Glutenfritt bröd med probiotika gräddat i limpform, bakat utan jäst eller surdeg med Probioplex från Helhetshälsa.

Glutenfritt bröd med probiotika – utan jäst & surdeg

Inlägget innehåller reklam för Helhetshälsa och adlinks till Bodystore

Glutenfritt bröd med probiotika är ett smart och naturligt sätt att baka bröd helt utan jäst eller surdeg. Här låter jag Probioplex från Helhetshälsa stå för jäsningen – och resultatet blir ett saftigt, luftigt bröd med mild syra och mycket näring. Grundreceptet fick jag av Madeleine på Helhetshälsa, och jag har gjort om det lite här enligt mina preferenser.

Glutenfritt bröd med probiotika är ett roligt och annorlunda sätt att baka bröd – helt utan jäst eller surdeg. I det här receptet får probiotikan stå för jäsningen, och resultatet blir ett saftigt, luftigt och syrligt bröd som är så gott! Jag har även bakat ett annat glutenfritt bröd på bovete, också det helt utan jäst eller surdeg.

Förpackning av Probioplex från Helhetshälsa, probiotika med fem livskraftiga bakteriestammar som kan användas i matlagning, bakning och som dagligt tillskott.
Probioplex från Helhetshälsa – probiotika med fem bakteriestammar som även kan användas i matlagning och bakning.

Jag använder Probioplex från Helhetshälsa, ett tillskott med fem livskraftiga bakteriestammar, bland annat Lactobaciller och Bifidobakterier. Ju fler bakteriestammar per kapsel, desto svårare är det att få dem att överleva tillsammans – och det är därför just Probioplex sticker ut. De här bakterierna är noggrant utvalda och testade för att fungera ihop, överleva transporten genom magsäcken och hålla sig stabila i rumstemperatur. De är dessutom mikroinkapslade för att komma levande hela vägen ner i tarmen, och inulin tillsätts som mat till bakterierna.

Det viktigaste är inte hur många bakterier som får plats i kapseln, utan hur många som överlever och fortsätter vara aktiva. Det är just det som gör Probioplex så användbar – du kan äta kapslarna som de är, öppna dem och tillsätta i maten eller använda innehållet i bakning, precis som jag gör här. Samma kapslar funkar också utmärkt till att göra egen kokosyoghurt med.

Mjölksyrabakterier är mikroorganismer som bryter ner socker till mjölksyra. De används för att konservera mat – till exempel surkål och yoghurt – och de tillhör vår naturliga tarmflora. Att äta mjölksyrad mat (som inte är pastöriserad) är ett enkelt sätt att stötta kroppen, och med probiotika i kapslar kan man ge tarmfloran en extra skjuts på ett smidigt sätt.

Om du är nyfiken på hur du också kan använda probiotika i maten kan du läsa mitt recept på syrlig kokosyoghurt med probiotika – mejerifri. Där använder jag samma produkt, Probioplex, för att skapa en helt naturligt syrad yoghurt. Du kan alltså både baka bröd och göra yoghurt med samma kapslar – det är fascinerande hur mycket de små bakterierna kan göra.

Vill du läsa mer om probiotika i allmänhet och hur olika bakteriestammar fungerar? Då kan du även kika på min artikel Mjölksyrabakterier – en miniguide.

Närbild på skivat glutenfritt bröd med probiotika, luftigt och saftigt inkråm från bröd jäst med Probioplex.
Luftigt och saftigt bröd med mild syra – bakat med Probioplex från Helhetshälsa.

Recept Glutenfritt bröd med probiotika

Brödet får en naturlig, mild syrlighet och en luftig struktur som påminner om surdeg, men helt utan krångel. Du behöver varken jäst eller surdegsgrund – bara lite tålamod och bra bakterier.

Du behöver

Torra ingredienser
7–8 dl glutenfritt mjöl (jag använder en blandning av teff, durra och fullkornsrismjöl)
2 msk psylliumfröskal eller 1 msk fiberhusk
3 kapslar Probioplex från Helhetshälsa (skruva isär och häll innehållet i mjölet)
1,5 tsk salt
6–7 dl vatten, lite varmare än fingervarmt

Gör så här

  1. Blanda mjöl, psylliumfröskal (eller fiberhusk), salt och innehållet från tre kapslar Probioplex i en stor skål.
  2. Häll i vattnet och rör om tills du får en slät och lös deg. Den ska inte vara torr – en lös deg gör att bakterierna får utrymme att arbeta och jäsa degen naturligt. Så addera hellre lite extra vatten än att degen är för torr.
  3. Häll degen i en bakplåtspappersklädd limpform och jämna till ytan.
  4. Täck med bakplåtspapper och handduk, och låt stå på ett varmt ställe, till exempel ovanpå kylen, i cirka 18 timmar.
  5. Baka i mitten av ugnen på 200 grader med ett bakplåtspapper över formen i 60–90 minuter, eller tills en degsticka kommer ut torr. Med vissa mjölkombinationer tycker jag inte att stickan blir helt torr, men brödet torkar till när det svalnar!
  6. Låt svalna helt innan du skär i brödet. Skulle det vara lite kladdigt kan du rosta det eller låta det ligga i en handduk över dagen/natten. Det går utmärkt att frysa.

Mer om Helhetshälsa

Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet med visionen att skapa marknadens renaste tillskott. De undviker onödiga tillsatser och allergener som soja, mjölk och gluten, och väljer i största möjliga mån ekologiska och närproducerade råvaror. Alla produkter är vegetariska, och de flesta är även veganska. Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa arbetar med lättupptagliga former, vilket gör att doserna ibland är lägre än hos andra märken – men det beror på att de väljer bort fyllnadsmedel och istället låter kroppen få i sig mer ren näring. Det gör att produkterna i många fall kan ses som ett hantverk, där man verkligen prioriterar kvalitet framför kvantitet.

Vill du se hur de jobbar och läsa mer om produkterna? Du hittar Probioplex från Helhetshälsa här.

Du kanske också gillar

Vitaminer barn
Några vitaminer från inlägget om vitaminer för barn. Dunderpulver är en favorit!
0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök