Festliga, enkla och snabba tapasrätter. Finns det? Javisst! Tapas behöver inte vara krångligt, tidskrävande och svårt. Här hittar du 7 recept på tapasrätter som tar mig max 30 minuter att göra (kanske lite till om det är första gången för dig.) Då räknar jag även in att baka fröknäcke, från grunden. Ja det är sant!
Festliga, enkla och snabba tapasrätter är något jag växt upp med. Vi är riktiga tapas-junkies hela Lindkvist-klanen. Det är ju så gott och sällskapligt sätt att äta tillsammans. Jag har ätit otaliga tapasmiddagar i mitt barndomshem och jag har haft fler tapasbjudningar än vad jag kan minnas. Jag brukar säga till mina vänner:
Ta med några saker som du tycker om så ordnar jag lite tapas med dina grejer och det jag har hemma.
Jag älskar det sociala i tapasmaten, att man delar, kombinerar och äter tillsammans på ett annat sätt än om man serverar en rätt. Man kan plocka ihop nya smakfavoriter av en slump eller se någon annan vid bordet som kombinerar på det mest märkliga sätt, men i slutändan kanske det blir den kombon som smakar allra bäst.
Mina ledord när det kommer till tapas:
Min absoluta favorit på lördagen när jag var liten var salta kex med med vitlöksost från Crème Bonjour. Det ville jag hellre ha än godis eller sådant som normala barn önskade sig en lördagskväll. Ibland köpte mamma något annat märke, men det vad aldrig samma sak. Konstigt hur smaker och minnen kan bli så starka tillsammans. Jag får lixom myskänsla av vitlöksost från Crème Bonjour.
Nu har de såklart kommit med massor av nya smaker sedan jag var barn, ta dig en titt på deras hemsida vettja!
Jag tycker absolut att man kan äta tapas mitt i veckan. Finns inget mysigare än att ställa fram lite goda och superenkla tapasrätter och bränna av några avsnitt av en serie med Zarko eller se en familjefilm med barnen.
Recepten på omslagsbilden består av sju olika tapasrätter. Här ser du ingredienserna jag använt:
7 recept på festliga, enkla och snabba tapasrätter
Recept 1: Ljummen höstsallad med vitlöksost
Jag har alltid, alltid en sallad på mitt tapasbord. Det fyller ut, är fräscht och gott. En sallad kräver sällan recept, men denna består av:
- Ugnsstekt zucchini och kramad grönkål (du bara kramar ihop kålen med olja)
- Grillad paprika (köpt färdigt)
- Goda oliver
- Tunt skivade polka- och gulbetor.
På toppen la jag Crème Bonjour Grekisk vitlök och en färskostboll som jag delade i mindre bitar. Du kan ta vilken färskost du vill, eller blanda runt allt och få en krämigare sallad.
Recept 2: Supersnabba frönäcken med blåmögelost och avokado
Jag har alltså gjort dessa fröknäcken direkt från grunden eftersom jag inte hade några hemma.
Gör så här:
- Ta 1/4 av mitt recept på fröknäcke. (det blir ungefär 2 handflator stort beroende på tjocklek såklart)
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg det på en tallrik.
- Kör in i micron på full effekt 3 minuter.
- Öppna och vädra.
- Kör några minuter till. Den sista minuten brukar jag vända på “kakan”. Kör tills det blir helt torrt.
När knäcket snurrar runt i micron mosar du samman:
- 1 stor mogen avokado
- 1-2 msk Crème Bonjour Bleu
- Smaka av med citronsaft och lite salt.
Självklart kan du göra knäcket som vanligt, tyckte detta var ett kul tips om man inte kan hålla sig.
Recept 3: Grönsaker med dipp (klassiker)
Kanske inget riktigt recept, men hallå, kanske godaste ever. Hacka upp grönsaker, dippa rätt ner i burken på din favorit från Crème Bonjour, jag tog Grekisk vitlök.
Recept 4: Ugnsgratinerade champinjoner med kantarellost
Svamp och svamp är en bra kombo. Jag tror att jag skulle gilla allt man gör med den här osten. Min farbror brukar fylla krustader med den, och det var min favorit när jag åt krustader och bröd.
Du behöver:
- Champinjoner 1 förpackning
- 1 burk Crème Bonjour Kantarell
- Lagrad ost eller parmesan, 1 rejäl näve.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Borsta/tvätta svampen och ta bort foten.
- Ställ hattarna med hålet uppåt i en ugnsfast form.
- Fyll hålet med kantarellosten.
- Toppa med lagrad ost.
- Gratinera cirka 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Champinjonfötterna som är över kan du dippa i färskost eller ha i en sallad.
Recept 5-6: Kallrökt lax eller zucchini med pepparrotost
Här kommer vegorullar och laxrullar. Supergott båda två och kul att göra båda när man ändå är i farten.
Du behöver:
- 1 medelstor zucchini
- 1 paket kallrökt lax (100 gram)
- 1 burk Crème Bonjour Pepparrot
- Lite valfritt bladgrönt, exempelvis spenat (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skiva zucchinin så tunt du kan med kniv, ca 3 mm är optimalt.
- Salta lite lätt, ringa lite olja på och ställ in i ugnen cirka 5-8 minuter, de ska vara mjuka och rullvänliga.
- Låt svalna på balkongen eller liknande.
- Lägg en bit plastfolie på bänken, lägg ut den kallrökta laxen som en fyrkant.
- Bred färskosten på laxen och resten på zucchinin, rulla ihop. Lägg på eventuellt bladgrönt. Du använder plasten runt laxen som man använder en sushimatta. Ställ gärna in i kylen en stund.
- Skär med vass kniv munsbitar. Skölj kniven mellan varje snitt för att du ska få snygga snitt utan ostkladd på.
Toppa med svarta sesamfrön eller lite örter om du vill.
Recept 7: Färskostbollar rullade i salta nötter/parmesan
Du behöver till cirka 20 bollar:
- 1 förpackning Crème Bonjour Gräslök eller Vitlök 200 gram
- 100 gram parmesan
- Parmesan och/eller salta mandlar att rulla i.
Gör så här:
- Riv parmesanen grovt (eller fint funkar också)
- Blanda samman färskosten med parmesanen.
- Rulla med fuktiga händer bollar i lagom storlek.
- Rulla i parmesan, och eller salta mandlar, eller varför inte en blandning av dessa?
Dessa bollar passar som drinktilltugg, på sallad eller roligare servering till ostbrickan. Du vet väl att jag har ett superrecept på salta mandlar? Men du kan såklart köpa dem klara också.
Tips från coachen
Behöver du ett körschema för att göra mina festliga, enkla och snabba tapasrätter på minimal tid? Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Fixa zucchinin för salladen och zucchinirullarna så de hinner svalna.
- Gör fröknäcket.
- Hacka grönsaker till dippen och den sallad du behöver.
- Förbered champinjonerna, det sista du ska göra är att ta ut dem ur ugnen så de är varma vid serveringen.
- Gör färskostbollarna och avokadoröran.
- Gör lax- och zucchinirullarna.
- Servera!
Hoppas att du tyckte om mina festliga, enkla och snabba tapasrätter. De var väldigt roliga att göra. Jag blev lite nostalgisk till i somras då vi besökte min bror Eric. Vi var ju där i tre dagar och varje kväll åt vi tapas. Perfekt efter dagar ute på vift, och som du vet vid det här laget är vi mästare på tapas. Nu måste jag gå och ringa min bror så vi kan styra upp en ny tapaskväll inom kort.
Kram Fanny
PS. Läs om fler festliga, enkla och snabba tapasrätter hos Allt om mat, där jag är med tillsammans med mina duktiga matbloggskollegor.