Kanelbullar mamma. Det vore gott sa Sixten och såg på mig med sina stora bruna ögon. Oj, tänkte jag. Hur ska jag göra det? Socker, mjölk och glutenfritt? Som gärna passar mina läsare också, hehe. Det här blev mitt försök 1, och jag tycker att det smakar som bullar, men kanske inte samma form som vanliga bullar. Men det är ju svårt att göra ett substitut 100 % likt originalet.
Vi utgick helt enkelt från mina semlor LCHF (mejerifria) som är supergoda. Sedan bredde vi på ett lager (generöst sådant) bullfyllning på kanelbullarna, och klämde ihop till någon blandning av muffins och bull-mackor. Haha, mina barn är med om en del, men de verkar mest gilla det så här långt i alla fall.
Kanelbullar LCHF
Använd receptet för Semlor LCHF men byt ut smöret mot 2 msk kokosolja. Vi använde kokosolja med smak. Du ersätter sedan mejerierna i bull-receptet med kokosmjölk eller kokosgrädde. Resten gör du precis som receptet beskriver.
Vill du göra helt nötfria kan du göra dessa mejerifria pofiberbröd, tillsätta sötning och kardemumma. Det ska jag göra till Sixten som ska ta med sig en bulle till skolan imorgon. De har precis som andra skolor totalt nötförbud.
Gör en klassisk bullfyllning, jag blandar rumsvarmt smör ca 100 gram med
(Länkarna nedan är adlinks)
- Äkta kanel ca 1/1-1 msk
- Vaniljpulver ca 1 tsk
- Björksocker valfri mängd, kanske 1/2-1 msk
Bred på en rejäl klick bullfyllning, kläm ihop bullhalvorna. Servera!
Det är alltså bullarna som är helt mejerifria, smör brukar oftast ses som mejerifritt då det innehåller väldigt lite kassein (mjölkprotein), men för helt mejerifritt är det nog bäst att ta stel, smaklös kokosolja, men det kommer ju såklart inte ge den smöriga smaken.
Barnen rensade tillsammans med sin och min kompis faten, jag tolkar det som ett godkänt betyg. Det här känns som ett recept att jobba vidare med i andra former, kanske ta kakao i istället för kardemumma och breda på ett lager smörkräm med punch eller liknande… Ja nu har jag saker att testa alltid!
Just det, vill du läsa mer om xylitol – Björskocker, rekommenderas detta inlägg. Gillar du den här typen av inlägg? Klicka gärna gilla nedan eller lämna en kommentar. Ha en fin dag. Kram Fanny
5 kommentarer
Jag brukar göra en äggwrap som jag brer smör+kanel+sötning på, rullar ihop och skär i lagom bitar.
Typ såhär: http://helandemat.se/Recept/kanelrullar/
Det gillar både jag och mina barn 🙂
Det här receptet var mer likt det jag brukar göra. Lite enklare 🙂
https://tessalisa.wordpress.com/2016/03/14/aggrullar-kanelbullesubstitut-lchf/
Ja men precis, men jag ville verkligen ha till en kardemummasmakande bulle 🙂
Det är ju inte så brödigt lixom 😉
Man kan köpa ghi eller göra egen också om man vill ha mejeriproteinfritt. Men så klart är man tokallergisk kanske man ska skippa det helt.