Guldmjölk är något jag brukar dricka på vintern. Varför jag inte dricker den på sommaren kan jag inte riktigt svara på mer än att den smakar extra bra när regnet eller kylan biter tag i fönsterrutorna och jag bara måste mysa till det.
Gulmjölk brukar vi kalla för glittermjölk, Betty tror verkligen att det heter så. Och det låter ju än bättre än guldmjölk. Hon tycker bra om den, och det känns roligt. Jag tycker att det är gott att ta en kopp på kvällen framför en bra serie. Gurkmeja är antiinflammatoriskt och man ska alltid tillsätta lite svartpeppar som hjälper till att ta upp näringen i gurkmejan.
Smakkompisar:
Kardemumma, kanel, ingefära, chili, kanel. Alla dessa kryddor kan man tillsätta vid tillagning eller pudra över den färdiga drycken.
Guldmjölk – snabbvarianten
- 2,5 dl valfri mjölkdryck – växtbaserad, typ kokosdryck, mandeldryck eller ca 0,5 dl kokosmjölk och 2 dl vatten
- 1 tsk gurkmeja-latte-pulver med vaniljsmak
- ev lite sötning efter smak, exempelvis lite björksocker
- Kanel att toppa med
- 1 tsk-1 msk kokosolja (ta så mycket du vill)
Jag väljer oftast att köpa en burk färdigblandad gurkmejalatte-pulver, den är så god, speciellt den med vanilj. Den finns även med Ingefära, och det älskar ju jag ❤️ Men det går såklart att göra helt från grunden, se nedan!
Lästips:
- Läs gärna detta inlägg om björksocker (xylitol)
- Läs gärna detta inlägg om kanel
- Läs gärna detta inlägg om kokosolja
Mer om gurkmeja och egen gurkmejapasta
Vill du veta mer om gurkmeja och hur du ska använda det, varför det är bra eller om du vill göra egen gurkmeja-pasta från grunden (som du kan använda till guldmjölk) rekommenderar jag detta inlägg där allt finns samlat:
https://lesscarbs.se/samarbete/gurkmeja-varfor-du-bara-maste-alska-det/
Hoppas att det smakar! Gillar du guldmjölk? Skriv gärna en kommentar.
15 kommentarer
Spännande med gurkmeja, måste läsa på lite mer! Dricker du guldmjölken varm eller kall?
Varm! 🙂 Men ska göra ett smoothierecept också!
I de flesta recept på guldmjölk står det att man först ska göra gurkmejapasta, som man sedan blandar med någon form av mjölk. Vad är vitsen med det? Kan man inte lika gärna hälla gurkmejan som den är direkt i mjölken?
Jag tror att det är något med att ämnena aktiveras, men jag är inte 100 % säker. 🙂
Nu har jag testat snabbvarianten från bodystore och det är ju väldigt gott! Behövs verkligen ingen sötning 🙂
Vad kul! Nej eller hur, den är supergod!
Måste testa!
Dum fråga kanske, men smakar gurkmeja något?
Vilken mjölk föredrar du? Om mandelmjölk, gör du egen eller funkar den man kan köpa i affären?
Hej! Det smakar… Gurkmeja, rätt speciell smak tills man är van, men supergott! Du kan köpa osötad mandelmjölk om du inte har hemmagjord. 🙂
Gurkmeja smakar gurkmeja, haha! Det har en rätt speciell smak, men jag gillar den verkligen! du kan ta vilken osötad du vill, jag föredrar mandelmjölk.
Får jag fråga var den fina runda muggen kommer ifrån? Jenny
Hej! Det är ett loppisfynd. 🙂
Koppen ser ut som de min mamma och mostrar har, de kommer från Pentiik ? https://www.pentik.com/en/table-settings/mugs-and-cups
Ja precis! Dock är mina lixom marmorerade, men de nya verkar vara släta 🙂
Önskar ditt nyhetsbrev
Hej och vad roligt! Här registrerar du dig för brevet! https://lesscarbs.se/nyhetsbrev/
Kram Fanny