Pepparkaksgranola – ett måste på julen! En knaprig granola är förresten aldrig fel. Med pepparkakssmak blir det om ännu lite bättre. Kombinationen knaprigt möter krämigt är perfekt till frukost. Servera med smoothie, yoghurt eller toppa en pannacotta eller cheesecake med det.
Pepparkaksgranola är dessutom en fantastisk julklapp! Jag har samlat många ätbara presenter i detta inlägg som heter just Ätbara presenter. Det är helt min melodi, att ge bort något som är gott, hemmagjort och om det dessutom är lite nyttigare är det ju bara plus.
Pepparkaksgranola
Till cirka 5 dl
- 1 äggvita
- 50 g sötmandel
- 50 g hasselnötter
- 20 g skalade sesamfrön
- 50 g normalsaltat smör
- 70 g mandelmjöl (lite drygt 1,5 dl)
- 70 g kokosflingor (lite drygt 1,5 dl)
- 4(-6) tsk pepparkakskrydda (har börjat gilla ännu mer krydda)
- 1 nypa salt
Gör din pepparkaksgranola så här
- Vispa äggvitan bubblig.
- Blanda sedan ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna grovt.
- Fördela smöret med fingrarna tills konsistensen är sammanhängande och du kan forma en stor klump.
- Smula sedan “klumpen” grovt över en plåt som du ställer in i 150 grader varmluft cirka 15-20 minuter.
- Rör runt försiktigt var tredje minut. Rör du för mycket kommer det bara bli smulor kvar på plåten, och jag älskar stora bitar.
- Nötterna ska vara krispiga utan att smulorna bränns.
Tips
- Förvara den färdiga granolan i en tätslutande burk i kylskåpet. Jag gör det alltid med nötter och fett för att det ska hålla sig fräscht längre. Dessutom smakar den så mycket godare tycker jag!
- Prova gärna någon av mina andra granolor.
- Vill du göra den mejerifri, ersätt smöret med kokosolja.
- Vill du ha den sötare tillsätter du en gnutta valfri sötning.
Här har jag samlat ihop några produkter som du behöver för att göra granola bowlen ovan, som du enkelt klickar hem via Bodystore.com. Glöm inte att kolla om det finns någon aktuell rabattkod, jag samlar alla under mina erbjudanden och rabatter.
- Mandelmjöl (eko storpack)
- Kokosflingor/riven kokos
- Sesamfrön
- Mandlar eko
- Kokosolja med smak
- Lingonpulver
24 kommentarer
Hello,
This looks great! What is pepparkakssmak? Thanks.
Hi, thanks for your kind words. Pepparkakssmak means gingerbread flavor. Hope you enjoy! /Fanny
Gingerbreadflavour
vilka grader om man inte har varmluftsugn?:)
Alltid 20-25 extra om man har vanlig ugn. 🙂
Hej där, ser riktigt smaskigt ut. Har en liten undran, hur mycket ör 70 gram, kan du översätta det i matskedar? 😉
Det blir 11 msk, så lite drygt 1,5 dl.
Hej där, ser smaskens ut nu när det närmar sig jul. Har en liten fundering, hur mycket kan man säga att 70 gram är, om du jämför med msk/dl? 😉
Ser supergodt ut! Hva består pepperkakekrydderet av? 🙂
Kanel, ingefära, nejlika, kardemumma. Det är en färdig påse man kan köpa hör i Sverige.
Supergod!! Denna har blivit min nya favoritfrukost tillsammans med rysk yoghurt, äter det varenda morgon och tröttnar aldrig 🙂
Vad roligt! När du tröttnar får du helt enkelt byta smak! 🙂
Hej Fanny! Receptet ser riktigt smarrigt ut. Jag tål inte hasselnötter och funderar över vad jag ska ersätta dessa med. Har du några bra förslag?
mandlar! Det tycker jag är godast, men säg inte till någon. 🙂
Kan man utesluta smör? 🙂
Testa att ersätta med kokosolja! 🙂
Hej. Tack för en super god pepparkaks granola. Hur många gram kolhydrater innehåller 1 del på ett ungefär?
Hej! Det vet jag inte riktigt, har räknat för längre sedan men jag minns inte. För att få ett ungefär kan du lägga in alla ingredienser i kostbevakningen.se och sedan dela på antalet portioner. Det brukar stämma sådär när det gäller bakning, säkrast är att räkna ut allt för hand, men det tar såklart mer tid. Lycka till! 🙂
Hej!
Går det lika bra att skippa mandelmjölet?
Kram Cicci
Du bör ersätta med något annat. 🙂
Er mandelmelet malede/blendede mandler eller er det fedtreduceret mandelmel? Tak 🙂
I svenska recept kan du utgå från att vi aldrig använder fettreducerat mjöl. Jag har inte det i något recept. Kram!
Gott! Men blir väldigt smuligt och torrt när jag gör den, vad kan jag göra åt det? Mer äggvita? Ska den vispas hårt eller bara bli tunn och bubblig?
Du ska knåda ihop smeten så det blir en hård klump som är helt sammanhängande, sedan göra stora klumpar på plåten 🙂