Chiabas är min senaste grej som jag alltid har i kylen. Superbra att fylla ut smoothie med, snabbt göra en chiapudding eller använda som ersättning för ägg i bröd och liknande. Anpassa mängden efter dina behov.
Chiabas som det är kanske inte är en smaksensation direkt, men det är vad man blandar den med som gör den god. Om du vill kan du smaksätta direkt när du gör den, om du vet att du bara kommer att använda den till exemplevis smoothies kan du ha i ingefära, vanilj, kanel eller liknande för att “hotta till den lite”.
Chiabas
- 1 del chiafrön (jag brukar ta 1 dl)
- 3 delar vatten (då tar jag 3 dl)
Glöm inte att se om det finns någon rabattkod på min erbjudande och rabattsida om du tänkte beställa från Bodystore. Just nu finns det en generös rackare, gäller tills imorgon, söndag den 28/1.
Gör så här
- Blanda samman chiafrön och vatten. Låt stå någon minut, rör igen.
- Upprepa några gånger tills det är samma konsistens och känns som en pudding.
- Låt sedan stå tre timmar eller mer. Blandningen håller ungefär en vecka i kylen. Späd mer mer vatten, eller kokosmjölk vid användning om du tycker att den känns för hård.
Vissa märken/batcher tycker jag suger mer vätska än andra. Om det ens är möjligt, men jag tycker att det känns så i alla fall. Eller så är jag slarvig i mätandet. Vem vet!
Här kommer del 1 i hur jag visade att man kan använda chiabasen. Nästa vecka kommer jag att visa hur man kan använda den för att göra olika chiapuddingar. Jag kommer att göra ett separat inlägg för chiaäggen och visa saker jag lagat med dem.
- Smoothie nummer 1 – Grön mejerifri smoothie med ingefära/avokado/lime
- Smoothie nummer 2 – Blåbärssmoothie
- Smoothie nummer 3 – Mejerifri smoothie med jordgubbar, lime och ingefära (supermegagod)
Hoppas att du gillade dessa tips och blir inspirerad att testa lite nytt. Vill du ha tips hur du toppar din smoothie får du inte missa mitt smoothie-topping-inlägg – gör det som en drottning!
- Och här läser du mer om min kokbok – Det stora matäventyret, lyckas med barnen i köket.
- Här läser du mer om min och Martinas bok, Giftfri, ett rent liv utan tillsatser.
3 kommentarer
hej jag försöker lära mig att äta lågkalorimängd mat och vet inte riktigt hur jag ska tänka för att ta till vara på all mat när jag gör veckomeny. Har du några bra tips som kan hjälpa mig på vägen+?
jag behöver gå ner rejält så det ska vara så lite kolhydrater som möjligt men jag vill samtidigt planera min viktnedgång riktigt.
med vänliga hälsnignar
Jackie hedberg
Låg kalorimängd är inte alltid varken bra eller hälsosamt. Det är skillnad på en kalori och en kalori. Jag rekommenderar varmt att du äter dig mätt och nöjd med mina recept, undviker att baka och satsa på riktig mat! Undvik även sötningsmedel. Kram och lycka till!
Mums på allt?