topping till smoothie

Lesscarbs testar och berättar mer om vaniljpulver

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Nu ska vi reda ut det här med vaniljpulver. Vilken är bra och vilken är mindre bra. Hur ersätter man vaniljsocker i äldre recept med vaniljpulver? Hur smakar det och vad kostar det? Skiljer det sig mycket mellan olika märken? Vi tar allt på ett bräde så behöver du inte fundera mer på det sen. 

Skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver

Vaniljsocker innehåller för det första socker, till största del faktiskt. Sedan är det en rad andra tillsatser och stärkelse. Även om det inte blir stora mängder känns det rätt onödigt om man kan använda vaniljpulver som består av malda vaniljstänger, ingenting annat. Det ger en rik vaniljsmak, och man behöver inte använda så mycket per gång. Vaniljpulver livar upp vilken smoothie, glass eller bakverk som helst. Förvara mörkt och svalt. En burk kan hålla upp till två år!

Bra märken

Det vanligaste märken du hittar i affären är dessa som du ser i bild nedan. Det skiljer en del i pris, den första från Urtekram är den billigaste, runt 30 kr/burk och de andra kostar mellan 50-100 kronor/burk  (den sista innehåller något mer än de andra och är därmed lite dyrare) Burk nummer två har även en flytande variant med vaniljextrakt, den uppskattas av många. Men jag föredrar helt klart pulvret, det är trevligare på något vis, mer än så har jag inte analyserat det hela. 🙂

Vaniljpulver LCHF

Vilket vaniljpulver rekommenderas?

Jag är väldigt nöjd med alla vaniljpulver ovan sett till smak och alla är eko. Den sista burken, den platta kommer från Kung Markatta och den får ett stort minus eftersom den ibland innehåller större bitar. Den känns inte så bra pulveriserat som de andra. Det är inte gott i smoothie eller kokosgrädde där man vill ha en slät konsistens.

Den första burken från Urtekram har en något ljusare färg än de andra, och det kanske är lite snyggare med en mörkare variant. Men nu är vi inne på extrema petitesser om du frågar mig. Smaken är bra på alla fyra! Eftersom den första från Urtekram kostar hälften av vad de andra kostar kan jag inte motivera att köpa en som är dubbelt så dyr. Därför väljer jag den från Urtekram, rätt enkelt, eller hur?

Ersätta vaniljsocker med vaniljpulver

Du behöver mindre mängd vaniljpulver än vaniljsocker. Man brukar säga att ungefär 1/2 tsk vaniljpulver motsvarar 1 tsk vaniljsocker.

vaniljpulver

Var köper jag enklast?

Du hittar det på ICA, COOP, Willys, Hemköp, Paradiset och andra välsorterade matbutiker. Köper du det i en fysisk butik hittar du det vid bakgrejerna, brukar stå bredvid vaniljsockret. Jag väljer dock att köpa det på nätet. Det brukar skilja rätt många kronor, och eftersom exempelvis Bodystore har fri frakt brukar jag beställa hem ett gäng där och speciellt när de har erbjudande!

Under vecka 9 har Bodystore 15 % rabatt på allt från Urtekram, vilken betyder att en burk vaniljpulver kostar 22 kr! Jag vågar inte säga hur många jag köpte på en gång. Min man gav mig en undrande, lång blick, haha!

urtekram-vaniljpulver

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

9 kommentarer

Vilket och vilka superba inlägg du gör! Jag har lusläst allt jag kan hitta och min hjärna vill starta en lesscarbs.seTVÅ för att jag vill på något vis föra allt du säger vidare. Du gör det så enkelt och det gör mig så glad!
Testat äggmjölk på blivande ettåringen och vilken hit, plockmat visade sig vara vad hon längtat efter och jag gör så mycket hemlagat jag orkar. Oftast utan gluten men med både grädde och creme fraiche.

Sedan kan jag inte låta bli att beundra dina matbilder OCH samtidigt undra om du slängde vaniljpulvret du lekt runt med eller pillade tillbaka det i burkarna? (här är en sådan där gapskrattande emoij med tårar)

Ja. Du är bra himla bra du! Tack för att du har detta som passion och hittat en perfekt plattform att dela med dig på!
Trevlig helg 🙂

Tack för månadens härligaste kommentar! Haha. Ett sätt att hjälpa mig är att dela inlägg på sociala medier, det gör mig så glad 🙂

Plockmat tycker jag är så bra, får fortfarande inte mata Betty någonsin, hon fyller 3 i veckan.

Du känner mig säkert så väl vid det här laget att du vet att jag aldrig skulle slänga mat. Så självklart pillade jag tillbaka allt igen, haha!

Tack snälla för värmande ord, så kul! Kram

Snälla – det heter VAR hittar jag det och det? Inte VART.
VART är en riktning – vart kommer jag om jag går åt det där hållet…
Om man söker en plats är frågan: VAR finns det att köpa…

Tack för dina värmande ord. Jag är väl medveten om det, då jag läst 90 HP svenska, men ibland blir det fel. Hoppas att ni alla förstår vad jag menar ändå.

Hej hej!
Är lite kluven om jag sta köpa alla bärpulver inför julbadet mm men tycker dom är lite dyra eller?
Tack för alla goa underbara recept,gillar dig och dina enkla ärliga inlägg,passar mig perfekt för känner igen mig själv i ditt sätt att både prata/skriva både i inlägg och på bloggen. Stor eloge till dig,du ger mig mycket goa enkla smarriga rätter??
Kram Lena

Hej! Ja de är dyra eftersom man behöver väldigt stor mängd bär för att få fram pulvret. Men det smakar desto mer, jag gillar dem verkligen! Tack Lena, din kommentar och komplimang värmer verkligen. Så ärligt skrivet. Tack snälla du <3 <3 <3

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök