffar och det händer extremt sällan att jag köper majonnäs heller. Jag ser detta som inspiration, sedan kan du självklart välja att göra allt själv från grunden. Dessa produkter (av alla jag fick välja på) tyckte jag passade min målgrupp bäst och hade det innehåll som jag kunde stå för mest. Därför valde jag dem. Ibland är det snabba lösningar folk vill ha, då tycker jag att det kan funka bra för dem. Hoppas det var svar på din fråga.