Chipotlegryta

Chipotlegryta – fånigt enkel men fånigt god

Chipotlegryta med högrev var något jag blev väldigt sugen på utan att någonsin ha ätit det. Så är det ofta för mig. Kanske därför det smakar så rackarns gott när det är klart. Det här är bästa bjudmaten, enkel att göra, men smakar som att du lagat mat i mååånga timmar. Garanterat succé och du kan ha den i matlådan, använda den som taco-färs-ersättare och mycket annat smarrigt. 

Chipotlegryta är en gryta som du själv kan anpassa styrkan på. Chipotle är ju en rökt chili, och exempelvis min svärmor gillar inte för starkt men gillar verkligen den rökiga smaken av chipotle och då tål hon helt plötsligt mer starkt. Mina barn gillar också den här hettan, men vill du göra den mildare kan du såklart späda med någon mejeriprodukt eller servera en svalkande yoghurt till.

Chipotlegryta – med högrev

Till 6-8 portioner (lite beroende på tillbehör såklart)

  • 1-1,5 kg högrev
  • 4-5 gula lökar
  • 1/2 vitlök (5-6 klyftor)
  • 1/2 dl chipotle paste (finns bland tacosakerna)
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 tsk herbamare örtsalt
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 3-4 dl vatten
  • 2 större morötter (kan uteslutas om du vill)
  • Svartpeppar från kvarn och ev lite mer salt efter smak
  • Kokosolja att steka i

Gör så här

  1. Skala löken, skär den i båtar och stek den i kokosolja.
  2. Skär köttet i grova bitar och stek dem också några minuter. Salta och peppra.
  3. Tillsätt sedan samtliga ingredienser och låt puttra utan lock någon timme.
  4. Lägg sedan på locket och puttra ytterligare 2-3 timmar, tills köttet är mört.
  5. Jag späder med lite mer vatten om det känns torrt.

 

Chipotlegryta
Den här chipotle paste använder jag. Den finns bland taco-hyllan. Stark och magiskt god.

 

Chipotlegryta
Supersmakrikt, enkelt och perfekt i matlåda.
Chipotlegryta
Jag är nöjd med köttet när det faller isär enkelt. Bestäm du hur du vill ha ditt.

 

Tips

  1. Du kan variera köttet, både kyckling och fläskkarré fungerar fint.
  2. Det är väldigt gott att tillsätta hela champinjoner någon timme före servering, men min man är inget fan av det så jag brukar hoppa över det.
  3. Servera gärna en god yoghurtsås till, kanske denna myntasås, eller en klick naturell créme fraiche.
  4. Jag picklade polkabetor på samma sätt som jag picklar rödlök, ett tips att testa!
  5. På bilden serverar jag grytan med blomkålsris, men det är lika gott med exempelvis rostade grönsaker eller vitkålsmos.

 

 

Chipotlegryta

 

Hoppas att det smakar! Lämna gärna en kommentar, det värmer. Säg till om du undrar något eller önskar ett visst recept eller tips. Kram Fanny

3.7/5 (17 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Blev väldigt sugen på gryta nu! Jag har lite svårt för rökig smak, har du nåt förslag på vad man skulle kunna använda istället för chipotle?
Tack för väldigt fina recept och mycket inspiration! Senast testade jag pak choi på ditt vis, gillade supermycket! 🙂

Undviker alltid chipotle för jag fått för mig att det är rökigt haha. Blir ännu mer spännande att testa nu! Tack för svar 🙂

Den är så sjukt god!!!
Jag är verkligen ingen kock eller känner mig trygg med att laga mat. Men det här var så enkelt men smakar som att det är mycket mer avancerat! Denna blir min bjudrätt från och med nu ?

Fanny! Det verkar ha fallit bort några ingredienser i receptet. Det står måttangivelset men inte vilken ingrediens. Kan du fylla i luckorna tro? Hade varit magiskt. ??

Nej det har det inte <3 Du har en aggressiv adblocker, markera min sajt som säker. Sedan kommer det att funka 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök