Den här pannacottan smakar som en citronglass jag åt i barndomen. Otroligt god och en fräsch avslutning på en god middag.
Citronpannacotta med hallonsås
Ingredienser till 4 personer:
- 1,5 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
- Skalet från 1 citron (välj alltid eko när du använder skal från citrus)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 knivsudd gurkmeja (endast för färgens skull, kan uteslutas)
- 1 tsk sötning
- 4 dl grädde
- 1 msk citronsaft
- 2 dl tinade hallon
- 1/2- 1 tsk sötning
Gör så här
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.
- Tvätta citronen och riv det yttersta skalet. Blanda samman det tillsammans med vaniljpulver, gurkmeja, sötning och grädde i en kastrull.
- Koka upp på svag värme och låt bubbla några minuter. Dra sedan av från plattan.
- Vispa ner gelatinbladen och låt pannacottan svalna till cirka 20 grader innan du häller upp den i formar. Detta för att all vanilj inte ska hamna i botten utan fördelas i formen. (om du vill ha pannacottan helt slät kan du sila bort citronskalet, jag tycker att det kan vara kvar)
- Låt stå kallt cirka tre timmar.
- Blanda samman hallon, citron och sötning och häll över pannacottan, om du vill kan du sila igenom en finmaskig sil för en helt slät sås. Men jag gillar lite hallonfrön. 🙂
Tips!
Om du gillade det här receptet, kolla in min saffranspannacotta
3.3/5
(56 Reviews)
12 kommentarer
Hej,
Just nu kör jag en tävling på min sida där man kan vinna ett presentkort värt 250:- hos Kryddtorget.se.
Den som först lägger upp 20 recept vinner.
Läs mer här: http://www.lchfarkivet.se/tavla-och-vinn-ett-presentkort-vart-250-hos-kryddtorget-se/
Hej!
Ska laga denna ikväll till fredagsmyset 🙂
Tror du den blir bra att göra kvällen innan?
Eller helst samma dag?
Vill du bara förtydliga receptet. Det står att man ska blanda ihop allt fram till grädden, grädden ska sjudas o sen i med gelatinbladen. När jag häller i gelatinbladen, är det då jag heller i det andra jag blandat ihop då, vaniljen o citoronen eller ska det koka ihop med grädden från första början?:)
PS. Vad tror du om att använda vaniljstång istället för vaniljpulver? Är det typ sånt vaniljpulver som finns att köpa, du vet den där lilla burken med rött lock, tror det står ekologiskt vaniljpulver om jag inte minns fel?:)
Tack!!
Du kan göra den kvällen innan! Det funkar jättebra. Lägg på hallonsåsen vid servering. Jag har förtydligar receptet nu, kolla och hör av dig om något känns oklart. 🙂
Du kan absolut ta vaniljstång om du vill. Jag använder precis det du menar, liten burk med rött lock. 😉
Tack för ditt svar! Toppen 🙂
Så lite så! Lycka till! Posta gärna en bild på facebook.com/lesscarbs.se så jag får se! <3
Hej!
Nu är det jag igen:)
Glömde köpa citronsaft. Antar du menar den gula citronen i plast? Går det bra att pressa ut en msk färsk saft från själva citronen istället tror du?
Hej igen! Jag menar alltid citronsaft från själva citronen. Skulle aldrig köpa den där plastcitronen. Haha. 🙂
Mums. Går den att göra på kokosgrädde tror du?
Javisst! Funkar toppen.
Hej Fanny, jag undrar om det går att ersätta gelatinblad/pulver med tex xantamgum? Eller något annat som gör att det tjocknar? Fiberhusk? Chiafrön? Jag hittar inte gelatinbald där jag bor, jag är säker på att det finns… men min japanska är inte på top 😉
Kolla efter Agar-Agar, en alg! Borde finnas i Japan!
Bruh va e dehär, koka på låg värme. Nån missa hemkunskapen men ok.