Här är min version av pumpacheesecake. Krämig, smakrik och med ett syrligt lager på toppen. Väldigt enkel att göra – bara du har tålamod att vänta så den får gotta till sig över natten.
Receptet nedan är för 10-12 bitar pumpacheesecake (form 24 cm). Du behöver göra botten, fyllning och topping.
Botten
- 100 gram* (1 dl mandlar)
- 100 gram* hasselnötter (1 dl)
- 75 gram smör
- 1 msk kokosmjöl
- 1 tsk sötning sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
*Jag rekommenderar varmt att du köper en köksvåg om du inte har en, det är ett fantastiskt köksredskap och denna våg är den minsta och mest precisa jag haft till ett kanonpris.
Gör botten så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa samman nötterna i en matberedare, lägg sedan ner smör, kokosmjöl och sötning och mixa till en deg. (Tips: När du mixat nötterna kan du torrosta dem i en stekpanna i några minuter, för att få fram smakerna bättre, och ge botten en mer rostad ton.)
- Kläm fast en bit bakplåtspapper i botten på springformen, tryck ut degen och grädda 10 minuter.
Fyllning
- 1/2 dl sötning sukrin eller björksocker
- 3 ägg
- 3 dl pumpapuré
- 400 g färskost
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk torkad ingefära
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk nyriven muskotnöt
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
Gör fyllningen så här:
- Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät kräm.
- Häll i formen, och grädda kakan i 30 minuter (på 175 grader).
- Stäng av ugnen och låt kakan stå i ugnen i 30 minuter till.
- Efter 30 minuter, ta ut kakan och låt den svalna helt, ställ sedan in den i kylen över natten.
Topping
- 100 gram färskost
- 1/2 dl pumpapuré
- 20 gram smält smör
- 1/2 eko citron, saft och skal
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk sötning (kan uteslutas)
Gör toppingen så här
- Vispa ihop allt utom citronen till en kräm.
- Tillsätt sedan skal och citronsaft.
- Fördela röran över kakan, och låt sedan stå minst 30 minuter i kylen så krämen hinner samla sig lite.
Nu är pumpacheesecaken klar!
Hoppas du gillar den. Kommentera gärna nedan och säg vad du tycker.
Tips!
Om du gillar det här receptet borde du även kolla in min kokoscheesecake
Du hittar massor av recept och inspiration min kokbok “Det stora matäventyret”. Du lär dig även matsmarta tips och hur man involverar barnen i köket. Alla recept är fria från mjölk, gluten, socker och passar både LCHF- och Paleo-kost!
Du hittar ett signerat exemplar av boken här: Det Stora Matäventyret
2 kommentarer
Den där pumpacheesekakan låter bara så underbart god! Brukar inte baka kakor, har svårt att bara ta lite…..Men, till helgen ska här bakas, både cheesecage och frukostbullar av ngt slag!
Snälla Fanny — jag har skrivit tidigare och frågat om du inte har ngn som helst möjlighet att ange antal kolhydrater i dina fina recept. Har du tänkt ngt på det, eller blir det för jobbigt och tidskrävande för dig? Blir glad om du kan svara. Kram / Karin
Hej! Vad roligt att den verkar god, det var den också om jag inte missminner mig, var ju ett tag sen jag bakade den 🙂
Som jag alltid svarar när ni eftersöker kolhydratberäknade recept. Jag tycker inte att det är den viktigaste informationen och väljer att utelämna det. Alla mina recept faller inom ramen för LCHF. För mig är det viktigare att du och de andra läsarna lär er att anpassa era måltider efter era mål. Ni alla kanske kan äta x, men behöva justera tillbehören något beroende på ert mål. Om du verkligen vill räkna (vilket jag ev rekommenderar någon vecka bara för att ha lite koll, inte över tid) kan du lägga in alla ingredienser i kostbevakningen.se och sedan dela på antalet bitar eller portioner. Men det blir inte alltid 100 %, och speciellt inte när det gäller bakningen. Lycka till! Kram Fanny