Ljummen sallad är en stor höst/vinterfavorit hos mig. Enkelt att göra, gott, mättande och har många olika variationsmöjligheter. Den goda tahinidressingen kan jag äta med sked typ, och den går också bra att variera i konsistens och smak.
Ljummen sallad kräver en matig bas, topping av olika textur, nyttiga fetter och en god dressing till. Jag vet att många LCHF-are drar öronen åt sig när det kommer till sallader, men jag skulle springa fort som attan om jag inte fick äta grönsaker. Sedan står folk där med förstoppning istället. Nej tack. Jag äter sallad till varje mål och jag har aldrig knappt ens räknat grönsaker i mitt kolhydratintag. Det är också skillnad på olika nivå av lesscarbs-liknande kosthållningar. Äter du keto är detta inte en tallrik för dig fullt ut, men delar av den absolut! Är du LCHF eller Paleo? Ja men visst!
Jag tycker att dagsintaget är en viktigt komponent. Dessutom vill jag boosta min kropp med mycket näring. Och fettmängden i salladen går att öka ännu mera, eller dra ner på också för den delen om det skulle vara aktuellt. Rata inte grönsaker, det är nog det jag försöker säga.
Ljummen sallad
I min bowl använde jag följande:
- 2 rejäla nävar, finhackad grönkål/purpurkål/svartkål (du kan ta vilken du vill)
Stekte den i kokosolja (valfri mängd) och avslutade med Tamarisoja. - Ca 1 dl grovt hackad pumpa som jag stekte i kokosolja och salt
- Några valnötter
- 1/2 avokado
- Ca 1/2 dl rödkål (rå)
- Ca 1/2 dl blomkål (rå)
- 1 rejäl näve bladgrönt
- Lite rödlök och basilika (eller annan ört)
Tahinidressing
- Saften från 1/2 citron
- ungefär lika mycket Tahini (här finns lite olika sorter samt bilder)
- En skvätt olivolja
- Salt
- Lite spiskummin och/eller paprikapulver
- Chilisås valfri mängd (jag gillar denna från Skånsk Chili)
Gör så här:
- Blanda samman salften från citronen med tahinin till en jämn smet.
- Smaka av med olivolja, salt och kryddor.
Vissa tahinisorter är mer grova/torra i konsistensen och andra mer mjuka och lena. Det betyder att man kan behöva modda mängden ingredienser lite, vissa sorter kan göra att dressingen måste spädas med lite vatten. Men konsistensen ska vara en lös hummus, eller en lösare majonäs som en riktlinje.
Vego? Inte vego?
Denna sallad är alltså vegansk. Du kan såklart tillsätta något protein om du önskar, här kommer några förslag:
Ett annat alternativ är ju att tillsätta lite tonfisk eller kokta/stekta ägg.
Hoppas att det ska smaka!