Hemmagjord choklad har jag velat testa länge, men varje gång jag fått hem kakaosmöret har några mindre personer i familjen, 6 och 3 år ätit upp allt. Haha. Ja de är för gulliga de där smågrisarna. Det här är hur som helst ett väldigt smaskigt recept som jag verkligen tycker att du ska göra om du gillar choklad. Jag har valt att utesluta sötning helt, förutom lite lakritspulver en i en av dem, men jag tipsar om hur du gör om du vill söta. Har man andra smaker till tycker jag inte att det behövs något sött, men jag är ju inte så sötsugen heller.
Hemmagjord choklad är verkligen enkelt att göra, och en rolig sak att göra med barn eller barnbarn. Det går dessutom snabbt att svänga ihop, vilket är skönt.
Bodystore brukar bjuda mina följare på generösa rabatter, under erbjudanden och rabatter lägger jag upp dem när de dyker upp.
Bodystore har fri frakt, stort utbud och snabba leveranser. Alla mina produkter från detta recept har jag klickat hem hos dem. Längre ner ser du en lista på det jag använt.
Hemmagjord choklad – Du behöver
- 100 gram kakasmör (även kokosolja går bra, men ger lite annan smak)
- 1 dl kakao, gärna raw, eftersom det är mildare i smaken.
- Knappt 1 tsk vaniljpulver
- Valfri sötning, se nedan. Eller uteslut helt!
Sötning
När du sötar är det en stor fördel om du väljer en flytande variant eftersom det annars kan vara svårt att få det att blandas ordentligt. Jag har använt björksocker, men det löses inte upp, men jag bryr mig inte så mycket om det. Vill du ha något flytande kan du testa följande:
LCHF
- Fibersirap Fiber sirap är en söt sirap, men inte alls lika sött som vanligt socker. Den består av prebiotiska fibrer som är bra för matsmältningen.
- Steviadrops (finns många olika smaker, jag gillar vanilj och kokos)
- Björksocker (detta har jag skrivit ett längre inlägg om här)
- Lakritspulver (funkar för Paleo också) Jag hade ca 1 tsk till 1 sats, men testa dig fram.
Här vill jag tillägga att sötning och viktminskning sällan är den bästa idén, men vill du göra choklad eller baka tycker jag att det ska vara njutbart och gott och ett val du är nöjd med. Men du kan alltså hoppa över sötningen helt och få en mycket mer vuxen smakupplevelse.
PALEO
- Yacónsirap
Fungerar probiotiskt, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Men själva sockret tas inte upp av kroppen då FOS (fructooligosaccharides) inte tas upp i tarmen. Det betyder att Yaconsirap inte påverkar blodsockret som vanligt socker gör. - Honung
Jag föredrar en Svensk honung från mitt närområde, men det är inte alltid lätt att få tag på. Därför länkar jag en god ovan.
Topping till chokladen
- Frystorkade jordgubbar (favorit)
- Frystorkade hallon
- Kakaonibs
- Salta mandlar (eller andra salta nötter)
- Riven kokos eller kokoschips
- Macadamianötter
Det var även några fina läsare som tipsade om pepparmyntolja i chokladen, superbra tips!
Hemmagjord choklad – Receptet
- Smält kakaosmöret (eller kokosoljan) försiktigt i ett vattenbad. Ta av från värmen.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
- Häll upp i små formar eller på en mindre form med bakplåtspapper i botten.
- Låt svalna i kylskåp, gärna över natten.
- Skär bitar om du gjort en “kaka”.
Tänk på att chokladen har en smältpunkt på runt 25 grader så om du håller den för länge i handen smälter den snabbt. Ät den därför väl kyld och skär gärna bitar som passar sig att lägga in i munnen direkt utan att bita av hälften.
Smaken då?
Jag tycker att den är supergod! Jag gillar inte sötsliskig choklad, om jag köper choklad köper jag 90 % men är du den som äter 70 % kanske du vill ha i någon sötning. Välj den sötning du gillar, några droppar Stevia är inte helt fel. Det har jag testat, och det smakade bra 🙂 Finns ju olika smaker om man vill skoja till det.
Hoppas att detta var intressant, och att du blir sugen på att testa. Kram Fanny
18 kommentarer
Kanon! Jag som precis har köpt kakaosmör!
Toppen!! <3
Ååå! Vad gott 🙂 måste prövas!
Ja! Gör det 🙂 <3
Oh vad spännande, måste jag testa!
Vart köper man frystorkade jordgubbar?
Jag får oxå ofta problem med magen av olika sorters sötningsmedel, vilket är snällast mot magen? Äter moderat Lchf.
Hej! De frystorkade jordgubbarna är länkade i inlägget, ganska långt ner. För min mage funkar björksocker väldigt bra, men det löses inte upp i fett, då behöver man en flytande variant. Kram!
Hej, ser supergott ut! Hur länge håller sig denna chokladen? Är det någon som testat att frysa in den?
/Anna
Hej!
Man brukar inte frysa choklad, det går givetvis men fettet vandrar ut lägger sig som en grå hinna utanpå godbiten. Ser oaptitligt ut men är såklart ätbart. Det kan räcka med att du lägger choklad någon vecka i kylskåpet så ser du.
//Anna-Karin
Det vet jag, men jag gillar den sådär kall… hehe!
Hej!
Tack för finfin inspiration, har inte ens tänkt tanken att man kan göra själv! 🙂
//Anna-Karin
Vad roligt att du gillar. Det är så gott och enkelt att svänga ihop!
Hej!
Hur mycket kolhydrater kan man uppskatta att grundreceptet innehåller med lite björksocker som sötning? Om en vanlig 85% mörk choklad innehåller typ 15-20g per 100g, är det ungefär samma eller mindre?
Tack för ett toppenrecept! Så enkelt och gott. Testade med flingsalt. Mums!
Vad roligt! Blir väldigt glad om du lämnar 5 stjärnor på receptet! tack. Kram Fanny
Jag använde honung och agavesirep som sötning. Det jag funderar på är varför fettet och kakaon stelnar på toppen och all sötning ligger flytande under..? ?
Har du något tips för att det inte ska dela sig när det stelnar? 🙂 ?
Hur mycket xylitol är lagom till den här satsen?
Hur mycket björksocker är lagom till den här satsen?
Det beror på hur sött man gillar. Jag skulle ta kanske 1 msk?