Sommar och sol betyder grill och lata dagar. Jag grillar helst kyckling, och då lårfilé eftersom den är saftig även om man tvingas springa efter några ungar eller så. Det här är ett superenkelt och gott recept som jag hoppas att du ska gilla!
Jag älskar kyckling. Som du säkert redan vet om du följt mig ett tag. Min favoritdel är lårfilén, men sedan kommer den helstekta kycklingen tätt därefter, för den kan man ju även koka buljong på när man är klar 🙂
Mina föräldrar hade broiler när jag var liten, det var härligt och spännande, så kyckling ligger mig varmt om hjärtat och jag vill att de djur jag äter ska haft ett bra liv. Därför väljer jag svensk fågel märkt med den Gula pippin.
Till fyra personer:
- Ca 700 gram kycklinglårfilé (eller vanlig filé)
- 1/2 dl balsamvinäger (välj en utan tillsatser)
- 2 msk rapsolja eller kokosolja neutral
- 1 skvätt sriratcha eller torkad chili efter smak
Gör så här:
- Gör du spett skär du lårfiléerna i lagom stora bitar, annars kan du såklart grilla dem som de är.
- Lägg sedan marinaden i en påse tillsammans med kycklingen. Låt ligga så länge du hinner. Några timmar eller över natten. Ibland har jag mindre tid och låter dem marinera cirka 30 minuter och det fungerar bra det också.
- Grilla några minuter på varje sida och salta. Jag väljer alltid att salta vid grillningen så inte saltet drar ut vätskan ur köttet under marineringen.
- Gör en god majonäs, smaksätt med chili eller vitlök, eller kanske både och!
- Servera ett smarrigt tillbehör till, som en stor sallad eller grillad vitkål.
Vet du vad den Gula pippin är förresten? En kyckling eller kalkon som är märkt med den Gula Pippin kommer från en svensk bonde.
Såhär ser symbolen för den Gula pippin ut som du ska leta efter i butiken. Medlemsföretagen är Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon.
Surfa gärna in här och läs mer om den gula pippin och deras arbete där djuren växer upp under goda förhållanden med bönder som jobbar efter världens högsta krav om djurskydd