Fylld zucchini är den perfekta restfixaren. Enkel att laga, och perfekt till enkel middag eller mättande matlådor. Jag har alltid älskat detta eftersom jag brukade äta det med min farmor och farfar när jag var liten.
Fylld zucchini kan fyllas med det du har hemma. Köttfärssås, vegetarisk sås, kesoröra eller en grönsaksblandning med exempelvis pumpa, oliver och lök. Jag tycker att det är perfekt att spara mindre rester och sedan fylla zucchini eller aubergine med det och toppa med ost eller fetaost (eller båda…)
Fylld zucchini
Eftersom jag bygger detta recept på rester finns det inte en “vanlig” ingredienslista. Men detta är det du behöver för att laga rätten:
- Zucchini
- Fyllning
- Ost
Längre ner finns förslag på vad du kan fylla med. Osten jag använde var en lagrad ekoost, men det går jättebra med vilken ost som helst, mögelost, getost eller fetaost. Eller varför inte blanda lite?
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela zucchinin i två delar och gröp ut den med en vassar sked, glasskopa eller liknande.
- Finhacka det du skrapar ur och blanda det med den fyllning du vill ha i.
- Förgrädda zucchinin cirka 10 minuter i ugnen med lite salt på.
- Värm fyllningen medan du väntar.
- Fyll zucchinihalvorna, toppa med riven ost.
- Ställ in i ugnen igen, cirka 10-15 minuter eller tills osten har fått fin färg.
- Servera med en stor sallad och en god olivolja.
Förslag på fyllning
- Enkel köttfärssås
- Pulled pork med chipotle och Ingefära
- Tacofärs
- Någon annan av mina goda pulled-rätter
Hoppas att det ska smaka. Du kan också fylla aubergine, pumpa och tomat på samma sätt. Jag tänkte att man också kan fylla zucchini med svampstuvning och gratinera, det ska jag absolut testa snart. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Hehe.